ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Προανακριτική μόνο για τον Παπακωνσταντίνου


Μόνον ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται τελικώς στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξετάσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μετά από μία ψηφοφορία που θύμιζε λαβύρινθο και προκάλεσε ενστάσεις.
Προηγήθηκε μία μαραθώνια, θυελλώδης συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησε η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η ένταση της οποίας δεν είχε προηγούμενο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις 4 κάλπες:

Παπακωνσταντίνου: Ψήφισαν 294: 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά
Στην πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Υπέρ 265, κατά 6, παρών 3
Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ 129, κατά 26, παρών 4
Στην πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ: Υπέρ 110, κατά 28, παρών 3

Βενιζέλος: Ψήφισαν 225: 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ 124, κατά 24, παρών 2
Πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ: Υπέρ 104, κατά 23, παρών 1

Παπανδρέου: Ψήφισαν 224: 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά
Στην πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ: Υπέρ 80, κατά 19, 8 παρών

Παπαδήμος: Ψήφισαν 221: 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά
Στην πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ: Υπέρ 63, κατά 34, 6 παρών

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Από τους 163 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι 65 (42 ΝΔ και 23 ΠΑΣΟΚ) κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στην κάλπη του Γ. Παπακωνσταντίνου.  Η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ψήφισε και στις 4 κάλπες, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μόνο στην κάλπη του κ. Παπακωνσταντίνου εκτός από την Κ. Τζάκρη, που ψήφισε σε όλες τις κάλπες.

Οι βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν σε όλες τις κάλπες είναι οι: Μπακογιάννη, Μιχελάκης, Καραγκούνης,  Κακλαμάνης, Κικίλιας, Παυλόπουλος, Ψυχάρης, Μητσοτάκης, Ντινόπουλος, Ανδριανός, Βαρβιτσιώτης,  Γεωργιάδης, Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος, Γιακουμάτος, Καραμανλή, Παπακώστα, Ανδριανός, Στύλιος, Μαρτίνου,  Βλάχος, Νταβλούρος, Κουτσούμπας, Κοψαχείλης, Κυριαζίδης, Κόνσολας, Γεροντόπουλος, Δερμετζόπουλος, Κεδίκογλου, Κοντογιώργος, Αυγερινοπούλου, Κοντογιάννης, Τσαβδαρίδης, Βεσυρόπουλος, Κεφαλογιάννης, Σενατάκης, Μπέζας, Καραμανλής, Γκιουλέκας, Ράπτη, Ορφανός, Αναστασιάδης, Τασούλας, Πασχαλίδης, Κλειτσιώτης, Τσιάρας, Αντωνίου, Δένδιας, Παπαδόπουλος, Ταγαράς, Δήμας, Δαβάκης, Πατριανάκου, Χαρακόπουλος, Πλακιωτάκης,  Λαμπρόπουλος, Κοντός, Κατσαφάδος, Τραγάκης, Νεράτζης, Καρασμάνης, Τζαμτζής, Κεφαλογιάννης,  Στυλιανίδης, Βλάχβεης, Αραμπατζή, Λεονταρίδης, Βλαχογιάννης, Ταμήλος, Σταϊκούρας, Σταυρογιάννης, Κουτσογιαννακόπουλος, Μακρή, Κωνσταντινίδης, Μανδρέκα, Μαρκογιαννάκης, Βολουδάκης και Βιρβιδάκης.

