ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013


Του Θεόδωρου Σαββίδη

H Ελβετία παράγει κάθε χρόνο ρολόγια υψηλής τεχνογνωσίας, αυξάνοντας το ΑΕΠ της και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Διάφορες περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς οινοπαραγωγής, παράγοντας πλούτο με δυναμικές εξαγωγές. Στην Ιταλία η κουζίνα και ο τουρισμός είναι οι παράγοντες αυτοί που δημιουργούν πλούτο, αλλά και ο χώρος της μόδας με κέντρο το Μιλάνο αυξάνει το εθνικό ΑΕΠ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα; Ποιο το στοιχείο αυτό στο οποίο ειδικευόμαστε; Μέσω ποιας διαδικασίας μπορούμε να παράξουμε αριστεία και πλούτο; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας τώρα;

Τον 19ο και τον 20ό αιώνα το εμπορικό δαιμόνιο του Ελληνα ή η ικανότητά του στις κατασκευές (γεφυρών ή σπιτιών) παρήγαν πλούτο. Μετείχαμε στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν ήμασταν κομπάρσοι ούτε ικέτες. Ο Ωνάσης και ο Λάτσης κατείχαν διεθνή ακτινοβολία. Ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος και ο Σεφέρης το ίδιο. Ο Χατζιδάκις κερδίζει Οσκαρ και ο Θεοδωράκης παράγει πολιτισμό με διεθνή αντίκτυπο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μια κουκκίδα στον χάρτη, αλλά έναν πυλώνα του δυτικού γίγνεσθαι. Και μπορεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χιλιάδες συμπατριώτες μας να εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους για να ριζώσουν δημιουργικά αλλού, αλλά η Ελλάδα ορθοπόδησε. Με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ μέσω του Σχεδίου Τρούμαν, που δόθηκε όμως σε μια χώρα μαχητή που τσάκισε με το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης τον φασισμό και τον ναζισμό. Παράξαμε πλούτο, πολιτισμό, σταθήκαμε με θάρρος στο διεθνές γίγνεσθαι και γίναμε σημαντικός πυλώνας του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια της διπολικής αντιπαράθεσης.

Σήμερα, λες και ένα χέρι μαγικό τράβηξε τον ουρανό από τα μάτια μας και μας άφησε να ατενίζουμε έναν μακρύ γκρίζο χειμώνα, δεν παράγουμε παρά μόνο μιζέρια και αμετροέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.