ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα γέφυρα της Κίνας µε την Ευρώπη


Παγκόσµιος κίτρινος πυρετός µε αιχµή την China Development Bank που συζητά την ίδρυση παραρτήµατος στην Αθήνα, ενώ ίσως και εντός του καλοκαιριού ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδέψει στο Πεκίνο.Είναι η µόνη κινεζική τράπεζα, ο διοικητής της οποίας είναι υπουργός της κυβέρνησης. Είναι η πιο κερδοφόρα στη χώρα και η δεύτερη πιο κερδοφόρα στην Ασία, αλλά και ο µεγαλύτερος εκδότης οµολόγων στη Λαϊκή ∆ηµοκρατία της Κίνας. Η China Development Bank θα είναι, άλλωστε, από τους βασικούς λόγους που ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, σύντοµα – ίσως και µέσα στο καλοκαίρι – την Κίνα.

H China Development Bank είναι το βασικό όχηµα ανάπτυξης των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας µε τις αναπτυγµένες και αναπτυσσόµενες χώρες µέσα από την παροχή οικονοµικής στήριξης των συναλλαγών. Στο τέλος του 2009 τα δάνεια σε πελάτες της ανέρχονταν σε 427 δισ. ευρώ. Αλλά το ενδιαφέρον δεν σταµατά εδώ. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το ενδιαφέρον είναι ότι το Πεκίνο έχει εκφράσει την πρόθεση να ιδρύσει ένα νέο παράρτηµα της τράπεζας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι δεν κρύβουν ότι επιθυµούν να εκµεταλλευθούν την παρουσία τους στην Ελλάδα ως γέφυρα οικονοµικής και εµπορικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και στην Ευρώπη. Η παρουσία της τράπεζας σε ελληνικό έδαφος, για την οποία οι Κινέζοι βρίσκονται σε διαπραγµατεύσεις µε την κυβέρνηση, µαζί µε τις επενδύσεις του κινεζικού γίγαντα στην Αθήνα αναµένεται να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει στο Πεκίνο ο έλληνας Πρωθυπουργός µε τον κινέζο οµόλογό του. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, η επίσκεψη θα πραγµατοποιηθεί σύντοµα, ίσως και εντός του καλοκαιριού. Μάλιστα, σε περίπου 15 µέρες θα επισκεφθεί το Πεκίνο για συνοµιλίες, αλλά και για τις λεπτοµέρειες της προετοιµασίες του ταξιδιού του Πρωθυπουργού, ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης Ζέππος.

Η Αθήνα επιθυµεί µε κάθε τρόπο να φέρει την κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα, ενώ οι συνοµιλίες µε τη CDB δεν είναι άσχετες από την πρόθεση που έχουν εκδηλώσει οι Κινέζοι να διευκολύνουν την ελληνική κρίση χρέους, ακόµη και αγοράζοντας ελληνικά οµόλογα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από λίγες µέρες, η CDB ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων (σε γιουάν) στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική (τις λεγόµενες – µαζί µε την Κίνα – χώρες BRICS). Η CDB, βασικό εργαλείο της επέλασης του ασιατικού γίγαντα ανά τον κόσµο, από την Αφρική µέχρι τη Λατινική Αµερική και τη Μέση Ανατολή, έχει προσφέρει την τελευταία διετία µόνο στον ενεργειακό τοµέα δάνεια σε αναπτυσσόµενες χώρες ή σε ξένες εταιρείες ύψους 65 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της είναι ο Τσεν Γιουάν – γιος του Τσεν Γιουν, ενός από τους πιο ισχυρούς κρατικούς αξιωµατούχους κατά τη δεκαετία του ‘80 – ενώ οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» περιγράφουν την τράπεζα ως «µοναδικό υβρίδιο του κινεζικού κοµµατικού κράτους». Πριν από την κρίση η τράπεζα φλέρταρε µε δυτικές τράπεζες και αγόρασε µικρό ποσοστό της βρετανικής Barclays, αλλά τελευταία έχει ρίξει το βάρος της σε επενδύσεις σε αναπτυσσόµενες χώρες, ειδικά σε όσες είναι ενεργειακά ή εµπορικά πλούσιες. Οπως το θέτουν οι ίδιοι οι Κινέζοι, «οι άλλοι έχουν τους φυσικούς πόρους κι εµείς τα χρήµατα.

Γιατί να µην τους δανείσουµε;».
Ηρθαν για να µείνουν

Οι Κινέζοι ήρθαν για να µείνουν... Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, αρµοδίου για τις επενδύσεις Χάρη Παµπούκη στο Πεκίνο, στη διάρκεια του οποίου σχεδόν επισηµοποιήθηκε η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην κινεζική πρωτεύουσα µέσα στο καλοκαίρι.

ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ. Οι Κινέζοι έδειξαν στον έλληνα υπουργό ότι δεν πτοούνται από το γεγονός πως η επένδυση του κρατικού κολοσσού της Cosco στο λιµάνι του Πειραιά δεν έχει αποδώσει ακόµη τα αναµενόµενα. Αντιθέτως, είπαν ότι κατανο ούν πως υπάρχουν προβλήµατα λόγω ύφεσης και επανέλαβαν ότι αντιµετωπίζουν το µεγάλο λιµάνι ως ένα σηµαντικό διαµετακοµιστικό κέντρο για την προώθηση των εµπορευµάτων τους στην Ευρώπη. Στη συνάντηση του κ. Παµπούκη µε τον επικεφαλής της Cosco, ο Κάπτεν Γουέι Τζιαφού επιβεβαίωσε το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ διατήρησε και το ενδιαφέρον του για συµµετοχή του επενδυτικού οµίλου στο project του Θριάσιου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι κινέζοι επενδυτές θα επιθυµούσαν να δηµιουργήσουν στην περιοχή ένα κέντρο Logistics εφάµιλλο µε το Dragon City του Ντουµπάι, προς το παρόν όµως εξετάζουν κατά πόσο θα τους συνέφερε η συµµετοχή τους στο συνολικό project. O Kάπτεν Cosco επανέλαβε επίσης στον κ. Παµπούκη την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να δανειοδοτήσει την ελληνική ναυτιλία µέσω κινεζικών τραπεζών µε κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, σηµειώνοντας ότι οι έλληνες εφοπλιστές µπορούν να ναυπηγούν µε ευνοϊκούς όρους τα πλοία τους στα ναυπηγεία της Cosco.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ. H σηµαντικότερη επαφή όµως της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο ήταν µε τον σηµερινό αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και αυριανό πρωθυπουργό Λι Κεκιάν. Στη συνάντηση µε τον κ. Παµπούκη, ο κινέζος αξιωµατούχος κατέστησε κατανοητό ότι η Κίνα, που έχει αγοράσει ένα µεγάλο µέρος του χρέους των ΗΠΑ, ενδιαφέρεται να κρατηθεί η ευρωζώνη και να µη διαταραχθούν οι ισορροπίες στο παγκόσµιο οικονοµικό στάτους, γνωρίζοντας βεβαίως ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε παρενέργειες στο κινεζικό εµπορικό ισοζύγιο. Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα παραµένει έντονο, γι’ αυτό και ο διάδοχος του σηµερινού πρωθυπουργού Γουέν Τζιαµπάο εκµυστηρεύτηκε στον υπουργό Επικρατείας ότι το επόµενο διάστηµα η χώρα του θα προωθήσει στην Ελλάδα κι άλλες επενδυτικές εταιρείες. Παράλληλα επανέλαβε και αυτός την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας µέσω κινεζικών τραπεζών.

∆ΕΗ ΚΑΙ ΕΥ∆ΑΠ. Τον υπουργό Επικρατείας συνόδευαν στο ταξίδι του στο Πεκίνο και ο πρόεδρος της ∆ΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΕΥ∆ΑΠ Νίκος Μπάρδης, αλλά και ο πρωθυπουργικός σύµβουλος για θέµατα τεχνολογίας Παντελής Τζωρτζάκης.

Από τις διαπραγµατεύσεις προέκυψε η υπογραφή ενός σηµαντικού µνηµονίου στρατηγικής συνεργασίας της ∆ΕΗ µε τη Sinovel Wind Energy, τη δεύτερη σε παγκόσµιο επίπεδο εταιρεία στην κατασκευή ανεµογεννητριών. Το µνηµόνιο αφορά την κατασκευή µονάδας παραγωγής ανεµογεννητριών στην Ελλάδα, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι οι Κινέζοι θα µπορούν να προµηθεύουν µέσω της χώρας µας την Ευρώπη, στην ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200-300 MW που θα συνδέεται µε το υφιστάµενο δίκτυο της ∆ΕΗ και την από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης θαλάσσιου αιολικού πάρκου.

Σε επίπεδοΕΥ∆ΑΠέγινανεπαφές µε τους επικεφαλής της China Metallourgical Group Corporation, η οποία και αποτελεί τον κρατικό φορέα που κατασκευάζει τα δίκτυα υδάτων στην Κίνα. Το ένα σκέλος της συµφωνίας που επετεύχθη αφορά τη µεταφορά τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη µία εταιρεία στην άλλη στους τοµείς ύδρευσης και αποχέτευσης. Το δεύτερο σκέλος της συνεργασίας σχετίζεται µε την υπό σύσταση εταιρεία ΕΥ∆ΑΠ International, η οποία ουσιαστικά έχει σκοπό να επενδύσει σε τρίτες αναπτυσσόµενες χώρες, πρωτίστως της Αφρικής µε στόχο την υπογραφή συµβάσεων για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων σε αυτές (π.χ. επέκταση δικτύων). Εκεί η MCC θα έχει τον πρώτο ρόλο στο κατασκευαστικό επίπεδο, ενώ η ΕΥ∆ΑΠ θα διαθέσει την τεχνογνωσία.


Και δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας µέσω κινεζικών τραπεζών µε κεφάλαια ύψους 5 δισ.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση από τον Μάιο

Οι Κινέζοι δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Air China εγκαινιάζει στις αρχές Μαΐου την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου, διευκολύνοντας µ’ αυτόν τον τρόπο τηνπροώθηση κινέζων τουριστών στους ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισµούς.

Είναι ενδεικτικό ότι µέχρι και πέρυσι την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί ως τουρίστες µόνο 20.000 Κινέζοι, την ώρα που ετησίως 60.000.000 Κινέζοι κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, µε στόχο τηνπροσέλκυση περισσότερων κινέζων τουριστών, τουπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο για τη διευκόλυνση των σχετικώνδιαδικασιών, σε συνεννόηση µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ


Μ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.