ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για την παιδική φτώχεια‏

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: Στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών
Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η σχετική φτώχεια στη χώρα μας αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ο δε δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αιτήσεων για το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και πέρσι ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 35% σε σχέση με πρόπερσι.
Απότοκο της κατάστασης αυτής είναι και η δραματική αύξηση του ποσοστού της φτώχειας στα παιδιά, όπως τη βιώνουμε καθημερινά και όπως αυτή αποτυπώνεται  στην έκθεση της Unicef «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013».
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα, που μάλιστα αναδημοσιεύτηκε και στα διεθνή μέσα, για ένα μικρό παιδί που υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι δεν θα πεινάει αν το πάρει μαζί της από το νηπιοτροφείο όπου φιλοξενείται γιατί οι γονείς του αδυνατούν να του παρέχουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή του. Ανάλογο είναι και πρόσφατο περιστατικό στη Δυτική Θεσσαλονίκη που επίσης αναφέρθηκε στα μέσα, όπου δασκάλα φέρνει φαγητό σε μία μαθήτρια κρυφά για να μη στιγματιστεί από τους συμμαθητές της.
Αυτές και ανάλογες καθημερινές ιστορίες σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, με 597.000 παιδιά να βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και 322.000 σε σοβαρή υλική αποστέρηση. Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις όπως η διανομή γευμάτων στα σχολεία σαφώς βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν παρέχουν θεσμικές λύσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σαφείς και μόνιμες κρατικές δομές.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)    Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Παιδικής Προστασίας που τηρεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (άρ. 8 ν. 3961/2011), ποια είναι η κατάσταση των παιδιών και της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα;
2)    Ποια είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής φτώχειας που έχει πάρει πια τόσο ανησυχητικές διαστάσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.