ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. Aφροδίτη αξίας 40 δις

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει στο οικόπεδο Αφροδίτη, της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ένα σημαντικό κοίτασμα, μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, αλλά με τελικές αξίες της τάξης των 35-40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου, τα αποτελέσματα από την
επιβεβαιωτική γεώτρηση έδειξαν αριθμούς που είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, για τις απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, που να επιτρέπουν τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», τα όρια των 3,6 έως 7,6 τρισ. κυβικών ποδών που ανακοινώθηκαν στην πρώτη γεώτρηση, δεν θα αυξηθούν με τη νέα γεώτρηση που ολοκληρώθηκε.

Νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, χωρίς ακόμα αυτό να είναι οριστικό με τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι θα βελτιώσει τους αριθμούς, αφού θα γίνει σε τμήμα του κοιτάσματος με πολύ θετικότερα δεδομένα. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση έγινε σε σημείο που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να δώσει πιο χαμηλά αποτελέσματα λόγω γεωλογικής διαμόρφωσης.

Ιδιαίτερα θετικές διαπιστώσεις από την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στο τεμάχιο «12» υποδεικνύουν ότι υπάρχουν όχι ένα ή δύο, αλλά οκτώ -μικρότερα του «Αφροδίτη»- εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, της τάξης των 1-3 τρισ. κυβικών ποδών, που σταδιακά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τεθούν από τις Noble – Delek προς εκμετάλλευση. Θα προηγηθούν γεωτρήσεις στα μεγαλύτερα και θα ακολουθήσουν στα πιο μικρά.
Noble και Delek έχουν ήδη προγραμματίσει να προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο από τα επιπλέον κοιτάσματα –το μεγαλύτερο από αυτά– περί το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με οίκους συμβούλων και εμπειρογνώμονες, σε μελέτες, τόσο των τεχνο-οικονομικών, όσο και των γεωπολιτικών δεδομένων. Η νέα κατάσταση, όπως όλα δείχνουν αντιμετωπίζεται ψύχραιμα και ορθολογιστικά, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό, που θέλει πρώτη προτεραιότητα της Κύπρου, τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή και λειτουργία του τερματικού υγροποίησης το συντομότερο δυνατόν.

Οι ανακοινώσεις από τις Noble και Delek στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ αντίστοιχα, που αποτελούν την επίσημη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα τη γεώτρησης, προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου (ώρα που θα λειτουργούν και τα δύο Χρηματιστήρια).
Με βάση την εμπειρία από την ανακοίνωση της προηγούμενης γεώτρησης, θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη ανακοίνωση και από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.