ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση άνω του 50% σε δομές δύο υπουργείων

Τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο με προσωπική επίβλεψη του ίδιου του πρωθυπουργού* ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 Πρόκειται για τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που από την αρχή είχε χαρακτηριστεί πρότυπο, και για άλλα υπουργεία αλλά και του ΥΠΕΚΑ που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Α. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. ενέκρινε τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Επισημαίνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης για το σύνολο των υπουργείων, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Μείον 66% στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μείον 50% στο ΥΠΕΚΑ

Από τις εκθέσεις αξιολόγησης των δύο Υπουργείων που εγκρίθηκαν σήμερα, προκύπτουν σημαντικές μειώσεις στις δομές και τις οργανικές μονάδες τους, που ξεπερνούν το 50%, σημαντικές εξοικονομήσεις στις λειτουργικές δαπάνες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχετικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο απαραίτητος εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Ξεκινά άμεσα η εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οργανισμούς των δύο Υπουργείων και το επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή τους.
Συγκεκριμένα για το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ με την αναδιοργάνωση των δομών, αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του, προκύπτει μείωση που ανέρχεται σε ποσοστό 66% (οι οργανωτικές μονάδες μειώνονται από 219 σε 75).
Παράλληλα, η προτεινόμενη αναδιοργάνωση επιφέρει σημαντική μείωση των οργανικών μονάδων της κεντρικής υπηρεσίας του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. σε ποσοστό 50% σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων, 57% σε επίπεδο Διευθύνσεων και 47% σε επίπεδο Τμημάτων. Αντίστοιχες μειώσεις του συνολικού αριθμού των οργανικών μονάδων σημειώνονται και για τους λοιπούς αξιολογηθέντες φορείς. Οι άμεσες εξοικονομήσεις από την αναδιοργάνωση των δομών του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. εκτιμώνται σε ποσοστό που θα αγγίξει το 15% και προέρχονται κυρίως από μειώσεις στις δαπάνες για την κτιριακή υποδομή, στις λειτουργικές δαπάνες και στη συντήρηση και στα επιδόματα θέσεων ευθύνης.
Η αντίστοιχη μείωση στις οργανικές μονάδες του ΥΠΕΚΑ ξεπερνά το 50%.

Φόβοι ότι η μείωση των δομών θα οδηγήσει σε απολύσεις
Υπενθυμίζεται ότι από την εποχή υπουργίας Ρέππα αλλά και την περίοδο Μανιτάκη η κυβέρνηση προσδιόριζε τη μέση μείωση των δομών στις υπηρεσίες των υπουργείων στο 30%, ενώ δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις, κάτι που επανέλαβε και σήμερα ο Α. Μανιτάκης.

Ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι όσοι «περισσεύουν» θα περιλαμβάνονται μέσα στις 25.000 που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου,  θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του 2013.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης τόνισε: «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει αυτά τα θεμελιώδη βήματα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Το έργο είναι τιτάνιο, και γι' αυτό επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες, υπηρετώντας τον ίδιο στόχο.
»Είναι συνεπώς αναγκαία και αποφασιστικής σημασίας η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλα τα υπουργεία, με τα πολιτικά κόμματα (αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης), με τους ίδιους τους υπαλλήλους προκειμένου να γίνει κτήμα τους το έργο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και με την Task Force που βρίσκεται δίπλα μας από την πρώτη στιγμή παρέχοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, εμπειρία και τεχνογνωσία».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης είπε: «Παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης την ως σήμερα δράση και το σχεδιασμό του Υπουργείου μας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Συζητήσαμε μεταξύ των άλλων το σχεδιασμό μας για την αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων στη δημόσια διοίκηση, η οποία ήδη είναι πραγματικότητα στο Υπουργείο ΔΙΜΗΔ, και επεκτείνεται σταδιακά εντός του 2013 σε όλα τα Υπουργεία.
»Συζητήσαμε την ανάγκη διυπουργικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, μέσω της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει συγκροτηθεί με εντολή του Πρωθυπουργού και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι νέες τεχνολογίες είναι βασικό μας όπλο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και το αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.