ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Αποδείξεις και το 2014 αλλά με κούρεμα

Υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις και το 2014 θα είναι οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει το 2014 να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος, αντί 25% που ισχύει σήμερα. Η διατήρηση του
μέτρου της συλλογής αποδείξεων καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το 2014 το περιουσιολόγιο παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Με τα νέα δεδομένα, το 2014 θα συγκεντρωθούν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και με μέγιστο απαιτούμενο όριο να φθάνει τις 10.500 ευρώ.
Φόρος 22%
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται ύψους 2.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 1.000 ευρώ αποδείξεις, δηλαδή 1.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 1.000 x 22% = 220 ευρώ επιπλέον. Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει το 2014 αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ, τις οποίες θα υποβάλει στην εφορία με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει (και να υποβάλει στην εφορία την άνοιξη του 2014) αποδείξεις ύψους 10.000 ευρώ. Αλλος φορολογούμενος με εισοδήματα 50.000 ευρώ θα πρέπει το 2014 να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ. Αν προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις 3.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που δεν συγκέντρωσε. Ο επιπλέον φόρος θα ανέλθει στα 440 ευρώ.
Δαπάνες
Όπως τονίζεται στην τροπολογία, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων, υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες, καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.
Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τροποποιούνται οι διατάξεις του κώδικα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων. Με τη νέα ρύθμιση οι διατάξεις του κώδικα θα εφαρμόζονται κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος για ακίνητα τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί από την 1.1.2006.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.