Οι βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη είναι οι: Αθανασίου, Λαζαρίδης, Δήμας, Αβραμόπουλος, Κεφαλογιάννη, Πιπιλή, Μηταράκης, Σκανδαλίδης, Βούλτεψη, Πολύδωρας, Παναγιωτόπουλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης, Μωραίτης, Μανιάτης, Λυκουρέντζος, Κωνσταντινόπουλος, Γκόκας, Βορίδης, Μπούρας, Χριστοφιλοπούλου, Παπανδρέου, Κακλαμάνης, Σαλμάς, Μπασιάκος, Καράμπελας, Υψηλάντης, Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Κουτσούκος, Μπατσαρά, Αυγενάκης, Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Καλογιάννης, Ασημακοπούλου, Κασσής, Παναγιωτόπουλος, Καλαντζής, Σκόνδρα, Ταλιαδούρος, Γεωργαντάς, Κουκουλόπουλος, Κόλλιας, Βρούτσης, Ρήγας, Γρηγοράκος, Κέλλας, Σαχινίδης, Σηφουνάκης, Νάκος, Σαμαράς, Σαμπαζιώτης, Σαλτούρος, Αρβανιτόπουλος, Σταμενίτης, Κουκοδήμος, Κωνσταντόπουλος, Παπαδημητρίου, Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Σκρέκας, Καρανάσιος, Δριβελέγκας Μουσουρούλης, Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Σαμαράς: «Δεν έδωσα γραμμή»

Ο Αντώνης. Σαμαράς δήλωσε: «Δεν έδωσα γραμμή. Εγώ ψήφισα σε μία κάλπη. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ό,τι θέλει. Δεν ψήφισαν σαν υπουργοί, αλλά σαν βουλευτές».

Είχαν στηθεί 4 κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για παραπομπή. Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 22.30, καθώς υπήρξαν ενστάσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαβουλεύτηκαν για περισσότερο από μία ώρα, με τη ψηφοφορία να αρχίζει μετά τα μεσάνυχτα.

Άγρια κόντρα Βενιζέλου- Τσίπρα

Νωρίς το βράδυ, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σκευωρία εις βάρος του. Ακολούθησε η ομιλία Τσίπρα, ο οποίος τόνισε: «Ακόμα και αν επιχειρήσετε συγκάλυψη, εμείς θα είμαστε και εδώ. Θα επανέλθουμε στη λίστα Λαγκάρντ, ακόμα και προτείνοντας εξεταστική για να αποδοθούν». Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπε: «Ο λαός σας έχει πάρει χαμπάρι. Και οι έξω σας έχουν πάρει χαμπάρι. Η στάση του κ. Σαμαρά μας δημιουργεί την εντύπωση ότι καταβάλει πρωθυπουργικό τόκο στον κ. Βενιζέλο».

Ο κ. Βενιζέλος πήρε εκ νέου το λόγο κλιμακώνοντας τα πυρά του. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης με εχθρότητα, απαξίωση του αντιπάλου με μεθόδους που έζησε αυτή η χώρα σε άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι ενοχλήθηκε από την πολιτική κριτική που του άσκησε, δεν πήρε όμως θέση στην κατηγορία που του απεύθυνε για σκευωρία εναντίον του.

Για τη διαρροή της λίστας

«Για το ποιος διακινούσε τα αντίγραφα, ποιος τα έδωσε σε συγκεκριμένο περιοδικό και ενορχήστρωσε την σκευωρία εναντίον μου, γιατί δεν απάντησε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου για τα όσα του καταλόγισα», τόνισε και προχώρησε σε αποκάλυψη ότι «ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε σε γραφεία εφημερίδων και έλεγε ότι έρχεται η λίστα από τη Γαλλία και μέσα βρίσκεται η οικογένεια του Βενιζέλου». «Αυτό είναι ο ορισμός της σκευωρίας», είπε.

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται επειδή στήριξε έναν εκδότη, που δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ. Γιατί ενοχλεί το γεγονός ότι έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιογράφος; Επειδή το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου δεν είναι η απόκρυψη της λίστας, αλλά η δημοσίευσή της».

«Καλά έκανε και το δημοσίευσε ο δημοσιογράφος» απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Υπηρεσία προσέφερε και σε μένα. Το θέμα δεν είναι ότι το δημοσίευσε, αλλά ότι το είχατε και το δώσατε! Αυτό είναι το θέμα. Αυτό σας λέω! Αυτό κάνατε!», κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα σε εξαιρετικά οργισμένο ύφος ο κ. Βενιζέλος.

