ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οι εκλεκτοί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους Δήμους του Ν.Θεσσαλονίκης

Έπειτα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις και μια καταρχήν απόφαση για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά τη διεξαγωγή τους στην αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα προηγηθούν, θα ακολουθήσουν ή θα συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές. Το ερώτημα είναι ουσιώδες, καθώς ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών θα επηρεάσει ευθέως και τις αυτοδιοικητικές, τόσο ως προς το πολιτικό τους διακύβευμα όσο και ως προς τα πρόσωπα των υποψηφίων.
Αν, για παράδειγμα, οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις
25 Μαΐου, ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και τις ευρωεκλογές, είναι βέβαιο πως το «έλασσον» θα υποταχθεί στο «μείζον». Δηλαδή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν πρόκειται σ’ αυτή την περίπτωση πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Απεναντίας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των κομμάτων θα κληθεί να στελεχώσει εκατοντάδες θέσεις σε περιφερειακά, δημοτικά και κοινοβουλευτικά ψηφοδέλτια. Πέρα από τα πρόσωπα, ενδεχόμενη ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών θα καθορίσει και το πολιτικό πλαίσιο της αντιπαράθεσης, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιπαραθέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα επισκιάσουν τις όποιες συζητήσεις περί των τοπικών ζητημάτων.
Στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο, τότε οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε περισσότερο αυτοδιοικητικό περιβάλλον και θα είναι λιγότερο πολωτικές. Επί πλέον, θεωρείται βέβαιο πως ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού πολιτικού προσωπικού, το οποίο θα έχει αποτύχει στις βουλευτικές εκλογές ή θα θεωρεί εαυτόν υποαξιοποιημένο, θα στραφεί προς τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες αναζητώντας καλύτερους ρόλους.
Τέλος, αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν μετά τις περιφερειακές και δημοτικές, πράγμα που επιθυμούν διακαώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο πως οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν «πρόβα τζενεράλε» για την κρίσιμη εθνική αναμέτρηση. Σ’ αυτή την περίπτωση, στην πολιτική ατζέντα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κυριαρχήσουν θέματα κεντρικής πολιτικής, ενώ όσον αφορά τα πρόσωπα είναι αυτονόητο πως όλα τα κόμματα θα ρίξουν στην αρένα ό,τι καλύτερο διαθέτουν σε στελέχη πρώτης γραμμής.
Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση αυτά τα τρία ενδεχόμενα, τα κομματικά επιτελεία σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και χαράσσουν τη στρατηγική τους, η οποία -μοιραία- αφορά και τα πρόσωπα.


ΝΔ: Με φειδώ τα χρίσματα, χωρίς συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ

Προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαΐου 2014, αν και πριν από το τέλος του έτους δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της για το ποιους υποψηφίους θα στηρίξει σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, από όπου εξάγονται και τα πολιτικά μηνύματα. Αυτό προέκυψε και από τη σύσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης ο νέος γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος με γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη από την Κεντρική Μακεδονία.
Τρία πολιτικά συμπεράσματα για τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές συνάγονται από τη σύσκεψη αυτή, και τα μετέφερε στους γαλάζιους δημάρχους ο κ. Παπαμιμίκος. Το πρώτο είναι αναφορικά με τα χρίσματα και συμπυκνώνεται σ’ αυτό που ο γραμματέας της ΝΔ είχε δηλώσει και στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ». «Στις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ηγηθούν αξιόλογοι και πετυχημένοι άνθρωποι. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά πολίτες, οι οποίοι πάνω από κόμματα θα αναλάβουν να δώσουν λύσεις και προοπτική», είχε πει, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στα χρίσματα, αν και θα υπάρχουν στηρίξεις, ειδικά στους μεγάλους δήμους, και σε κάθε περίπτωση στις περιφέρειες.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο κοινών υποψηφίων και συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένης της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, κάτι που απέκλεισε ο κ. Παπαμιμίκος. «Δεν βρίσκεται στη λογική της ΝΔ να δώσει χρίσματα σε κοινούς υποψήφιους με το ΠΑΣΟΚ», είχε δηλώσει ο ίδιος στη «ΜτΚ».
Το τρίτο συμπέρασμα, περισσότερο με εσωκομματική χροιά, αναφορικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξει η ΝΔ να στηρίξει στις εκλογές, είναι πως όλοι και όλα θα αξιολογηθούν από την αρχή, ακόμη και εν ενεργεία δήμαρχοι και περιφερειάρχες. «Αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένες αρχές, θα εξετάσουμε τα πάντα στην ώρα τους και θα είμαστε πανέτοιμοι έγκαιρα», είχε πει ο γαλάζιος γραμματέας στη «Μ», ενώ η στρατηγική της ΝΔ προβλέπει μετρήσεις από τον Σεπτέμβριο και επιλογές όχι νωρίτερα από το τέλος του έτους.

