ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη Γιώργου Κυριλλίδη Υποψ. Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στον Δημήτρη Καβαρλή.

Η εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και η ενότητά της ΄΄ Το Βήμα των Αιρετών΄΄ υποδέχεται τον Υποψήφιο Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Γιώργο Κυριλλίδη, για να συζητήσει μαζί του θέματα που αφορούν την ενασχόλησή του με τα κοινά, τις δράσεις του καθώς και τη φιλοσοφία που τον διέπει σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διεκδίκηση του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.


Ο Γιώργος Κυριλλίδης ασχολείται με τα κοινά εδώ και μια 12ετία. Μαχόμενος δικηγόρος στο επάγγελμα και εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος από το 2006. Έχει  διατελέσει Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων  στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στη Δημοτική Επιχείρηση Αμπελοκήπων και στο Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ενεργό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου καθώς και σε πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής ενώ από το 2011 ηγείται της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄ που θα διεκδικήσει στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄. Παρέμβαση, Κίνηση,  Παράταξη? Πως θα την χαρακτηρίζατε κ. Κυριλλίδη?
Πάνω απ΄ όλα κ. Καβαρλή αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, η οποία φιλοδοξεί και θα αγωνιστεί για να έχουν  όλοι οι πολίτες ενεργό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Θέλουμε πολίτες ενεργούς και καλά πληροφορημένους, πολίτες με άποψη με διάθεση προσφοράς και συμμετοχής για να προσπαθήσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα πάσης φύσεως προβλήματα.
Οι ΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄ δημιουργήθηκαν για  να  βγάλουν τους πολίτες  από την απομόνωση, την απαξίωση , την μιζέρια και τον μαρασμό που βιώνουν καθημερινά προσφέροντας μια  ενιαία και δυναμική πλατφόρμα υποστήριξης και συμπαράστασης μέσα από αμφίπλευρη επικοινωνία και συνεργασία με ισότιμους όρους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας δεν αποτελούν έννοιες πρωτότυπες και θα έλεγα είναι και αρκετά κοινές Οι διδαχή των πατεράδων και των παππούδων μας, ότι όταν τα ξυλαράκια είναι πολλά και ενωμένα είναι πολύ δύσκολο να τα λυγίσεις και να τα σπάσεις, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και θα πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό μας. Αυτό όμως που  θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι την αξία αυτής της προσπάθειας δεν την δίνουν οι λέξεις αλλά το περιεχόμενό τους και το κατά πόσο εφαρμόζεις αυτά που σηματοδοτούν. Μην ξεχνάτε ότι τα αυτονόητα στην Ελλάδα έχουν καταντήσει ζητούμενα. Εμείς λοιπόν σήμερα καλούμαστε να πράξουμε και τα αυτονόητα. Να είστε σίγουρος ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό  για την επίτευξη των στόχων μας!
Στην Ιδρυτική Διακήρυξη της πρωτοβουλίας σας ΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄  η λέξη ΄΄ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ΄΄ είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα. Σημειολογικό ή Τυχαίο?
Είναι και άλλες έννοιες που σηματοδοτούν την πορεία μας και τις τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Η παράταξη μας είναι  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ και πάνω απ΄ όλα επιδεικνύει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
Είμαστε μια κίνηση πολυτασική, ακόμη και αντιφατική θα έλεγα, αφού την πλαισιώνουν άτομα με διαφορετικές καταβολές και απόψεις, αλλά με κοινό στόχο.  Επιδιώκουμε, όχι μόνο να αποτελέσουμε το βήμα,  αλλά κυρίως  να αποτελέσουμε το πεδίο δράσης για όσους αναζητούν τρόπο να εκφραστούν πέρα από μηχανισμούς και επικοινωνιακά τρικ, ως ενεργοί πολίτες και όχι ως πολιτευτές ή οπαδοί, να εκτεθούν στην αλληλεπίδραση με τους άλλους, να επενδύσουν στη δημιουργική αντιπαράθεση, να βρουν το θάρρος της γνώμης και της πρότασης και να προσπαθήσουν για τη σύνθεση.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι ΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄ δεν προσφέρονται για πασαρέλα επωνύμων, ούτε ως παράρτημα κομμάτων ή πολιτικών γραφείων. Είμαστε ανεξάρτητοι χωρίς να απορρίπτουμε ή να αποκηρύσσουμε τα κόμματα και τον ρόλο τους. Δεν είμαστε ούτε πρόκειται να υπάρξουμε κόμμα, εσωκομματική τάση κάποιου κόμματος ή κλειστή ομάδα και θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο το ανεξάρτητο της παράταξής μας, βάζοντας απέναντι όποιον προσπαθήσει για ιδιοτελείς λόγους να μας προσδώσει κομματική ταυτότητα ή ταμπέλα.