«Κατανοεί κανείς το όριο της αυτοενοχοποίησης. Όταν όμως αυτό ξεπερνιέται και φτάνει στο όριο της αυτογελοιοποίησης, καλό είναι να συγκρατείται», ανταπάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Η συνάντηση με το Σόιμπλε

Σχετικά με τις επαφές Τσίπρα με τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε τον πρώτο να απαντήσει τι θα κάνει αν του ζητήσουν να υπογράψει για την επόμενη δόση: «Αφού τους πείσατε πως εμείς είμαστε οι αναξιόπιστοι να ετοιμαστείτε- γιατί αυτό που θα σας ζητηθεί, είναι η υπογραφή σας για την επόμενη εκταμίευση. Τι θα κάνετε;»

«Ζητούν υπογραφές απ” αυτούς που τους έχουν στο χέρι πως θα υπογράψουν. Εμείς δεν ήμασταν, ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου, ούτε στις λίστες Siemens και Λαγκάρντ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρα. «Είστε επαγγελματίες, ασυγκράτητοι συκοφάντες!», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Οι πρωθυπουργοί και διοικητές της ΤτΕ που υπογράφουν συμβάσεις και δεσμευτικές επιστολές σε εκτέλεση νόμων του κράτους, εκβιάζονται απ” τους εταίρους επειδή είναι σε λίστες! Ντροπή και αίσχος!».

«Έχετε αντιληφθεί ποτέ τι συζητήσεις έκανα εγώ με τον κ. Σόιμπλε; Το σενάριό σας που οδηγούσε μέσα απ” τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου στην έξοδο από το ευρώ και στο δράμα της επιστροφής στη δραχμή. Εγώ δεν πήγα ποτέ να κάνω δημόσιες σχέσεις με τον κύριο Σόιμπλε αλλά να κρατήσω τη χώρα όρθια!», διατράνωσε.

«Αυτό είναι απροκάλυπτη ομολογία», απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Όταν ο λαός έδινε μια μάχη και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν για μιαν άλλη πολιτική, ο κ. Βενιζέλος διαστρέβλωνε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον ομόλογό του και συζητούσε σενάρια καταστροφής!».

«Προσπαθούσα να αποτρέψω την εφαρμογή της πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συγγενείς δυνάμεις πρότειναν στο λαό», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Αγωνιζόμουν να πείσω τον γερμανό υπουργό πως το μέλλον της Ελλάδας δεν ήταν σε μια πολιτική εξόδου αλλά παραμονής στο ευρώ! Είχατε λόγους σύγκλισης με την γερμανική και άλλες κυβερνήσεις…», πρόσθεσε.

Τα αρχεία του ΥΕΘΑ

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη Βενιζέλου, ότι διαθέτει έγγραφα του Πενταγώνου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Με εξέπληξε το να κρατά αντίγραφα στο προσωπικό του αρχείο, και να μην τα επιστρέφει – όπως την φωτοτυπία του αμυντικού χάρτη της χώρας. Και δεν με εντυπωσιάζει τόσο η αναφορά, όσο το χειροκρότημα που εισέπραξε. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα συνέβαινε αυτό;».

«Φτάσαμε να έχουμε στερηθεί παντελώς την αίσθηση του χιούμορ», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος. «Έχω άτυπα ψηφιακά αντίγραφα του υπουργείου Αμύνης. Δεν έχω το αντίγραφο του αμυντικού δόγματος που εισηγήθηκα στο ΚΥΣΕΑ; Δεν παίρνω τώρα ως αρχηγός κόμματος τα εμπιστευτικά σημειώματα του ΥΠΕΞ; Τι παραπάνω ήταν το άτυπο ψηφιακό αντίγραφο μιας λίστας που ερευνούσε το ΣΔΟΕ μεταξύ όλων των άλλων;», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.