ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Guardian> Διώξτε την Ελλάδα από το ευρώ!


«Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Λάρι Ελλιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.O βρετανός αρθρογράφος όπως και πολλοί συμπατριώτες του «συμβουλεύουν» τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να «διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη» στην οποία ως γνωστόν δεν ανήκει η Βρετανία.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στη Daily Telegraph στο οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας «ως μόνη δίκαιη τιμωρία για την προκλητική διαχείριση των δημοσιονομικών της». Ο Τζόνσον, όπως και μεγάλη μερίδα των Τόρις της Βρετανίας, όπως γράφει ο Guardian, συμμερίζεται την άποψη ότι «η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού». Αντιθέτως, αναφέρει στο άρθρο του, «αυτή μοιάζει κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο».

Στην ανάλυσή του ο Ελλιοτ επισημαίνει ότι «οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες (…) όμως τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά».
Το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα για όλους, εκτιμά ο αρθρογράφος και για το λόγο αυτό δύο λύσεις υπάρχουν: «είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η τρίτη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ο αποπληθωρισμός, δηλαδή μια κατακόρυφη πτώση τιμών και μισθών, σημειώνει ο Ελλιοτ. Όμως είναι αυτό πρακτικά ανεφάρμοστο, συνεχίζει, λόγω του ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και επιπλέον αυτό το δρόμο δεν τον αντέχει πλέον ο Έλληνας.

πηγη:kourdistoportocali
Μ.Ζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.