ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ‏

«Πράξη ευθύνης» χαρακτήρισε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.



Ο Υπουργός εξήγησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα  πιστοποιεί πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα, από χώρα της κρίσης, μετατρέπεται σε επίκεντρο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα του 2013 αφήνει πίσω της τις αγκυλώσεις του χθες και κάνει άλματα προς τα εμπρός, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος και δείχνοντας το δρόμο με τον οποίο οι χώρες βγαίνουν από τις μεγάλες κρίσεις», σημειώνοντας παράλληλα πως η πατρίδα μας αξίζει το σεβασμό για τις επιτυχίες της σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα από ότι προβλεπόταν.

«Την κερδίσαμε αυτήν την εμπιστοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως η Ελλάδα τήρησε το λόγο της και τίμησε την υπογραφή της.

«Τώρα»,  τόνισε με έμφαση, «ήρθε η σειρά των ευρωπαίων εταίρων μας να σταθούν και εκείνοι στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας πως πράγματι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης. Και μην βιαστούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ότι μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση δεν μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Και η Ελλάδα απέδειξε πως όταν θέλει, μπορεί να πετύχει πολλά».  

Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για το νέο έτος, ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τους έξι άξονες στους οποίους θα δώσει βαρύτητα το 2014, αξιοποιώντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα με την επανασύσταση του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε ο κ. Καράογλου, οι έξι άξονες είναι οι εξής:

Πρώτος: Θα προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου, με στόχο την επιπλέον απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης του ΥΜΑΘ.

Δεύτερος: Προωθείται προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΜΑΘ, Υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων Δήμων για την εκτέλεση προγράμματος αναβάθμισης και ανάδειξης των χερσαίων μεθοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας.

Τρίτος: Ολοκληρώνεται νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση και συγκρότηση συμβουλίου αρχιτεκτονικής στο ΥΜΑΘ.

Τέταρτος: Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, που έχει ξεχωριστή σημασία για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Πέμπτος: Σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ. θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς η συμμετοχή του ΥΜΑΘ σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προκειμένου να προβληθούν στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι π.χ. ο προσκυνηματικός, ο περιβαλλοντικός, ο ιαματικός κλπ.

 Έκτος: Αναλαμβάνει περαιτέρω δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» με τη συμμετοχή του ΥΜΑΘ σε χρηματοδοτούμενα έργα, με στόχο την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και της βελτίωσης των υποδομών στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου.

«Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, παρά μονάχα ο δρόμος της ευθύνης. Κάθε τι άλλο, κάθε διαφορετική αντίληψη, μας οδηγεί σε λάθος δρόμο και μας βγάζει εκτός τροχιάς. Για αυτό και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι πράξη ευθύνης και τίποτα άλλο» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.