ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014




                     Κλείστε τον οχετό!



Πολλές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα την βλαβερή επίδραση της στα παιδιά: επιθετική συμπεριφορά, παχυσαρκία, χαμηλή σχολική επίδοση, χρήση απαγορευμένων ουσιών, καπνού και οινοπνεύματος είναι μονάχα μερικές από τις συμπεριφορές και καταστάσεις που προάγει η τηλεόραση.


Περνάμε ένα ζεστό καλοκαίρι...Πυρκαγιές, ορφανά σκάνδαλα, διαφθορά,αιματηρές ληστείες, κρυφές κάμερες και τόσα άλλα το κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτο...Μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι για να το δροσίσουμε, να το κάνουμε λιγάκι πιο υποφερτό; Φυσικά! Θα σας προτείνoυμε έναν τρόπο απλό, ανέξοδο και άμεσο: Κλείστε τον οχετό! Για την τηλεόραση μιλάμε φυσικά!

Παραπονούμαστε για το χαμηλό επίπεδο των εκπομπών της, την έλλειψη μορφωτικών προγραμμάτων, τις παραμορφωμένες και εξογκωμένες ειδήσεις, την προβολή χυδαίων προτύπων, την απαξίωση της προσπάθειας και της εργασίας, τον εκχυδαϊσμό και ζωοποίηση του έρωτα και για τόσα άλλα απορρίμματα που μας σερβίρει καθημερινά.

Αναλογιστήκαμε όμως ότι για να την κρίνουμε πρέπει να την παρακολουθούμε; Ότι την περίφημη εξουσία των ΜΜΕ την γεννάμε εμείς οι ίδιοι; Εμείς, που καρφωμένοι μπροστά στην οθόνη αηδιάζουμε συχνά από το εμετικό της περιεχόμενο και γινόμαστε τιμητές της κατάντιας της; Εμείς που κρεμόμαστε από τις ειδήσεις των 8.30 για να δούμε τον σπαραγμό της μάνας σαν αντικρίσει το σκοτωμένο παιδί της;

Αγαπητοί μου φίλοι δεν έχουμε καμία δικαιολογία: Για την κατάντια της τηλοψίας φταίμε εμείς και μόνο εμείς! Εμάς μετράνε το μηχανάκια της AGB, εμείς δημιουργούμε τα νούμερα τηλεθέασης που γεμίζουν χαρά τους τηλεπαρουσιαστές και διεγείρουν την όρεξη τους για περισσότερο αίμα.

Εμείς είμαστε οι σύγχρονοι Ρωμαίοι που ζητάμε συνεχώς περισσότερο άρτο και θεάματα, καταδικάζοντας τους μονομάχους στον σύγχρονο θάνατο, τον δημόσιο ευτελισμό!

Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι πολύ απλό: Να βγάλουμε προσωρινά την τηλεόραση από το σπίτι μας! Όχι απλά να παρακολουθούμε επιλεγμένα προγράμματα ή να βλέπουμε λιγότερες ώρες, αλλά να τραβήξουμε το καλώδιο της κεραίας, να μην έχουμε πια συσκευή ή την δυνατότητα σύνδεσης.
Μην ανησυχείτε δεν θα χάσουμε απολύτως τίποτε! Τις ειδήσεις μπορούμε να τις μαθαίνουμε πολύ πιο ψύχραιμα από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες ή το διαδίκτυο. Τις -ελάχιστες- εκπαιδευτικές και γνήσια ψυχαγωγικές εκπομπές μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με την ανάγνωση ενός βιβλίου, την εξάσκηση ενός ξεχασμένου χόμπι μας ή αν πια διψάμε για εικόνα να τις δούμε σε βίντεο.

Και τον χρόνο που θα μας περισσέψει μπορούμε να τον αφιερώσουμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στην οικογένεια μας! Ακόμα-ακόμα μπορούμε να βγούμε έξω, να περπατήσουμε, να δούμε γνωστούς και φίλους, να γυμναστούμε!

Αλλά αν στους ενήλικες η τηλεόραση προκαλεί εκούσιο κακό, μπορείνα γίνει καταστροφική για τα παιδιά. Το παιδί που απορροφάται από την οθόνη γίνεται λιγότερο κοινωνικό, διαμορφώνει λανθασμένη εικόνα για την πραγματικότητα και μπορεί ακόμα να εξελιχθεί σε βίαιο ή παραβατικό
.
Παραδείγματαεγκληματικότητας εξάλλου θα έχει άφθονα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα την βλαβερή επίδραση της στα παιδιά: επιθετική συμπεριφορά, παχυσαρκία, χαμηλή σχολική επίδοση, χρήση απαγορευμένων ουσιών, καπνού και οινοπνεύματος είναι μονάχα μερικές από τις συμπεριφορές και καταστάσεις που προάγει η τηλεόραση.

