ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Υπ. Οικονομικών: Ούτε σεντ για ληξιπρόθεσμα, εάν δημιουργούνται νέα


Αυστηρούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα και όχι να αυξηθούν.
Σύμφωνα με τα όσα είπε υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, δε θα εκταμιεύεται για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ούτε σεντ, εάν το υπουργείο δεν είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα. Στη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς και στελέχη του υπουργείου.

Η μη εκταμίευση χρημάτων για τα ληξιπρόθεσμα, εάν δημιουργούνται νέα από τους φορείς, υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ., είναι τόσο μνημονιακή δέσμευση όσο και συμφωνία που προβλέπεται από τα μνημόνια για τον έλεγχο των οικονομικών που έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία. Τα χρήματα δίδονται σε κάθε υπουργείο με βάση τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί, και στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, μέχρι στιγμής έχει διατεθεί περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ιδιώτες – τα χρέη ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.