ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤO «ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ»


Θεόδωρος Καράογλου: “Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την επαρχία Λαγκαδά και να την μετατρέψουμε σε πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών”.
 

Κύριε Υπουργέ, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Είστε ικανοποιημένος από τις αρμοδιότητες που σας δόθηκαν;

 «Και μόνο το γεγονός ότι σε αυτόν τον ένα χρόνο μας δόθηκαν

αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, νομίζω ότι βάζει θετικό πρόσημο στην μέχρι τώρα παρουσία του νέου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Από την πρώτη στιγμή που πέρασα το κατώφλι του ΥΜΑΘ είχα ένα στόχο. Να βρίσκομαι δίπλα στους πολίτες και στους φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Δώδεκα μήνες μετά, πιστεύω ότι τήρησα αυτήν μου την υπόσχεση. Το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κατάφερε να έχει παρεμβατικό λόγο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, να συμμετέχει στην πολιτική ζωή με συγκεκριμένες προτάσεις και τεκμηριωμένες απόψεις παραγωγικής πολιτικής και να υλοποιεί δράσεις που κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας. Φυσικά, όπως γνωρίζετε και εσείς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, εργαζόμαστε καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξέρουμε που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες από εμάς, όπως ξέρουμε και ποιες είναι οι δικές υποχρεώσεις μας απέναντι στα εκατομμύρια των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης που ευθύς εξαρχής υποδέχτηκαν με ικανοποίηση και αγκάλιασαν την απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, να επανασυστήσει το  Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης». 

 

 

Επιτρέψτε μου κ. Καράογλου, όμως, να πω ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι κάπως… παρεξηγημένο. Οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει με εκδηλώσεις, δεξιώσεις, οικονομική στήριξη πολιτιστικών συλλόγων και μερικές ανακοινώσεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει αυτή η αντίληψη;
 
«Κύριε Σαββίδη ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Όσα αναφέρατε στην ερώτησή σας αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας που στο παρελθόν πλήγωσε τη Βόρεια Ελλάδα. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι μέχρι την κατάργησή του, ο ρόλος του ΥΜΑΘ ήταν περιορισμένος και εντοπιζόταν κυρίως στην αποστολή εθνικών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις. Σαφώς και δουλειά του εκάστοτε Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε φορείς και συλλόγους, άλλωστε πλέον δεν υπάρχουν και τα χρήματα για κάτι τέτοιο, ούτε να παριστάνει τον ταχυδρόμο των αιτημάτων που εκφράζουν οι κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας προς την κυβέρνηση. Για αυτό και όταν συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο λειτουργίας του ΥΜΑΘ, δίπλα στον σημαντικό εθνικό λόγο ύπαρξής του, βάλαμε και έναν άλλον στόχο. Να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης της ακριτικής Ελλάδας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνεται μια σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια. Δεν είμαστε ένα υπουργείο εθιμοτυπικών εκδηλώσεων ή δεξιώσεων. Αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόζουμε τον τελευταίο χρόνο, προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό ορίζει άλλωστε ο νέος αποκεντρωμένος και αναπτυξιακός μας ρόλος. Από τη μια πλευρά λοιπόν εκπέμπουμε το εθνικό μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας και από την άλλη μοχθούμε καθημερινά για να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα υπόδειγμα ανάκαμψης και ατμομηχανή ανάπτυξης. Εφαρμόσαμε πολιτικές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, στηρίζουν την εξωστρέφεια και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, με ανταγωνιστική οικονομία. Και όλα αυτά, κ. Σαββίδη, τα κάναμε από το μηδέν. Στις 21 Ιουνίου 2012 δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο ένας φορέας απογυμνωμένος από αρμοδιότητες. Με σκληρή δουλειά, πολύ ξενύχτι και ελάχιστα χρήματα, μιας και ο προϋπολογισμός του ΥΜΑΘ είναι πενιχρός, πετύχαμε να κλείσουμε στόματα και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε όλους εκείνους που υποστήριζαν αρχικά ότι η επανασύσταση του Υπουργείου ήταν λάθος και οπισθοδρόμηση. Ακόμα και εκείνοι, τώρα αναγνωρίζουν τον παρεμβατικό μας ρόλο και ζητούν να μεσολαβήσουμε για μια σειρά ζητημάτων χαμηλής και υψηλής πολιτικής. Ξέρετε όμως τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εμένα; Η αποδοχή της κοινωνίας και η αναγνώριση των προσπαθειών και του έργου μας. Αυτή είναι ο μεγαλύτερος κριτής μας. Για αυτήν εργάζομαι, σε αυτήν απολογούμαι».   

