ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡTΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΣΤΙΣ 18-09-2014


Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κα Σταυρούλα Ξουλίδου, τοποθετήθηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.


Στην ομιλία της η κα Ξουλίδου επεσήμανε τις ξεκάθαρες αντιλήψεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε ό,τι αφορά στον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας.

Η κα Ξουλίδου τόνισε ότι «Για την επίτευξη αναπτυξιακών δυνατοτήτων με σεβασμό προς το περιβάλλον και για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας μας στη βάση της ορθολογικής χρήσης τους και του εθνικού συμφέροντος υπάρχουν ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις. Απαιτείται, καταρχάς, όχι μόνο η άμεση και συστηματική εκμετάλλευση αυτών των πηγών με διαφανείς διαγωνισμούς και διαδικασίες δομημένης χρηματοδότησης, αλλά πολύ περισσότερο είναι απαραίτητη η χάραξη και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την ενέργεια και η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την ενέργεια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για το σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες αποτελούν δυο αξιοπρόσεκτες συνιστώσες. Στην Αιτιολογική Έκθεση κάνετε λόγο για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, το οποίο θα σέβεται το περιβάλλον και θα παρέχει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και σημαντικά έσοδα για τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, παραμένει ασαφές και αδιευκρίνιστο το ποσό που θα δοθεί στις τοπικές κοινωνίες καθώς και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Θα υπάρχουν πραγματικά κέρδη για το κράτος και για τους κατοίκους των περιοχών; Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επικείμενες εξορύξεις; Θα υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει;
Συνεχίζοντας, έκανε μνεία για τα πρόσφατα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Χαλκιδικής με την «ELDORADO GOLD».
Κλείνοντας η κυρία Ξουλίδου την ομιλία της τόνισε ότι: «Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι πρωτεύον ζήτημα, το οποίο, όπως προείπα, δεν αμφισβητείται, στοχεύουμε στην πλουτοπαραγωγική ανάπτυξη με ξεκάθαρους όρους για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και το εθνικό συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.