Κύριε Κυριλλίδη, η ενασχόληση σας με τα κοινά μετράει ήδη 12 χρόνια. Πως θα  χαρακτηρίζατε αυτά τα χρόνια?
Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα ευχάριστο ταξίδι προσφοράς στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου. Αναμφισβήτητα η πορεία μου στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια. ήταν και παραμένει ένας μεγάλος και διαρκής αγώνας με ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Αγωνίζομαι κάθε στιγμή για το σωστό και το δίκαιο. Ίσως αυτό όλο να πηγάζει έμφυτα από το επάγγελμα μου ως δικηγόρου που και εκεί τόσα χρόνια παλεύω για το δίκαιο αποτέλεσμα. Οι σκόπελοι και τα εμπόδια πολλά, μα προσπαθώ πάντα με συνέπεια , πείσμα και αποφασιστικότητα να τα ξεπερνώ έχοντας ως σύμμαχο την αναγνώριση των συμπολιτών μου που έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους μέχρι σήμερα  .
Νοιώθετε δικαιωμένος από την μέχρι τώρα πορεία σας?
Εάν θεωρήσω τον εαυτό μου δικαιωμένο κ. Καβαρλή τότε θα πρέπει να τα παρατήσω αυτή τη στιγμή. Συνεχίζω τις προσπάθειές μου με εντατικότερους ρυθμούς αλλά πάντοτε με τις ίδιες αρχές με τις οποίες  ξεκίνησα. Θα συνεχίσω να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια προσπαθώντας να κερδίσω την εμπιστοσύνη του με ειλικρίνεια, με καθαρό και όχι αμφιλεγόμενο λόγο, χωρίς κορόνες εντυπωσιασμού και λαϊκισμού, δουλεύοντας με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Αναμφίβολα κατά την ενασχόλησή σου με τα κοινά εκτίθεσαι και ο κόσμος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα για να σε κρίνει, να σε κατακρίνει και να σε αξιολογήσει. Ακούω με θρησκευτική ευλάβεια τη γνώμη καθενός και σέβομαι την άποψή του ασχέτως εάν έχουμε διαφορετική αντίληψη και οπτική γωνία. Ο πολίτης έχει ανάγκη να μιλήσει κ ο αιρετός πρέπει να τον ακούει 
Μέχρι στιγμής οι εκδηλώσεις σύμπραξης, υποστήριξης και συμπαράστασης του κόσμου προς το πρόσωπό μου επιβεβαιώνουν ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο. Αυτό μου δίνει το κουράγιο και την ώθηση για να προχωρήσω μπροστά.  Παρά  τους δύσκολους καιρούς που διανύει όλη η Χώρα, παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, εγώ προσωπικά οφείλω να σταθώ δίπλα σε όλους τους Δημότες, ανεξαιρέτως εάν ταυτιζόμαστε ή όχι και, να τους δώσω την ελπίδα μιας καλύτερης καθημερινότητας,
Ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ΄΄Πολίτες σε Δράση΄΄ έχετε στο ενεργητικό σας πολλές και ποικίλες δράσεις. Πιστεύετε πως όλα αυτά ευαισθητοποιούν τον πολίτη?
Οι “Πολίτες σε Δράση”  δημιουργήθηκαν  μέσα από τη διάθεση μας για συμπαράσταση και υποστήριξη των  συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει μεμονωμένα και ομαδικά μέσω συνεχών επισκέψεων και επαφών έναν διάλογο με την τοπική κοινωνία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά. Να αναφέρω εδώ επιγραμματικά κάποιες από τις δράσεις αυτές:  η εκστρατεία κατά του Aids, η ημερίδα με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο, η προστασία των αδέσποτων ζώων, η διανομή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων στους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη, η δωρεά βιβλίων και άλλων υλικών σε σχολεία και τμήματα του Δήμου, η ημερίδα και η γιορτή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, η διανομή  σε συνεργασία με την HELMΕPA συνολικά 1000 χάρτινων δοχείων για αποτσίγαρα   στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη στο πλαίσιο της εκστρατείας για καθαρές παραλίες, η διοργάνωση εκδρομής για την τρίτη ηλικία και πολλές άλλες.
