ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σε σημείο «μηδέν» για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Σε σημείο μηδέν βρίσκεται η χώρα μας, όσον αφορά στην πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίσθηκε σε εκδήλωση της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης...Στον σχεδιασμό του δήμου Συκεών για την ανακύκλωση αναφέρθηκε ο τέως δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης που βρίσκεται, πλέον, στο τιμόνι του διευρυμένου δήμου Συκεών-Νεαπόλως.

Όπως είπε, από το 2005 διατέθηκαν 255 κάδοι κομποστοποίησης σε 100 νοικοκυριά του δήμου Συκεών, ενώ τοποθετήθηκαν 10 κάδοι, όπου καταλήγουν τα φυτικά απορρίμματα από τις λαϊκές αγορές. Σε διάστημα ενός χρόνου συλλέχθηκαν 200 τόνοι απορριμμάτων από τα νοικοκυριά, τα οποία μείωσαν την παραγωγή σκουπιδιών από 28 έως 51%.

Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γωγάκου, υπογράμμισε ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί ως χωματερή και έχει το πολύ άλλα 10 χρόνια ζωής. Όπως είπε, από το 1999, οπότε και υιοθετήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Αναφορικά με τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, τονίσθηκε ότι είναι ακριβότερες από τους ΧΥΤΑ ως κόστος επένδυσης και λειτουργίας. Το εξωτερικό κόστος, στο οποίο η ΕΕ ενσωματώνει την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τις επαγγελματικές ασθένειες και τις υλικές ζημιές, ανέρχεται σε 3 ευρώ ανά KWh, συγκρίσιμο με αυτό των μονάδων λιγνίτη που είναι 3-6 ευρώ ανά KWh.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.