ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Φρένο στις μειώσεις του εφάπαξ

Σχέδιο αποτροπής των μεγάλων μειώσεων στο εφάπαξ του δημοσίου επεξεργάζονται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στη βάση τριών εναλλακτικών σεναρίων σχετικών με τον τρόπο εφαρμογής του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού του βοηθήματος, προκειμένου τα νέα ποσά να κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 17.000 έως 19.000 ευρώ, από 29.000 ευρώ
που είναι σήμερα.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής«, προβλέπει την αναλογική μείωση του βοηθήματος όχι με ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας, όπως αναφέρει η αρχική απόφαση για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, αλλά στη βάση μιας περιόδου 4, 8 ή 10 ετών, προκειμένου στο διάστημα αυτό να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις 900.000.000 ευρώ για την πληρωμή 40.000 αιτήσεων, που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2012 και εντός του 2013.
Οι παράγοντες
Το εφάπαξ θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά ως εξής: Έσοδα από εισφορές συν περιουσία μείον κόστος αποχωρήσεων και σε κάθε περίπτωση αν το κόστος των αποχωρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα, θα γίνεται αυτόματη μείωση ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα στα ταμεία πρόνοιας.
Αν ο τύπος εφαρμοστεί όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση και με συντελεστή που θα μετράει σε ετήσια βάση τις αντοχές του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, τότε οι μειώσεις θα υπερβούν το 50%, καθώς τα έσοδα και η περιουσία του δεν επαρκούν για να καλύψουν την πληρωμή του εφάπαξ για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς και για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τη νέα χρονιά.
Με το σχέδιο του υπουργείου και το «μοίρασμα» των υποχρεώσεων σε βάθος 10ετίας οι μειώσεις κόβονται στη μέση και, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα παραδείγματα της αναλογιστικής αρχής για την εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού του εφάπαξ, οι περικοπές «φρενάρουν» στο -25% για τα έτη από τα 2014 έως το 2016 ενώ μετά το 2017 που μειώνονται οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάσταση εξομαλύνεται και οι μειώσεις μπορεί να είναι μικρότερες.
Αν όμως η τρόικα απορρίψει το «καλό σενάριο» και αποφασιστεί τετραετής προσαρμογή, τότε οι μειώσεις θα κυμαίνονται στο 30% ενώ στην περίπτωση που οι δανειστές δεν αποδεχτούν τίποτε από όσα επεξεργάζεται το υπουργείο και απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή του μαθηματικού τύπου με συντελεστή βιωσιμότητας σε ετήσια βάση, τότε οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 50%.
Η εφαρμογή του σχεδίου όμως, στην πράξη δεν είναι εύκολη, καθώς προϋποθέτει τον ακριβή υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων κάθε χρονιάς και το συσχετισμό τους με τα έσοδα, ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα παίρνουν το εφάπαξ με καθυστέρηση άνω των 15 μηνών, ώστε το μέσο ποσό να μην πέφτει κάτω από τις 17.000 ευρώ.
ΔΕΚΟ και ιδιωτικός τομέας
Ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα έχει εφαρμογή και στα ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Για τα ταμεία αυτά ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες αφενός γιατί δεν έχουν το «στοκ» των αιτήσεων που είναι σε αναμονή για εφάπαξ από το δημόσιο, αφετέρου επειδή έχουν πιο υγιή βάση από πλευράς αποθεματικών. Βόμβα στο εφάπαξ των τραπεζών αποτελούν οι εθελούσιες αποχωρήσεις ενώ υπάρχει ασάφεια με τα ταμεία των στρατιωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.