ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Θεσσαλία: Κάλεσμα περιφέρειας σε αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν σε ημερίδα για νέα ΚΑΠ


Κάλεσμα στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τις Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης στο Κιλελέρ απεύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2012 διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 103 ετών από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών, στο Κιλελέρ το 1910. Ο εορτασμός ξεκινά το Σάββατο με ενημερωτική ημερίδα στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Κιλελέρ και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των πεσόντων αγροτών, στο χώρο του Μνημείου, στο Κιλελέρ.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου γιορτάζουμε την 103η επέτειο από την εξέγερση των αγροτών. Πρόκειται για την σημαντικότερη επέτειο για τον αγροτικό κόσμο, η οποία διοργανώνεται σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά και σε μια περίοδο όπου οι ελπίδες για ανάκαμψη στηρίζονται κατά πολύ στον πρωτογενή τομέα. Εδώ και δυο χρόνια έχουμε αλλάξει τον τρόπο εορτασμού, καθώς μαζί με τις εκδηλώσεις στο Μνημείο την Κυριακή, διοργανώνουμε και μια θεματική ημερίδα το Σάββατο, η οποία πραγματεύεται τις σημερινές ανάγκες και τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Φέτος για πρώτη φορά η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και έχει σαν θέμα «Νέα ΚΑΠ 2014-2020, Εφαρμογή-Προβλήματα-Προοπτικές.

»Όπως είναι γνωστό από τον επόμενο χρόνο ξεκινά η νέα πολιτική στον αγροτικό τομέα και είναι ανάγκη να είμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Όχι μόνο εμείς, αλλά και εκείνοι που μας εκπροσωπούν ως χώρα στις αρμόδιες επιτροπές, στην Ευρώπη, στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, οι οποίοι διαπραγματεύονται τα προβλήματα αλλά και την νέα κοινή αγροτική πολιτική.

»Καλούμε όλους ανεξαιρέτους, όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα και όλους όσοι έχουν να προσθέσουν κάποιον προβληματισμό να παρευρεθούν στις εργασίες της ημερίδας. Είναι μια ανοιχτή διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαχυθούν παντού, και θα κοινοποιηθούν σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Στέλνουμε το μήνυμα εδώ απ’ την αγροτική Θεσσαλία, ότι η νέα κοινή αγροτική πολιτική θα πρέπει να είναι ομογενής για να μπορεί να έχει και την ιδιαίτερη και την προστιθέμενη άξια στον άνθρωπο, στο προϊόν, στην εθνική οικονομία».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ρ. Κομήτσας ανέφερε τα εξής: «Και φέτος τιμάται για άλλη μια χρονιά, η μνήμη όλων που διαχρονικά αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν οι αγρότες δική τους γη και το δικαίωμα να την καλλιεργούν και βεβαίως τιμούνται και όσοι έχασαν την ζωή τους τόσο στην εξέγερση του Κιλελέρ, όσο και στους αγώνες των αγροτών μέχρι σήμερα. Από το 2011 που αναλάβαμε τόσο εμείς το Δήμο Κιλελέρ όσο και ο κ. περιφερειάρχης την ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, αλλάξαμε τον εορτασμό έτσι ώστε την Κυριακή να γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών και συνεταιριστικών φορέων, ενώ το Σάββατο έχουμε την ημερίδα όπως κάθε χρόνο για θέματα που αφορούν σήμερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Εκείνο που κυριαρχεί σήμερα είναι η αγωνία για το τι θα γίνει από το 2014 και μετά με την νέα κοινή αγροτική πολιτική. Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν, συμμετέχουν, διαπραγματεύονται, τόσο εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και εκεί θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε αγρότη και σε κάθε κτηνοτρόφο να θέσει τα ερωτήματά του και να πάρει απαντήσεις. Δεν πρόκειται για συνάντηση εντυπώσεων, αλλά για συνάντηση ουσίας και ενημέρωσης. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραστούνε και να ενημερωθούν υπεύθυνα, για ζητήματα που τους αφορούν».

Η κ. Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε τα εξής: «Τιμούμε και φέτος τα 103 χρόνια από την αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ σε μια τραγική συγκυρία για την Ελλάδα. Για την Π.Ε. Λάρισας, για την Θεσσαλία ολόκληρη, η ώθηση της αγροτικής παραγωγής δεν αποτελεί θέμα οικονομικής ανάπτυξης, είναι θέμα επιβίωσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να μειωθεί η ανεργία και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Θεωρώ σήμερα ότι χρειαζόμαστε νέους αγώνες οι οποίοι δεν θα γίνονται με στείρες εκφράσεις και άδοξους πατριωτισμούς, αλλά θα γίνεται με δουλειά, συλλογικότητα, φιλότιμο και μεγάλη συμβολή όλων μας. Η Θεσσαλία μπορεί να βοηθήσει στην ανάταση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό που ζητάμε και αυτό που θα συζητήσουμε το Σάββατο 30 Μαρτίου, είναι να μας δοθούν τα εργαλεία να το πράξουμε. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την εθνική οικονομία μέσα από την ανασυγκρότηση και παραγωγή του αγροτικού τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.