ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτοπόροι οι δήμαρχοι της Κρήτης σε ενεργειακά θέματα


Με  τη συμμετοχή των δημάρχων της Κρήτης που έχουν διακριθεί για τις δράσεις τους, στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε το «Εθνικό Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (eea) και το Σύμφωνο των Δημάρχων» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, με το Ενεργειακό της Κέντρο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης «MEDEEA. .


Στο πρόγραμμα MEDEEA συμμετέχουν εννέα Μεσογειακές περιοχές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, με κοινό στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και ευρεία εφαρμογή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικό επίπεδο. Από την Κρήτη συμμετέχουν και έχουν δραστηριοποιηθεί οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίων, Ανωγείων και Γόρτυνας.

H Περιφέρεια Κρήτης (Ενεργειακό Κέντρο) παρείχε στους Δήμους τεχνική υποστήριξη και μετέδωσε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Το Σύμφωνο των Δημάρχων», την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και την εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας

Η υλοποίηση του προγράμματος ισχυροποιεί την συμμετοχή της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και τους προετοιμάζει για ένταξη σχετικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών και φορέων.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προωθεί τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον, προωθεί την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, υποστηρίζει την υλοποίηση πιλοτικών ενεργειακών έργων, διενεργεί μελέτες για την βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική χωροθέτηση των σχετικών δραστηριοτήτων και προσπαθεί να αυξήσει την τοπική τεχνογνωσία και την τοπική προστιθέμενη αξία, ενημερώνοντας όλους τους σχετικούς φορείς καθώς και την κοινωνία των πολιτών».

Τέλος οι Δήμαρχοι  Βριλησσίων κ. Ιωαννίδης, Μεγαρέων κ. Μαρινάκης, και Αγίας Βαρβάρας Αττικής κ. Καπλάνης, μίλησαν για τα επιτεύγματα των Δήμων τους, που έχουν διακριθεί στον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.