Θεσσαλονίκη: Οι γαλάζιοι μνηστήρες

Αν και ο ορισμός του Κώστα Γκιουλέκα ως υφυπουργού Παιδείας ερμηνεύθηκε από αρκετούς στο γαλάζιο στρατόπεδο πως η ΝΔ θα προσανατολιστεί σε άλλον υποψήφιο για τον δήμο Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές, ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» επιμένει πως θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Αυτό το μήνυμα έστειλε και στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, καλώντας τους μάλιστα από τον Σεπτέμβριο να εντείνουν την αντιπολίτευσή τους στον Γιάννη Μπουτάρη. Πάντως ο κ. Γκιουλέκας είπε μεν πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, αλλά σε κάθε περίπτωση με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας...
Την ίδια ώρα μια συνάντηση στην τοπική ΝΔ, μεταξύ του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Μηνά Σαμαντζίδη και του επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστου Μάτη, προκάλεσε συζητήσεις. Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Μάτης για να ενημερώσει τα κόμματα για τα οικονομικά του δήμου, αλλά ακολούθησε μια θερμή ανακοίνωση της ΝΔ Θεσσαλονίκης. «Ο διάλογος με αιρετούς που υπηρετούν με ευσυνειδησία και χωρίς μικροκομματικές παρωπίδες τον θεσμικό τους ρόλο είναι πάντα χρήσιμος, ακόμα κι όταν έχουν διαφορετική πολιτική ή ιδεολογική αφετηρία. Ο Χρήστος Μάτης έχει αποδείξει ότι αποτελεί μια έντιμη φωνή εμπεριστατωμένης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, απέναντι σε μια αλαζονική δημοτική διοίκηση, που έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που αφειδώς υποσχόταν ότι θα επιλύσει. Τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μάτης αποτελούν μία ακόμα προσθήκη στις αποδείξεις της αποτυχίας του κ. Μπουτάρη», είπε ο κ. Σαμαντζίδης, και όσο κι αν κάποιος ψάξει δεν θα βρει ανάλογης θέρμης δήλωσή του για τον κ. Γκιουλέκα.
Κινητικότητα με το βλέμμα στον δήμο Θεσσαλονίκης επιδεικνύει, όπως αποτυπώνεται σε δηλώσεις του με τις οποίες επικρίνει διαρκώς τον κ. Μπουτάρη, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ενώ στο κάδρο πιθανών υποψήφιων δημάρχων με τη ΝΔ παραμένουν οι Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Ιωαννίδης αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά το ότι δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει ο δήμος και πως θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στήριξη στους επιτυχημένους

Κινητικότητα άρχισε και στους περιφερειακούς δήμους. Πληροφορίες από τη ΝΔ λένε πως σε δήμους όπως Καλαμαριάς, Συκεών-Νεάπολης και Παύλου Μελά θα προσανατολιστούν σε υποψηφιότητες εκτός κομματικού χώρου, που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις. Οι νυν δήμαρχοι αναμένεται να υποστηριχθούν στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Λάζαρος Κυρίζογλου), Πυλαίας-Χορτιάτη (Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), Ωραιοκάστρου (Δημήτριος Σαραμάντος), Βόλβης (Δημήτρης Γαλαμάτης), Θερμαϊκού (Γιάννης Αλεξανδρής) και Λαγκαδά (Γιάννης Αναστασιάδης), ενώ νέα υποψηφιότητα αναζητείται στον δήμο Δέλτα. Για τον δήμο Θέρμης στη ΝΔ θεωρούν ως μια καλή υποψηφιότητα τον πολιτευτή και γιατρό Κώστα Γραικό, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στην παράταξη του δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη. Εκεί, πλην του νυν δημάρχου, εκ νέου υποψήφιος θα είναι και ο Πέτρος Σούλας.


ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούνται πρόσωπα και συμμαχίες

Απαγορευτικό είχε θέσει η Κουμουνδούρου σε κάθε συζήτηση περί υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων έως το πέρας του συνεδρίου. Αμέσως μετά ήρθαν οι καλοκαιρινές άδειες, και όπως όλα δείχνουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετατέθηκε για τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ όμως έχει γίνει μια πρώτη επεξεργασία από τη γραμματεία του τμήματος αυτοδιοίκησης του κόμματος ως προς το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών, το οποίο, όπως σημειώνεται στις προτάσεις, θα πρέπει να έχει σαφές αντιμνημονιακό στίγμα. Ανάλογη προετοιμασία έγινε και στο αυτοδιοικητικό συντονιστικό όργανο Κεντρικής Μακεδονίας. Ως προς την επιλογή των υποψηφίων η Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει στους μικρομεσαίους δήμους η τελική επιλογή να γίνει κατόπιν απόφασης όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους μεγάλους δήμους, και φυσικά για τις περιφέρειες, οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι η έλλειψη ικανών στελεχών, καθώς η εκλογική εκτίναξη του κόμματος έχει εξαντλήσει τα στελεχικά αποθέματα. Επί πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε ποτέ αξιόλογες δυνάμεις στον χώρο, ιδιαιτέρως της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έως τώρα συζητήσεις και επεξεργασίες που έχουν γίνει κατατείνουν στα εξής δεδομένα:
> Στους μικρούς δήμους θα επιδιωχθεί η συγκρότηση «καθαρών» συνδυασμών με επικεφαλής κομματικά στελέχη και στόχο την κατάκτηση τουλάχιστον του κομματικού ποσοστού των εκλογών του Ιουνίου 2012.
> Στις πρωτεύουσες των νομών ο πήχης τοποθετείται ψηλότερα, με στόχο την κατάκτηση αρκετών δήμων ή στη χειρότερη περίπτωση εκλογική επίδοση υψηλότερη αυτής του Ιουνίου 2012.
> Οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα υπάρξουν στους πολύ μεγάλους δήμους. Μια λύση που εξετάζεται είναι η επιστράτευση πρωτοκλασάτων κοινοβουλευτικών στελεχών, λύση πιθανή ιδιαιτέρως στην περίπτωση που ως τότε δεν θα έχουν γίνει βουλευτικές εκλογές. Εναλλακτικά η Κουμουνδούρου θα αναζητήσει νέα, «φρέσκα» πρόσωπα, γύρω από τα οποία θα μπορούν να συγκροτηθούν συμμαχίες οι οποίες θα αποτελέσουν προπομπό για μελλοντική κυβερνητική συμμαχία. Το βέβαιο πάντως είναι πως η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει «υποψηφιότητες του χθες». Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντονότερο στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ιωαννιτών και Βόλου, καθώς σε αυτούς θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν δήμαρχοι, το προφίλ των οποίων είναι κοντά σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν μπορούν να υποστηριχθούν καθώς εξελέγησαν με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
> Στις περιφέρειες, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν συμπράξεις με άλλους όμορους πολιτικούς χώρους, θα αξιοποιηθούν κοινοβουλευτικά στελέχη πρώτης γραμμής.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
«Με ονόματα δεν πρόκειται να ασχοληθούμε πριν από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ή τέλος πάντων πριν να ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει στέλεχος του κόμματος. Παραδέχεται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στελέχωσης των συνδυασμών, επισημαίνει ωστόσο ότι «ήδη είναι σε εξέλιξη προσπάθεια πανελλαδικής καταγραφής στελεχών, υποψηφίων προς αξιοποίηση, την οποία συντονίζει συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα».
Όσον αφορά τους πιθανούς υποψηφίους, η μέχρι τώρα ονοματολογία είναι ιδιαιτέρως φτωχή. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η φιλολογία περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Χάρη Καστανίδη σκοντάφτει, εκτός των άλλων, στην κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του πρώην υπουργού. Ως προς τον δήμο Θεσσαλονίκης το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του καθηγητή Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Άρι Καζάκου, ενώ εσχάτως συζητείται και το όνομα του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, μετά και την εκλογή του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση του Τάσου Κουράκη δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς οι σχέσεις του με το περιβάλλον του κ. Τσίπρα δεν είναι οι καλύτερες. Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει μια νέα υποψηφιότητα του νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Πολύ πίσω είναι οι διαδικασίες ως προς τους περιφερειακούς δήμους. Τα μόνα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Παναγιωτίδη για την Καλαμαριά και του Απόστολου Αντωνούδη για τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.


