Χάθηκαν στοιχεία για τον φίλο
του Παπακωνσταντίνου
Σε μια περίεργη υπόθεση συγκάλυψης, με ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην καρατόμηση τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, φαίνεται ότι εμπλέκεται η διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη δυτική Μακεδονία.
Σε μία πρωτοφανή κίνηση, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ώρες προτού προκηρυχθούν εκλογές, με υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, μετακινήθηκαν δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι μπήκαν
«στο ψυγείο» είναι επειδή βρίσκονταν επί τα ίχνη σκανδαλώδους υπόθεσης, όπως λέγεται, με πρωταγωνιστή πασίγνωστο επιχειρηματία της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για τον Θανάση Πάπιστα, ο οποίος διατηρεί 40 καταστήματα εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη Μακεδονία. Το όνομα του κ. Πάπιστα έγινε γνωστό το 2008, όταν προέκυψε το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς φαινόταν αναμεμειγμένος στις διαβόητες αγοραπωλησίες. Δύο εταιρίες με τη συμμετοχή του κ. Πάπιστα (η ΑΝΘΕΜΙΑΣ και η ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) είχαν αγοράσει τα 64 οικόπεδα του Δημοσίου, από τα οποία ξεκίνησε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Ο επιχειρηματίας όμως είναι και προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οπως είχε αποκαλυφθεί τότε, μάλιστα, ο κ. Πάπιστας (που ξεκίνησε από υπάλληλος της ΔΕΗ και βρέθηκε με μεγάλη περιουσία) τον επισκεπτόταν στο πολιτικό γραφείο του στην Κοζάνη, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλεγόταν εκεί βουλευτής προτού γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Επίσης στενός φίλος, αλλά και συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι και ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Δ. Μακεδονίας Παντελής Αμανατίδης, όλοι τους από την Κοζάνη. Μάλιστα, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, μετακίνησε από τη ΔΟΥ Κοζάνης τον Π. Αμανατίδη και τον έχρισε διευθυντή Προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τους ελέγχους που διενήργησε το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ προέκυπταν σημαντικά στοιχεία για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων Πάπιστα. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για έγγραφα που αποδεικνύουν ότι γινόταν κατ’ επανάληψη χρήση πλαστών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας, από τις πρώτες έρευνες, περίπου 6.000.000 ευρώ. Η αρχική έκθεση των ελεγκτών, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση πάνω από μία διετία, βρίσκεται στα χέρια του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και χαρακτηρίζεται από αρμόδια χείλη «εξαιρετικά σοβαρή».
Την ώρα που η έρευνα κόντευε να ολοκληρωθεί, το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ (δύο άντρες και μία γυναίκα) διαλύθηκε και όλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Η δυσμενής μετάθεση της υπαλλήλου πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ οι δύο συνάδελφοί της καρατομήθηκαν μόλις τη Μεγάλη Δευτέρα.
Το πλέον αξιοπερίεργο είναι ότι τα ανεπίσημα χαρτιά (κατασχεθέντα έγγραφα) που είχε φέρει στην επιφάνεια ο αρχικός έλεγχος διαβιβάστηκαν από τη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τα ειδικά συνεργεία ελέγχου, χωρίς να έχει γίνει πρώτα η απαραίτητη επεξεργασία. Πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας Π. Αμανατίδη να παίρνει μόνος του την απόφαση για να διαβιβάσει τα κατεσχεμένα έγγραφα της υπόθεσης Πάπιστα στα ειδικά συνεργία, χωρίς να γίνει πρώτα ο υποχρεωτικός έλεγχος. Αρα τα έγγραφα αυτά αυτόματα χάνουν την ισχύ τους και επί της ουσίας αδρανοποιούνται.
Στη διάθεση της «δημοκρατίας» βρίσκονται έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η κεντρική διοίκηση του ΣΔΟΕ αγνοούσε τις αποφάσεις του διευθυντικού στελέχους της. Μάλιστα, ζητείται μετ’ επιτάσεως από τον κ. Αμανατίδη να σταλούν στα κεντρικά της Αθήνας αντίγραφα από όλα εκείνα τα έγγραφα που εντόπισαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για την υπόθεση Πάπιστα, για να προχωρήσει η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών. Οι αιτήσεις αυτές έχουν γίνει από τα τέλη Μαρτίου και φυσικά η κοινοποίηση των εγγράφων δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, γεγονός που αναγκάζει το ΣΔΟΕ να απευθυνθεί άμεσα στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα για να επιληφθεί της υπόθεσης.
Το μυστήριο με τους έξι εκλεκτούς του Οικονόμου
Πολλά ερωτήματα προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι εντελώς ξαφνικά, την ώρα που καρατομούνταν τρεις ελεγκτές του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, τοποθετούνταν με υπουργικές αποφάσεις στα ίδια πόστα άλλοι έξι υπάλληλοι, χωρίς καν οι ίδιοι να το έχουν ζητήσει. Πριν από δύο μήνες το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έστειλε ανακοίνωση-πρόσκληση σε εφορίες και τελωνεία, για να υποβάλουν αίτηση όσοι υπάλληλοι ήθελαν να μεταταχθούν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Υπεβλήθησαν 150 αιτήσεις και το ΣΔΟΕ επέλεξε 120 άτομα για θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Για την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας δεν υπήρξε καμία αίτηση. Και όμως, επελέγησαν έξι άτομα να στελεχώσουν εκεί την υπηρεσία, όλα -όπως λέγεται- της προσωπικής επιλογής του κ. Αμανατίδη – και με την έγκριση του Παντελή Οικονόμου.
Βασίλης Αγγελόπουλος – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου