ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

          Ευρωπαϊκή οδηγία  (μέρος τρίτο)



Α1.ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΠΡΙΑΣ

6. Τα απόβλητα πρέπει να απομακρύνονται από τους χώρους σταβλισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην υπάρχει στρώμα κοπριάς σε αυτούς πέραν των 15 εκατοστών.

7. Η κοπριά πρέπει να συγκεντρώνεται σε κατάλληλο χώρο αποθήκευσης, χωρητικότητας τουλάχιστον έξι μηνών. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι κατασκευασμένος από μπετόν (πλατφόρμα),σε κλίση προς το κανάλι συλλογής των υγρών, εφοδιασμένος με προστατευτικό τοίχο στις δυο ή τρεις πλευρές, σε ύψος 1 ½ μέτρων. Τυχόν απορροές ή εκπλύσεις υγρών από το χώρο αποθήκευσης της κοπριάς πρέπει να οδηγούνται σε στεγανοποιημένη δεξαμενή συλλογής αποβλήτων για εξάτμιση ή για διάβρεξη της αποθηκευμένης κοπριάς, όταν χρειάζεται. Η κοπριά συστήνεται να αναδεύεται για ομοιόμορφη χώνευση. Ο χώρος αποθήκευσης της  κοπριάς πρέπει να απέχει τουλάχιστον 50 μέτρα από οποιουσδήποτε υδάτινους πόρους. 
      
8. Η κοπριά πρέπει να τοποθετείται σε σωρούς και κατά την περίοδο των βροχών να σκεπάζεται για προστασία από εισροή όμβριων νερών και τυχόν μεταφορά της από τον άνεμο. Η κοπριά πρέπει να αποθηκεύεται για χρονική περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών για σκοπούς χώνευσης. Σε περίπτωση που η κοπριά χρησιμοποιείται αχώνευτη, η χρήση της πρέπει να είναι περιορισμένη και να γίνεται με βάση τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

9. Ο χρόνος και ο τρόπος εναπόθεσης της κοπριάς και τα είδη των καλλιεργειών που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν, καθορίζονται στον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Τα στερεά απόβλητα μετά τη διάθεσή τους πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος, εντός της ημέρας, ώστε  να μην παρασύρονται από τον αέρα. Στην περίπτωση λίπανσης με χωνευμένη κοπριά, η ελάχιστη απόσταση από επιφανειακά νερά (όπως λίμνες, δεξαμενές νερού και κοίτη ποταμού ή εγγεγραμμένου ρυακιού) που αναφέρονται στον όρο 5 μπορεί να  μειωθεί στα 20 μέτρα, με την προϋπόθεση ότι η κοπριά ενσωματώνεται εντός 12 ωρών και χρησιμοποιείται η ορθή δοσολογία, όπως καθορίζεται στον όρο 10.

10. Η επιτρεπόμενη δόση εναπόθεσης εξαρτάται από το ποσοστό υγρασίας και το είδος της καλλιέργειας και καθορίζεται στον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η επιτρεπόμενη δόση εξαρτάται από τις ανάγκες τις καλλιέργειας σε άζωτο. Σε περίπτωση που το τεμάχιο γης εμπίπτει σε ευπρόσβλητη ζώνη, όπως  αυτή καθορίζεται στο περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Ευπρόσβλητες  Ζώνες λόγω Νιτρορύπανσης και Κατηγορίες Νερών που Υφίστανται  ή Ενδέχεται να Υποστούν Νιτριρύπανση) Διάταγμα του 2004, αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 17 κιλά αζώτου ανά δεκάριο το χρόνο.

11. Η εναπόθεση πρέπει να γίνεται σε συνολική έκταση γης που ικανοποιεί τις ανάγκες της μονάδας, με βάση την  ποσότητα των αποβλήτων και τις επιτρεπόμενες δόσεις για τις καλλιέργειες. Οι προς εναπόθεση εκτάσεις γης πρέπει να καταγράφονται σε κατάλογο ή αρχείο. Αποτελεί ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης , ο οποίος είναι και ο παραγωγός αποβλήτων, ο καταρτισμός του πιο πάνω καταλόγου, καθώς και η τήρηση των απαραίτητων  προϋποθέσεων του Κώδικα  Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, ανεξάρτητα αν η διαδικασία ή μέρος αυτής γίνεται υπεργολαβικά. 

12. Απαγορεύεται η εναπόθεση κοπριάς σε αγροτεμάχια, στα οποία χρησιμοποιούνται υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα όπως και το αντίστροφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.