ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το «βαθύ λαρύγγι» της Τουρκίας

Tο Σάββατο το βράδυ, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας με την υψηλότερη κυκλοφορία στην Τουρκίας, Zaman, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους και περίμεναν να συλληφθούν.
Κάποιοι έδιναν και τα ρθρα τους σχετικά με τη σουρεαλιστική κατάσταση λίγο πριν φτάσει η αστυνομία. Δεν τους είχε προειδοποιήσει μια πηγή από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Αντ 'αυτού, έμαθαν για το τι θα επακολουθήσει από το Twitter και από τον λογαριασμό ενός μυστηριώδους χαρακτήρα που έχει γίνει κάτι σαν τουρκικό «Βαθύ Λαρύγγι».

Από τότε που ξεκίνησε το tweeting περίπου πριν από ένα χρόνο, ένας χρήστης του Twitter με το όνομα «Fuat Avni» έχει αποδειχθεί ότι έχει εκπληκτικά ακριβή γνώση των γεγονότων πριν αυτά συμβούν. Σε μια σειρά από tweets την Πέμπτη, ανακοίνωσε την επικείμενη καταστολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης της αντιπολίτευσης που συνδέονται με τον τούρκο μουσουλμάνο κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν που μένει στις ΗΠΑ, ονομάζοντας συγκεκριμένες εκδόσεις που θα στοχεύσουν. Πρόσθετα tweets το Σάββατο αποκάλυψαν ότι η «επιχείρηση» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα και έγραφαν τα ονόματα των δημοσιογράφων που θα συλληφθούν και το όνομα του εισαγγελέα που εμπλέκεται.

Ο Fuat Avni - ο οποίος έχει 670.000 followers στο λογαριασμό στην τουρκική γλώσσα και σχεδόν 23.000 σε ένα σχετικό λογαριασμό στην αγγλική γλώσσα - θεωρείται από ορισμένους παρατηρητές ότι προέρχεται από το περιβάλλον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχει γοητεύσει τη χώρα με τις ως επί το πλείστον αξιόπιστες προβλέψεις του για τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων οι δύο γύροι μαζικών συλλήψεων των αστυνομικών οι οποίοι εμπλέκονταν σε μια αντικυβερνητική δίωξη για υποκλοπές. Τον Αύγουστο, προέβλεψε ακόμη ότι θα κλείσει και ο λογαριασμός του στο Twitter μια ημέρα πριν και προέτρεπε τους followers τους να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό λογαριασμό. Ο Φουάτ Αβνί σχολιάζει επίσης έμμεσα τον Ερντογάν και τον κύκλο του, αναφερόμενος στον τούρκο ηγέτη ως «τύραννο».

Όταν οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν τελικά την Κυριακή το πρωί, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 24 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς δημοσιογράφοι, κατηγορώντας τους ότι ανήκουν σε μια παράνομη οργάνωση με στόχο τη διάδοση της προπαγάνδας και την ανάληψη της κυβέρνησης. Οι συλληφθέντες περιλαμβάνουν τον Εκρέμ Ντουμανλί, αρχισυντάκτη της Zaman, αρθρογράφους στη Zaman και την Bugun και το προσωπικό του τηλεοπτικού δικτύου Σαμανίολου –από τον Πρόεδρο Χινταγέτ Καρατζά μέχρι σεναριογράφους σαπουνόπερας.


Η σύλληψη του Ντουμανλί μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών από συναδέλφους και υποστηρικτές του. Οι συλλήψεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι, δυστυχώς, τίποτα νέο για την Τουρκία. Το 2012 και το 2013, η Τουρκία έγινε πρωτοσέλιδο ως η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο (μπροστά από το Ιράν και την Κίνα). Το 2014, το Freedom House κατέταξε την χώρα 134η ανάμεσα σε 197 χώρες, στην ετήσια λίστα που αφορά την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ολοένα και πιο εχθρικό κλίμα στην ελευθερία του λόγου, που χαρακτηρίζεται από τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σαρωτική κυβερνητική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και καταστολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο.

«Βασικά, το 60 τοις εκατό του Τύπου είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η Zaman και καναδυό άλλες εφημερίδες είναι οι μόνες που έχουν απομείνει ενάντια στην κυβέρνηση. Έτσι, προσπαθούν να τις καταστείλουν για να μην υπάρχει αντιπολίτευση», δήλωσε ο Henri Barkey, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Πράγματι, ούτε οι στόχοι ούτε η στιγμή των συλλήψεων της Κυριακής - που καταδίκασαν απερίφραστα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων – προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Το κίνημα Γκιουλέν ακολουθεί τις διδασκαλίες ενός 73χρονου κληρικού ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999. Οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ευρέως δικτυωμένοι στις τάξεις της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, ήταν πρώην σύμμαχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ), και επί σειρά ετών εφημερίδες όπως η Zaman ήταν φερέφωνα του ΑΚΡ.

Μέσα από την γραφειοκρατική και μιντιακή εξουσία τους, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν στήριξαν στο παρελθόν μια σειρά από υψηλού προφίλ μέτρα καταστολής κατά των δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης, όπως την πολυετή έρευνα της Εργκένεκον, μιας υποτιθέμενης συνωμοσίας με αξιωματικούς του στρατού, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και κοσμικούς διανοούμενους, για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Μερικοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων οι εξέχοντες ρεπόρτερ Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ, πέρασαν πάνω από ένα χρόνο προφυλακισμένοι με αμφίβολες κατηγορίες που συνδέονται με την έρευνα.

Αλλά από όταν το ΑΚΡ και οι οπαδοί του Γκιουλέν χώρισαν τους δρόμους τους στα τέλη του 2013 εν μεσω της πάλης για την εξουσία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Γκιουλέν μπήκαν στο στόχαστρο. Σε ομιλία του την Παρασκευή ο Ερντογάν υποσχέθηκε να κυνηγήσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «παράλληλο κράτος». Η χρονική στιγμή των συλλήψεων της Κυριακής δεν ήταν τυχαία. Έρχεται μόλις τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του «σκανδάλου της 17 Δεκέμβρη», όταν η αστυνομία και οι εισαγγελείς δίωξαν εξέχουσες προσωπικότητες στην κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού Ερντογάν, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Η κυβέρνηση του AKP θεώρησε την επιχείρηση μια δολοπλοκία του Γκιουλέν και απάντησε με την αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος και του μηχανισμού της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Εκατοντάδες αστυνομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους - κινήσεις που ο Φουάτ Αβνί συχνά «προέβλεψε» στα tweets του.

Η καταστολή της Κυριακής είναι ουσιαστικά η τελευταία υπεκφυγή στη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του κινήματος Γκιουλέν. «Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την κυβέρνηση ... μια αυταρχική καταστολή που θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί», δήλωσε ο Barkey. «Θα γίνει ένα σύστημα που ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν και το οποίο δεν θα επιδέχεται καμία απολύτως αντιπολίτευση». Από την πλευρά του, ο Φουάτ Αβνί εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση του AKP θα πληρώσει τελικά για τις πράξεις της.«Μην μελαγχολείτε, μην απαισιοδοξείτε και μην απελπίζεστε» έγραψε ο ίδιος την Κυριακή στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του. «Αυτά είναι φασαρίες μιας ψεύτικης δυναστείας που καταρρέει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.