ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Παραγωγή βιοντίζελ από μικροοργανισμούς


Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενέργειας είναι η σταδιακή και αναπόφευκτη εξάντληση των πηγών ενέργειας που προέρχονται από απολιθώματα. Επιπλέον, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη για εύρεση ανανεώσιμων εναλλακτικών πηγών ενέργειας οι οποίες θα βασίζονται σε οικολογικές διεργασίες.
Μία από τις πλέον υποσχόμενες εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι το βιοντίζελ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο των καυσίμων που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο. Το βιοντίζελ ορίζεται ως μείγμα εστέρων αλκοολών με μικρή ανθρακική αλυσίδα (συνήθως μεθανόλη ή αιθανόλη) με λιπαρά οξέα μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας, τα οποία προέρχονται συνήθως από φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη. Το έλαιο εστεροποιείται με συνήθη χημική διαδικασία για την παραγωγή βιοντίζελ (όξινη κατάλυση). Εναλλακτικά αναπτύσσεται η διαδικασία μετατροπής των ελαίων σε βιοντίζελ με ενζυμική κατάλυση, που συνιστά μία «πράσινη» τεχνολογία κατεξοχήν φιλική προς το περιβάλλον.

Το βιοντίζελ είναι μη τοξικό και απόλυτα βιοδιασπώμενο. Λόγω του υψηλού σημείου ανάφλεξής του, παρουσιάζει χαμηλή ευφλεκτότητα, η οποία το καθιστά ασφαλές και χαμηλής επικινδυνότητας. Ακόμη, προσφέρει μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, αφού έχει καλύτερες ιδιότητες από το πετρέλαιο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του αναφέρεται το καλύτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, αφού βασίζεται σε ανανεώσιμα βιολογικά υλικά. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται επίσης το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συμβατικές βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες μηχανές χωρίς αυτές να υποστούν τροποποιήσεις (ή σε κάποιες περιπτώσεις με μικρές τροποποιήσεις), ενώ για τη διανομή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα υποδομή.

Μέχρι σήμερα την κύρια πηγή πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοντίζελ αποτελούν φυτικά έλαια, από βρώσιμα ή μη φυτά. Η παραγωγή του, επομένως, βασίζεται στη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων φυτικών ελαίων, που συνεπάγεται μια σειρά μειονεκτημάτων και περιορισμών. Η παραγωγή βιοντίζελ σε βιομηχανική κλίμακα παραμένει γεωγραφικά περιορισμένη στις περιοχές καλλιέργειας των φυτών, και φυσικά εξαρτάται και από τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καλλιέργεια φυτών προς βρώση, αφού η παραγωγή βιοντίζελ με τη συμβατική τεχνολογία απαιτεί μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, αλλά ακόμη και τη βιομηχανία ελαίων, αφού μεγάλες ποσότητες των φυτικών ελαίων που την τροφοδοτούν χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή βιοντίζελ. Για τους λόγους αυτούς γίνεται φανερή η ανάγκη της βιομηχανίας παραγωγής βιοντίζελ προς εύρεση εναλλακτικών πηγών πρώτων υλών.
Η παραγωγή ελαίων από καλλιέργειες ελαιωδών μικροοργανισμών αποτελεί το αντικείμενο του ενδιαφέροντος πολλών ερευνών. Πολλά υποσχόμενη είναι η χρησιμοποίηση βακτηρίων και κυρίως κυανοβακτηρίων, καθώς επίσης και της ζύμης (Rhodotorula glutinis). Πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως πηγή παραγωγής ενέργειας και διάφορα μικροφύκη. Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης μικροφυκών στην παραγωγή βιοντίζελ έγκειται στο ότι η ανάπτυξή τους γίνεται φωτοσυνθετικά, οπότε δεν είναι απαραίτητη κάποια πηγή άνθρακα ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξή τους. Εκτός του ότι δεν συναγωνίζονται τις φυτικές καλλιέργειες στις εκτάσεις γης που απαιτούνται, η καλλιέργεια των μικροφυκών δεν απαιτεί γλυκό νερό, αφού αυτά μπορούν να αναπτυχθούν με τη χρήση θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού ή γενικά νερού που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για ύδρευση και άρδευση. Είναι προφανές ότι τόσο ο ήλιος όσο και το θαλασσινό νερό προσφέρονται εν αφθονία στη χώρα μας και συνιστούν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιλογή της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.