ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο Παπανδρέου, ο Ραγκούσης και το βαθύ ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης.


Γιατί ο Παπανδρέου αντικατέστησε τον Γιάννη Ραγκούση-ίσως τον μοναδικό υπουργό που κατάφερε να πυροδοτήσει μια ιστορική επανάσταση στη Δημόσια Διοίκηση;Oι νόμοι για τη Δι@υγεια, η αξιοκρατία στις προσλήψεις και προαγωγές, ο Καλλικράτης στην Αυτοδιοίκηση, το 40ωρο στο Δημόσιο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το νέο μισθολόγιο, το πειθαρχικό δίκαιο, ο νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων, το πόθεν έσχες των πολιτικών και ο νέος εκλογικός νόμος ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του υπουργού που κατάφερε να πυροδοτήσει μια ιστορική επανάσταση στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο ίδιος ήταν έτοιμος να προχωρήσει σ΄ένα ηλεκτρονικό σύστημα δημόσιας αξιολόγησης των διοικητικών υπηρεσιών, ώστε οι ίδιοι χρήστες τους, οι πολίτες, να έχουν τον πρώτο λόγο στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην κατεύθυνση των λύσεων.

Κι όλα αυτά έγιναν χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σοβαρό και χαμηλό προφίλ.

Γιατί ο Παπανδρέου αντί να επιβραβεύσει τον υπουργό του για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που επέφερε στην διεφθαρμένη Δημόσια Διοίκηση τον μετέθεσε στο υπουργείο των Εργολάβων;

Κατά την ταπεινή μας άποψη ο Γ. Ραγκούσης πλήρωσε τη ρήξη του με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο-όπως έδειξε ο πρόσφατος ανασχηματισμός- νίκησε κατά κράτος τον Παπανδρέου που γνωρίζαμε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τώρα, πλήρωσε την ανοχή του και την τυφλή εμπιστοσύνη του στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ήταν ο Παπακωνσταντίνου αυτός που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην παράδοσή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ανεπάρκεια του πρώην υπ. Οικονομικών ακύρωσε ολόκληρη τη φιλοσοφία ζωής του Γιώργου Παπανδρέου και τον οδήγησε σε τεράστια πολιτική ήττα.

Όσο για τον Ραγκούση ήταν εκείνος που μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του καταδίκαζε τη «φούσκα» της μεταπολίτευσης αλλά και τα φαινόμενα ατιμωρησίας. Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Παπανικολάου για τη θητεία του ως Γραματέας του ΠΑΣΟΚ: “Ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είμαι περήφανος που στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2009 προτείναμε και κάναμε πράξη το "καθαρά λεφτά", και να μην αφήσουμε καμία σκιά για το τελευταίο ευρώ που ξοδέψαμε. Κάναμε μια υποδειγματική καμπάνια. Για να απαντήσω, όμως, ευθέως στην ερώτηση σας, θυμίζω ότι το 2008, λίγους μήνες αφού είχα εκλεγεί Γραμματέας, δεν διστάσαμε, τα αρμόδια όργανα, να πάρουμε ακαριαία την απόφαση διαγραφής, όταν ανέκυψε για πρώτη φορά το ζήτημα.

Πήραμε απόφαση διαγραφής όσων τα ονόματα εμπλέκονταν, και του κ. Τσουκάτου και του κ. Μαντέλη.

Τις πήραμε άμεσα και κατηγορηθήκαμε τότε. Δεν υπήρχε όμως άλλος δρόμος. Αυτό που νιώθω τώρα είναι η ευθύνη να τηρηθούν οι αρχές του κράτους δικαίου, αλλά και να πειστούν επιτέλους οι πολίτες ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, για όλους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Η αλήθεια είναι ότι στα χέρια μας έσκασε η φούσκα της Μεταπολίτευσης. Για την οποία υπάρχουν ευθύνες, υπάρχουν ασυγχώρητες πρακτικές και αντιλήψεις. Εμείς σε αυτές προσπαθούμε να βάλουμε τέλος. Και βέβαια αναγνωρίζω ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, ιδίως για το θέμα της ατιμωρησίας…”

πηγη:kourdistoportocali
Μ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.