ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΣτΕ: «Όχι» στην αναστολή της αργίας του δήμαρχου Μυκόνου

Στην απόρριψη των αιτήσεων του πρώην δημάρχου Μυκόνου Αθανάσιου Κουσαθανά- Μέγα και των πρώην αντιδημάρχων Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την οποία τέθηκαν σε κατάσταση αργίας, λόγω παραπομπής τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου με το 34/13 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, προχώρησε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.


Υπενθυμίζεται ότι με το βούλευμα παραπέμπονται για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό να προσποριστεί όφελος σε τρίτους και αντίστοιχη βλάβη του δήμου και της απιστίας στην υπηρεσία λόγω ελάττωσης της περιουσίας του δήμου για να ωφεληθούν άλλοι. Για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί και προφυλακισθεί υπάλληλοι για υπεξαίρεση.
Οι τρεις υποστήριξαν ότι υφίστανται ανεπανόρθωτη ηθική και επαγγελματική βλάβη, είναι αθώοι και πλήττεται το κύρος και το όνομά τους και δημιουργείται εσφαλμένα εντύπωση ηθικής ανεπάρκειας και δυσφήμησης προσωπικής και πολιτικής, ενώ θα χάσουν σημαντικό μέρος της θητείας τους μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση. Υποστήριξαν επίσης ότι ο δήμος έχει μεγάλες ανάγκες αυτή την περίοδο, λόγω επίσκεψης 2 εκατ. τουριστών, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι η αργία αποτελεί κατά τον νόμο δέσμια αρμοδιότητα, ότι η ηθική βλάβη τους δεν είναι ανεπανόρθωτη και μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευνοϊκής για αυτούς δικαστικής εξέλιξης, ενώ προβλέπεται αναπλήρωση στα καθήκοντά τους, όπως ήδη συνέβη. Τέλος, επισήμανε ότι στάθμισε και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την προσωρινή απομάκρυνση των εκλεγμένων οργάνων ΟΤΑ από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση παραπομπής για να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών των ΟΤΑ και η ανεμπόδιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.