ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αγωγές για τα ”θαλασσοδάνεια” της Marfin


«Βροχή» αναμένεται να πέσουν οι αγωγές από τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία φέρεται διατεθειμένη…

να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, διεκδικώντας μέρος των δανείων, συνολικού ύψους, περίπου, 4 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2010 και αφορούν μια ομάδα περίπου 40 ατόμων.

Κύκλοι της Τράπεζας κάνουν λόγο για «περίεργα δάνεια» τα οποία είναι είτε επισφαλή είτε δεν έχουν καθόλου εγγυήσεις ή αν έχουν αυτές δεν είναι ικανοποιητικές.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού 
Συμβουλίου της Λαϊκής είναι η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Marfin Egnatia. Κι αυτό γιατί το επίμαχο χαρτοφυλάκιο έχει επιβαρύνει σημαντικά τις ανάγκες κεφαλαίου τόσο για τον συγκεκριμένο όμιλο όσο και για την Κύπρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα νομικοί και στελέχη της Τράπεζας διερευνούν όλα τα μεγάλα δάνεια που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα – μέσω της Marfin Egnatia, επί διοικήσεως Ανδρέα Βγενόπουλου – προκειμένου να εξακριβώσουν τον τρόπο που εκδόθηκαν οι εγκρίσεις των χορηγήσεων, καθώς και αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Η τράπεζα αποφάσισε να “ξεσκονίσει” σε βάθος το επίμαχο χαρτοφυλάκιο μετά την κρατική στήριξη που πήρε και επιβάρυνε αισθητά το βάρος των φορολογουμένων στην Κύπρο και σε δεύτερη φάση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το δρόμο της νομικής διαδικασίας.

Τα «περίεργα δάνεια», όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, δόθηκαν προς πολλές και ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν δάνεια προς μονές και μοναστήρια, σε εφοπλιστές, κλινικές, σε γνωστά ονόματα του ελληνικού τραπεζικού χώρου και σε άλλα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ειδικότερα, οι χορηγήσεις στην Ελλάδα φθάνουν το 44% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Για τη διοίκηση της τράπεζας εγείρονται πολλά ερωτηματικά που αφορούν την απόφαση της 31ης Μαρτίου 2011 και ενώ η Ελλάδα ήταν υπό κατάρρευση, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα έδωσε την έγκριση για μετατροπή της Marfin Εγνατία από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκής.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με την υπόθεση των προβληματικών χορηγήσεων διερωτώνται γιατί δεν έγινε λεπτομερής έλεγχος του δανειακού χαρτοφυλακίου από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε περίπου €4 δισ. προβληματικά δάνεια να επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, προβληματισμός κυριαρχεί και για τον τρόπο που έγινε η εποπτεία στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Marfin Egnatia από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι προβλέψεις για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα €706 εκατ. σε σχέση με €139 εκατ. πέρυσι.

Για το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 32,6%, ενώ για το Κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθε στο 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.