ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΗΓΑΙΟΣ ΆΡΧΟΝΤΑΣ;

Συχνός προβληματισμός όλων μας είναι σε ποιον θα εμπιστευτούμε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο.

Ωστόσο ο προαναφερόμενος προβληματισμός δεν είναι τόσο επιφανειακός όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αλλά σηματοδοτεί την εμφάνιση ενός νέου ερωτήματος, το οποίο συνίσταται στο ποιος είναι ο κατάλληλος, ο πηγαίος άρχοντας. Και αυτό όμως το ερώτημα λειτουργεί ως εφαλτήριο για ένα καινούριο, το οποίο φυσικά είναι το ερώτημα για το αν τελικά υπάρχει ένας τέτοιος άρχοντας εκ φύσεως.

Για να μην μπλέξουμε όμως σε φαύλο κύκλο συνεχών ερωτημάτων, ας θέσουμε το ζήτημα επί τάπητος και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυτός ο πηγαίος άρχοντας που όλοι οραματιζόμαστε είναι αποκύημα της φαντασίας μας σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Το γιατί εύκολα απαντάται, αν στρέψουμε το βλέμμα μας πρώτα πρώτα στις τοπικές ηγεσίες. Πόσοι δήμαρχοι πέρασαν, περνούν και θα περνούν από την καρέκλα του όποιου δημαρχείου απλά για να κάτσουν σε αυτήν, για να βολευτούν, για να αποκτήσουν έναν ευρύτερο κύκλο γνωριμιών που θα τους ανοίξουν νέες πόρτες και θα τους μπάσουν ακόμη περισσότερο στη σαπίλα του συστήματος όπου οι ίδιοι δεν θα δυσφορούν από τη δυσοσμία, αφού εκεί θα βρουν και άλλα «σκουλήκια».

Δυστυχώς η προαναφερθείσα απογοητευτική συμπεριφορά δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη, καθώς οι όποιοι τοπικοί άρχοντες δεν διστάζουν να κατασπαταλήσουν τις εισφορές των ίδιων των συμπολιτών τους σε ψηφοδέλτια, προεκλογικές εκστρατείες και αφίσες με τυπωμένη τη φάτσα τους -λες και μας ρώτησαν, αν θέλουμε να τους βλέπουμε.

Και ρωτώ εύλογα εγώ λοιπόν! Αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά; Δεν θα μπορούσαν να δαπανηθούν για δημιουργία χώρων αναψυχής, για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, για επιδιόρθωση πεζοδρομίων, για δημιουργία χώρων στάθμευσης, για φωτισμό των δρόμων και προβολή του εκάστοτε δήμου αντί να κατασπαταλώνται γεμίζοντας τις τσέπες των δημάρχων και των παρατρεχάμενών τους ρουφιάνων ή να ξοδεύονται σε δεξιώσεις όπου παρευρίσκεται η τοπική ελίτ, δήμαρχοι, φραγκάτοι, νεοβολεμένοι και γλύφτες;

Αυτοί λοιπόν μας κυβερνούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις ανώτερες βαθμίδες πολιτικής εξουσίας.

Πού είναι βρε παιδιά ο πηγαίος άρχοντας; Αυτός που δεν τον πλάθουν -και μάλιστα άτεχνα- αλλά αυτός που θέτει τον τόπο του πάνω από όλα, που αγνοεί σαν άλλος Οδυσσέας τις σειρήνες του προσωπικού συμφέροντος, που θεωρεί αδέρφια του τους συμπολίτες του, που είναι κιμπάρης, μπεσαλής, τίμιος, σπαθί στο λόγο του…; Μα πού τις βρήκα αυτές τις λέξεις; Αλήθεια υπάρχουν; Έχω να τις ακούσω τόσα χρόνια και το ίδιο πιστεύω κι εσείς! Μα πώς να τις ακούσω, όταν δεν αντιπροσωπεύουν σχεδόν κανέναν!

Υπάρχουν ως τέτοιες, αλλά ποιος άρχων είναι αυτός που τις ενσαρκώνει; Μήπως όταν κάθε ένας από εμάς ζητά αγανακτισμένος να κυβερνήσει την Ελλαδίτσα μας -που κατάντησε αγελαδίτσα μας για να λέμε και την αλήθεια, αφού όλοι την «αρμέγουν»- δεν έχει στο νου του να πραγματώσει αυτές τις «σπάνιες» λέξεις που προαναφέρθηκαν, αλλά απλώς να αντιστρέψει το σάπιο σύστημα σε άλλο ακόμη πιο σάπιο που όμως θα τον εξυπηρετεί;

Σίγουρα πάντως η σαπίλα ξεκινάει από τους τοπικούς ηγέτες που κακοδιοικούν και εξαπλώνεται, εξαπλώνεται, μας πνίγει, μας τραβά σαν ρουφήχτρα ώσπου να μην μπορούμε πια να αναπνεύσουμε…Λίγο αέρα! Αέρα!

Άρα εκεί που βρίσκεται η ρίζα του κακού εκεί πρέπει να πληγεί. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ακόμη και σε δήμους προάστια μεγαλουπόλεων δεν έχει επέλθει ακόμη η λύση των τοπικών προβλημάτων και η καθαίρεση των όποιων άχρηστων τοπικών αρχόντων από όποιον χώρο και αν προέρχονται.

Εμείς τους εκλέγουμε και αν δεν είναι αντάξιοι μας τους καθαιρούμε ως αναρμόδιους και ανίκανους του έργου που τους ανατέθηκε, ως άχρηστους της εμπιστοσύνης που τους δείξαμε, ως μηδενικά που δεν μπορούν να διοικήσουν…


Θεόδωρος Σαββίδης     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.