ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Αυξήστε τα όρια ηλικίας στα 67, μειώστε τις χαμηλές συντάξεις!

Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις καθώς το ποσοστό αναπλήρωσής του μισθού σε αυτές είναι πολύ μεγαλύτερο από τις υψηλές ζητά με την 370 σελίδων έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών, με στοιχεία του
2012, είναι 61,9 έτη και για τις γυναίκες στα 60,3 έτη, όταν μέση ηλικία συνταξιοδότησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 64,2 και 63,1 αντίστοιχα. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανάμεσα σε 34 που εκπροσωπούνται στο διεθνή οργανισμό. Για το λόγο αυτό βάζει στο στόχαστρο τις πρόωρες συντάξεις και προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά τις επερχόμενες (το 2014) αλλαγές στο ασφαλιστικό κανένας δεν θα συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 μέχρι το 2020.
Μειώστε τις χαμηλές συντάξεις!
Παράλληλα στην έκθεση ο Οργανισμός προτείνει στην ουσία τη μείωση των χαμηλών συντάξεων με το σκεπτικό ότι «από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει έχουν προστατευτεί τα χαμηλά ποσά»! Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα μετά τιε περικοπές παρατηρείται το εξής ασφαλιστικό παράδοξο: Όσοι έχουν μικρό εισόδημα να έχουν ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού τους της τάξης του 75%, ενώ οι εργαζόμενοι με υψηλότερο εισόδημα και μεγαλύτερες εισφορές έχουν αναπλήρωση μόλις 48%! Η μέση, δε, κατηγορία των ασφαλισμένων, όσοι δηλαδή έχουν εισόδημα με τιμές του 2011, 20.000 ευρώ, έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 54% με αποτέλεσμα εφόσον τα παράδοξο συνεχιστεί, να κινδυνεύουν τα επόμενα χρόνια, να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας.
Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, προειδοποιώντας τους ασφαλισμένους ότι πληρώνουν εισφορές για σύνταξη που δεν πρόκειται να πάρουν, ακόμη κι εν δουλεύουν μέχρι το 70 τους!
Ως μια εναλλακτική πρόταση προβάλει την είσοδο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων που θα αντικαταστήσουν ένα τμήμα του κρατικού συστήματος ασφάλισης δίνοντας είτε κύριες είτε συμπληρωματικές παροχές στους ασφαλισμένους.
Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.