Εγκαινιάζουμε μέσα από τις δράσεις αυτές μια νέα μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας. Μια εναλλακτική μορφή ευαισθητοποίησης που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μεταξύ μας μια σχέση αμεσότητας, αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης. Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας και, η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή του σε αυτές τις δράσεις αποδεικνύει περίτρανα  ότι οι βάσεις έχουν μπει και είναι γερές. Πέρα από αυτά έχουμε κάνει πλείστες παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας, ελέγχουμε αυστηρά τη διοίκηση και έχουμε καταθέσει πακέτα προτάσεων για την αγορά, την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.
Βρισκόμαστε στην έναρξη της  προεκλογικής περιόδου. Σας φοβίζει καθόλου ο ανταγωνισμός?
Όπως το είπατε. καθόλου! Για την ακρίβεια το ρήμα φοβάμαι δεν υπάρχει στο δικό μου λεξιλόγιο και στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Επιτρέψτε μου λοιπόν να διορθώσω τη λέξη και να πω πως με ιντριγκάρει ο ανταγωνισμός. Στόχος μου είναι να αναδείξω την αλήθεια ώστε ο Πολίτης των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης να γνωρίζει τι συμβαίνει στον τόπο του.
Θέλω ως νέος και ενεργός Δημότης αυτής της πόλης να καταθέσω μια καινούργια, φρέσκια και ξεκάθαρη πρόταση. Μία πρόταση όπως την διαμορφώνουμε όλοι μας  μέσα από την καθημερινή, διαδραστική, αμφίδρομη και ειλικρινή μας επικοινωνία. Μία πρόταση που θα αναδεικνύει ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία ποιος είναι  ικανός και άξιος να αξιοποιήσει καλύτερα  τις δυνατότητες τόσο του Δήμου όσο και των Πολιτών. Νομίζω πως έφτασε η ώρα της ανατροπής και της αλλαγής. Η τωρινή διοίκηση κούρασε και κουράστηκε. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο εκτός από την αναπαραγωγή αδιαφανών, παρωχημένων και αναποτελεσματικών παλαιοκομματικών πρακτικών του παρελθόντος.
Ποια τα σχέδια και τα όραμά σας έτσι ώστε οι συνδημότες σας να σας επιλέξουν για Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές?
Καθημερινά συναναστρέφομαι με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι απογοητευμένοι, σκυθρωποί και μελαγχολικοί. Πρωταρχικό μου μέλημα  είναι  να επαναφέρω την αισιοδοξία στους συμπολίτες μου και ειδικότερα στους νέους που έχουν πάψει πλέον να ονειρεύονται και απέχουν συνειδητά από τα κοινά λόγω έλλειψης κινήτρων και απογοήτευσης. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε  τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις για όλους εκείνους που  αφέθηκαν στην αδράνεια  και οδηγήθηκαν παρά τη θέλησή τους στην εφεδρεία. Είναι καθήκον μας να τους επαναφέρουμε και να τους επαναδραστηριοποιήσουμε.
Εκτός από το έμψυχο υλικό του Δήμου μας θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την εμπορική αγορά μας οργανώνοντας και υλοποιώντας  πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας . Τέλος να δώσουμε άμεσα λύσεις σε θέματα καθημερινότητας . Πάνω σε αυτές τις  βασικές κατευθύνσεις θα στηριχθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος και της ολοκληρωμένης μας πρότασης για τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και οι δράσεις μας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο.
Κλείνοντας κ. Κυριλλίδη θα ήθελα να πείτε 3 λόγους για τους οποίους πρέπει να σας εμπιστευθεί  ο πολίτης.
1.      Ο Δήμος δεν πρέπει να είναι ΄΄One man Show΄΄, δηλαδή έργο ενός ατόμου, ούτε μπορεί να θεωρηθεί φέουδο κανενός. Ο Δήμος είναι υπόθεση όλων μας. Άρα αξιοποιούμε τις δεξιότητες όλων των συνδημοτών μας χωρίς αποκλεισμούς.
2.      Ενεργούμε άμεσα και αποφασιστικά για την επίλυση των προβλημάτων πάντοτε με ευγένεια και διάθεση συνεργασίας.
 
3.      Λέμε αλήθειες χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς να μοιράζουμε ακάλυπτες επιταγές. Κοιτάμε στα μάτια τον πολίτη, του λέμε δύο πράγματα και κάνουμε δύο!
 
Κύριε Καβαρλή,  οι εποχές  των αδιαφανών παλαιοκομματικών μηχανισμών, των μεγάλων λόγων χωρίς αντίκρισμα  καθώς και του ταξίματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε  τόσο γρηγορότερα θα ανασυνταχθούμε και θα διεκδικήσουμε με   αξιώσεις τη χαμένη μας αισιοδοξία και ένα καλύτερο αύριο για εμάς και προπάντων για τα παιδιά μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.