ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ευθύνη της επιλογής…

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Πλησιάζοντας προς τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, εμφανίζονται νέες και παλιές παρατάξεις, γνωστά κι άγνωστα πρόσωπα, προγράμματα και εξαγγελίες που άλλοτε προσέχουμε με ενδιαφέρον κι άλλοτε αδιάφορα.

Στην κρίσιμη για τη χώρα χρονική περίοδο, η συμπεριφορά όλων, υποψηφίων και ψηφοφόρων, επιβάλλεται να είναι
διαφορετική από εκείνη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιθυμία του κάθε πολίτη να διεκδικήσει ένα πολιτικό αξίωμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες όπως οι εκλογές, είναι απόλυτα σεβαστή. Το Σύνταγμα δίνει στον κάθε πολίτη, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Με σεβασμό όμως, αλλά πολύ περισσότερο, με αίσθημα ευθύνης, θα πρέπει κι ο ψηφοφόρος να προσέξει ποιον θα ψηφίσει, ποιον θα εκλέξει.

Η ευθύνη του ψηφοφόρου απέναντι σε όλη την κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνου που διεκδικεί ένα αξίωμα.

Αυτός που διεκδικεί ένα αξίωμα, παρουσιάζει προεκλογικά, όποια εικόνα του εαυτού του πιστεύει πως θα προσελκύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ενώ φροντίζει επιμελώς να αποκρύψει ότι αρνητικό έχει και που μπορεί να γίνει αιτία οι ψηφοφόροι να μην τον προτιμήσουν.

Για τους λόγους αυτούς ο πολίτης, οφείλει και πρέπει να εξετάζει προσεκτικά, την πολιτική διαδρομή, την κοινωνική εξέλιξη και προσφορά του κάθε υποψήφιου. Να αποκτήσει κατασταλαγμένη άποψη, για το πόσο αληθινός είναι ο υποψήφιος, αν πίσω από τα χαμόγελα, τις θερμές χειραψίες και τα όμορφα λόγια, κρύβεται ένα άλλο πρόσωπο, που μόνο ωφέλιμο δεν θα είναι για την κοινωνία αν του δοθεί η όποια εξουσία.

Θα πρέπει ακόμη να βεβαιωθεί, ότι ο υποψήφιος διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει την υπεύθυνη θέση που θα του δοθεί από την λαϊκή ετυμηγορία, αν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε καθήκοντα που απαιτούν διοικητικές ικανότητες, γνώσεις, αρχές, ηθική.

Με λίγα λόγια, ποια είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του!

Πολιτική προσωπικότητα με θετικό πρόσημο, είναι εκείνος ο άνθρωπος που:

α) ξεχωρίζει από άλλους, όχι μόνο για τις ιδέες του, τα οράματά του αλλά κυρίως, για τους αγώνες που έδωσε και δίνει για να υπερασπιστεί όλα όσα διακηρύσσει ότι πιστεύει.

β) ενώνει τους πολίτες και δεν τους χωρίζει σε κατηγορίες ιδεολογικές ή φυλετικές, δε «δικούς» του και σε «αντιπάλους».

γ) ο πολιτικός του λόγος είναι καθαρός και διάφανος, στηρίζεται στην Αλήθεια, εμπνέει και δίνει ελπίδες.

δ) έχει το ψυχικό σθένος να συγκρούεται με το άδικο, να αντιστέκεται, να μπαίνει στη μάχη μπροστά από τους απλούς πολίτες.

ε) δεν παρασύρει τους πολίτες στις όποιες συγκρούσεις με πολιτικούς αντιπάλους προσδοκώντας μόνο προσωπικά οφέλη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για όλους εκείνους που τον πίστεψαν, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πολεμώντας για ιδέες, για κοινωνική δικαιοσύνη.

στ) δεν κρύβεται πίσω από εκείνους που πολεμούν, περιμένοντας σε περίπτωση νίκης να κλέψει τις δάφνες από τα μέτωπά τους ή σε περίπτωση ήττας να τους επιρρίψει τις ευθύνες.

Γι’ αυτό σήμερα, είναι ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βρεθούν οι προσωπικότητες εκείνες που όχι μόνο θα ξεχωρίζουν για τις ιδέες τους, αλλά και για τους αγώνες τους για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη. Θα πρέπει να έχουν το ψυχικό σθένος να συγκρούονται με τα συμφέροντα, να είναι μπροστάρηδες, να είναι ΗΓΕΤΕΣ!

Η κοινωνία σήμερα, δεν έχει ανάγκη από άκαπνους χαμαιλέοντες που θέλουν να λέγονται πολιτικοί, από ανθρώπους που δεν συγκρούονται αλλά συνεργάζονται φανερά ή κρυφά με την όποια εξουσία.

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν αποκομίσει εκείνοι που ενώ υποστήριζαν κι ακόμη υποστηρίζουν ότι συγκρούονται με το σύστημα, απολαμβάνουν οι ίδιοι, τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, τα πολλά και ποικίλα «ευεργετήματα» της εξουσίας, όπως θέσεις εργασίας, φανερές ή κρυφές χρηματοδοτήσεις με «αναθέσεις» έργων, με τακτοποίηση προσωπικών υποθέσεων.

Ας πάψουμε λοιπόν να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους πολιτικούς.

Εμείς, με το δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα, με την δύναμη της ψήφου μας,  θα επιλέξουμε τους Περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους συμβούλους.

Έχουμε την δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μας;

Αν ναι, τότε πολλά θα αλλάξουν στην χώρα μας, στην κοινωνία μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.