 

Αναφερθήκατε σε αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες που σας έχουν δοθεί. Ποιες είναι αυτές;

«Σε αυτόν τον ένα χρόνο ολοκληρώσαμε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα, τον αναπτυξιακό νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις, την εποπτεία αγοράς βιομηχανικών προϊόντων στη Μακεδονία και τη Θράκη, την πρώτη ιστορικά νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ σχετικά με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ενώ μειώσαμε τη διοικητική δομή του ΥΜΑΘ κατά 53%. Επίσης υποβάλλαμε μια σειρά προτάσεων για την διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής  στο καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο 2014-2020. Παράλληλα, χάρη στη δική μας παρέμβαση, προχώρησε η ενοποίηση των ΔΕΘ-Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία, λύνοντας έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορούσε στον εκθεσιακό μας φορέα. Ακόμη αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ήδη η προωθητική μας πολιτική φαίνεται πως αποδίδει καρπούς μιας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο 4μηνο του 2013 υπάρχει αύξηση 10 με 15% στην αύξηση τουριστών από χώρες της Βαλκανικής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τη Ρωσία και την Ουκρανία ξεπερνά το 80%. Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις μας, διεκδικούμε την επιστροφή ακόμα περισσότερων αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, προχωράμε στον ορισμό διοικήσεων στη ΔΕΘ-Helexpo A.E και στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ενώ δρομολογούμε την ανάληψη της διαχείρισης της ειδικής υπηρεσίας του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «INTERREG 4».

 

Και για την καθημερινότητα των πολιτών;

«Όπως σας είπα και προηγουμένως, εργαζόμαστε καθημερινά για τη διαμόρφωση ενός σταθερού υπόβαθρου προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Μέσα από αυτές θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα δημιουργηθούν επιτέλους νέες θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας την ανεργία, η οποία σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτήν την εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι μαζί μας και στηρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης. Αποδείξαμε ότι δεν χαϊδεύουμε αυτιά, τολμήσαμε, σπάσαμε αυγά και δίνουμε μια μάχη για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην κυβέρνηση. Τούτη η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι από τον κόσμο, αλλά δίπλα του. Τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν ότι λεφτά υπάρχουν, ούτε τάξαμε λαγούς με πετραχήλια και νέους διορισμούς. Αυτά τα κάνουν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να πολιτεύονται με όρους και φράσεις ξεπερασμένων δεκαετιών. Αντίθετα εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Η στάση μας είναι στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στη χώρα. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή και την ομαλότητα και να δείξουμε ότι οι θυσίες που κάνουμε όλοι μας τα τελευταία τρία χρόνια, πιάνουν τελικά τόπο. Αν αλλάξει η ψυχολογία στην κοινωνία, να είστε σίγουρος ότι θα αλλάξει και η εικόνα της χώρας». 

 

Τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τη «Νέα Ελλάδα» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς στο 9ο συνέδριο της ΝΔ;

«Για όλους εμάς στη Ν.Δ. η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, το σπίτι μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας, είναι τα πάντα. Στα περίπου 40 χρόνια παρουσίας της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, η παράταξή μας αποδεδειγμένα βάζει πάνω από όλα την πατρίδα, ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες.  Με μπροστάρη λοιπόν τον Αντώνη Σαμαρά, σπέρνουμε το σπόρο της ελπίδας και καλούμε όλους τους  Έλληνες σε έναν αγώνα διαρκείας, για να μπορέσουμε να βγάλουμε και πάλι την Ελλάδα στο ξέφωτο και να ξαναδώσουμε σε όλους τους συμπατριώτες μας όραμα και αισιοδοξία».

 

Κύριε Υπουργέ κατάγεστε από τη Β΄ Θεσσαλονίκης. Με την ιδιότητα πλέον του ΥΜΑΘ, πως μπορείτε να αναδείξετε αυτήν την περιοχή;

«Με πολύ δουλειά. Η Β΄ Θεσσαλονίκης διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Από τη δική μου πλευρά θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, όπως κάνω άλλωστε για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να τα αναδείξω και να αξιοποιήσω, βρισκόμενος πάντα σε διαρκή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Ξέρετε, τα πάντα στη ζωή είναι θέμα διάθεσης και συνεργασίας. Αν υπάρχουν αυτά τα δυο συστατικά, τότε ο δρόμος προς την επιτυχία μπορεί να είναι ανοικτός».

 

Όσον αφορά στα προβλήματα της επαρχίας Λαγκαδά, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

«Στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δίνουμε έμφαση στην τοπική ανάπτυξη. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της περιοχής, αλλά και από την διατήρηση στενών επαφών με όλους τους τοπικούς φορείς. Και όταν λέω όλους τους τοπικούς φορείς, το εννοώ. Δόξα τω Θεό, τα πλεονεκτήματα της επαρχίας Λαγκαδά είναι πολλά. Για παράδειγμα, από τη μια πλευρά συνδυάζει βουνά και από την άλλη το Στρυμονικό κόλπο. Δικό μας καθήκον είναι να προχωρήσουμε σε έναν στρατηγικό και μεθοδικό σχεδιασμό, ο οποίος θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ανάδειξη του σε πυλώνα ανάπτυξης. Φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, καθώς θα ήταν λάθος μου να μην αναφερθώ στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες τόσο του δημάρχου Λαγκαδά, κ. Γιάννη Αναστασιάδη, όσο και του δημάρχου Βόλβης, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την πρόοδο της επαρχίας Λαγκαδά. Με συγκεκριμένες δράσεις, λοιπόν, μπορούμε να αναδείξουμε τα παραδοσιακά μας χωριά, να αξιοποιήσουμε τον πλούσιο ορεινό όγκο και να ενισχύσουμε τα λουτρά σε Λαγκαδά και Απολλωνία. Στόχος μας δηλαδή είναι να αναδείξουμε την επαρχία Λαγκαδά και να την μετατρέψουμε σε πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.