Έχει υπολογιστεί ότι μία στις πέντε βίαιες εγκληματικές πράξεις που συμβαίνουν στην κοινωνία μας μπορεί να αποδοθεί στην επίδραση της τηλεόρασης! Καθόλου παράξενο όταν ένα παιδί μεγαλώνει παρακολουθώντας 12.000 βίαιες πράξεις και ως τα 18 του χρόνια έχει περάσει τρία ολόκληρα χρόνια μπροστά στην οθόνη.

Και το τραγικό δεν βλάπτει μονάχα το κακό περιεχόμενο: Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η απλή θέαση τηλεόρασης μπορεί να είναι βλαπτική για τον αναπτυσσόμενο εγκέγαλο...

Θυμάστε -οι παλιότεροι αναγνώστες- την προ-τηλεοράσεως εποχή, τότε που τα βράδια ή βγαίναμε έξω ή μαζευόμασταν σ' ένα δωμάτιο και μιλούσαμε ή παίζαμε παιχνίδια; Τόμπολα, φιδάκι, γκρινιάρη, μουτζούρη; Μετά η τηλεόραση έκανε δειλά την εμφάνιση της και την δεχτήκαμε με την δίψα του στερημένου από εικόνες, ήχους, ενημέρωση, ερεθίσματα.

Ένα υπέροχο τεχνολογικό θαύμα. Αρχικά την μονοπωλούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις έως ότου γιορτάσαμε τους πρώτους μη-κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Απηυδισμένοι τότε από την λογοκρισία και το φτωχό περιεχόμενο των κρατικών καναλιών αγκαλιάσαμε τον θαυμαστό, καινούριο, χρωματιστό κόσμο της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Αλλά με τον καιρό το όνειρο αποδείχθηκε εφιάλτης. Το κυνήγι της τηλεθέασης, του κέρδους και της επιβολής μετέτρεψε την τηλεόραση σε όργανο αποχαύνωσης, ελέγχου και απ-ανθρωπισμού. Οι εξαιρετικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές της δυνατότητες εξανεμίστηκαν μπροστά στις σκοπιμότητες και την εύκολη κερδοφορία.

Και σήμερα, κατέληξε να είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς δελτίο ειδήσεων χωρίς να εμέσει ή σίριαλ χωρίς να αποβλακωθεί.

Γι αυτό λοιπόν προτείνουμε το εξής: Κλείνουμε τις τηλεοράσεις μας δοκιμαστικά για μία βδομάδα. Απόλυτο κλείσιμο όμως, χωρίς δυνατότητα "ζαβολιών". Τον χρόνο που θα μας προκύψει τον αφιερώνουμε σε πράγματα που μας αρέσουν ή απλά τον περνάμε με την οικογένεια.

Ακούγεται ακραίο και απόλυτο; Μα αγαπητοί μου φίλοι, οι ήπιες και συμβιβαστικές λύσεις δυστυχώς δεν λειτούργησαν ως τώρα κι ούτε θα λειτουργήσουν. Οι εξαρτήσεις κόβονται απότομα, πάρτε παράδειγμα το τσιγάρο. Διότι δυστυχώς περί εξαρτήσεως πρόκειται και το γνωρίζουν πολύ καλά οι τηλεοπτικοί μας ιθύνοντες.

Το μόνο που θα συγκινήσει τους κάθε λογήςτηλε-αστέρες είναι η πτώση της τηλεθέασης τους. Ν' αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα μηνύματα ότι καθημερινά τους ανέχονται όλο και λιγότεροι. Και ίσως τότε αναγκαστούν να κάνουν σωστή δουλειά.

Είναι πιστεύουμε η μόνη μας ελπίδα να αναβαθμιστεί αυτό το καταπληκτικό μέσο με τις απεριόριστες δυνατότητες.

Θέλουμε να υπάρξει μια συνέχεια αυτού του άρθρου με τις εντυπώσεις σας. Όσοι έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορείτε να αφήνετε τα σχόλια σας στο blog http://turntvoff.blogspot.com/ τα οποία θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε.

Μια εβδομάδα χωρίς χαζοκούτι λοιπόν. Όσοι γονείς το επιχειρήσετε προσέξτε την επίδραση που θα έχει στα μικρά παιδιά σας: Μετά την αρχική αντίδραση θα γίνουν περισσότερο κοινωνικά και λιγότερο επιθετικά.


Αν δούμε ότι δεν αντέχουμε χωρίς την μυρωδιά των τηλεοπτικών περιττωμάτων, τότε ας ξαναγυρίσουμε στην καθήλωση του καναπέ. Αλλάδεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα νακατηγορούμε τα δεσμά μας και την κακιά τροφή που ταΐζουμε τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.