ΠΑΣΟΚ: Με Μπουτάρη στον δήμο, κενό στην περιφέρεια

Οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ μοναδική όαση στην πολιτική ερημοποίησή του των τελευταίων ετών. Με τον αέρα του 44% των εκλογών του 2009, το τότε κυβερνών κόμμα κατόρθωσε να κυριαρχήσει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν καλά ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι σχεδιασμοί τους κατατείνουν στη χάραξη συμμαχιών με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, ποντάροντας σε πρόσωπα «κοινής αποδοχής» τα οποία χαίρουν εκτίμησης, δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά και θεωρούνται εκλόγιμα. Βάσει αυτών, στο ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να αποφύγουν τα κομματικά χρίσματα, εκδηλώνοντας απλώς τη στήριξή τους σε πρόσωπα και συνδυασμούς που θα αναδειχθούν από τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια τακτική θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν και στις περιφέρειες, παρότι η αναμέτρηση εκεί είναι καθαρά πολιτική. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ωστόσο ότι καθαρά κομματικές υποψηφιότητες δεν θα έχουν καμία τύχη, δεδομένης της σημερινής εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αποκλείουν κάθε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν επιθυμούν την αναπαραγωγή του μνημονιακού μετώπου και στην αυτοδιοίκηση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις του με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους κλπ.) θα θέσει στο τραπέζι προς αξιολόγηση τα ονόματα των νυν περιφερειαρχών, όπως του Γιάννη Σγουρού στην Αττική, του Άρι Γιαννακίδη στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, του Απόστολου Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη κ.ο.κ. Δυσκολίες παρουσιάζει η περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος είχε επιστρατευτεί από το ΠΑΣΟΚ το 2010, σήμερα είναι εκτός της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο εσωτερικό της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια υπάρχουν αρκετές γκρίνιες για τη στάση του κ. Μπόλαρη. Ο τελευταίος ωστόσο δείχνει να ενδιαφέρεται για νέα υποψηφιότητα, καθώς άρχισε ήδη επαφές με στελέχη σε διάφορους νομούς. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν πάντως ότι «αν ο κ. Μπόλαρης εξακολουθεί να παραμένει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξει». Σ’ αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υποστηριχθεί ο Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είχε ρόλο συντονιστή στην παράταξη. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεννόησης με άλλα κόμματα για στήριξη προσώπου «κοινής αποδοχής».

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μετά βεβαιότητας εκ νέου τον Γιάννη Μπουτάρη, πιθανότατα μαζί με τη ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο θα πράξει άλλωστε και στους άλλους μεγάλους δήμους υποστηρίζοντας τους Γιώργο Καμίνη (Αθηναίων), Γιάννη Δημαρά (Πατρέων), Πάνο Σκοτινιώτη (Βόλου), Φίλιππο Φίλια (Ιωαννιτών), Γιάννη Κουράκη (Ηρακλείου) κ.ο.κ. Το ΠΑΣΟΚ θα παράσχει στήριξη και σε όσους από τους νυν δημάρχους στήριξε και το 2010, όπως στους Σίμο Δανιηλίδη (Νεάπολη-Συκιές), Θεοδόση Μπακογλίδη (Καλαμαριά), Θόδωρο Παπαδόπουλο (στη Θέρμη, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα). Θολό είναι το τοπίο στον δήμο Παύλου Μελά, παρότι ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 υπήρξαν τρεις υποψηφιότητες από τον ίδιο κομματικό χώρο (Διαμαντής Παπαδόπουλος, Κώστας Θεοδωρίδης και Σάββας Σερασίδης). Αν αυτό επαναληφθεί, το ΠΑΣΟΚ θα παράσχει στήριξη μόνο κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού συζητείται το όνομα του Γιάννη Λεμπετλή (εφόσον απεμπλακεί από την υπόθεση του δρόμου Ωραιοκάστρου-Θεσσαλονίκης, η οποία εκδικάζεται την 1η Οκτωβρίου). Στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα υποστηριχθεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Κυριλλίδη. Για τον δήμο Δέλτα συζητείται το όνομα του Γρηγόρη Ουζούνη. Στον Θερμαϊκό θα υποστηριχθεί ο Γιάννης Μαυρομάτης και στον Λαγκαδά πιθανότατα ο Δημήτρης Ράβναλης. Για τον δήμο Βόλβης αυτή την εβδομάδα θα γίνει συζήτηση με τον Άγγελο Φραντζή, ενώ για τον δήμο Ωραιοκάστρου η συζήτηση περιστρέφεται στα ονόματα των Γιώργου Καμπέρη και Γιώργου Χατζηπαραδείση. Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη δεν θεωρείται δεδομένη η στήριξη στον Νίκο Νυφούδη, ενώ καμία συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη για τον δήμο Χαλκηδόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.