ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ευρυδίκη Λειβαδά: Οι Αγαθοί είναι αυτοί που οδηγούν τους λαούς σε επιτυχίες και θριάμβους

Εποχή ανατροπών. Σε κάθε τομέα. Και μαζί με τις κοινωνικές ισορροπίες που έχουν διαταραχθεί, έχουν δημιουργηθεί και κρίσεις Αξιών. Η γενικώς αποδεκτή ηθική συμπεριφορά, έχει διασαλευθεί. Αιτία μόνη –κατά την ταπεινή μου γνώμη-, το γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο της πληθώρας των πολιτικών.
Όλοι οι παροικούντες την … Πολιτικήν προσπαθούν να δώσουν λύσεις και συμβουλές. Όχι μόνον σε επίπεδο εθνικό, αλλά πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο. Δέχομαι πως η πρόθεσή τους είναι θετική και πως η φιλοδοξία τους, εν προκειμένω, είναι στα όρια της ευπρέπειας, του σεβασμού και του μέτρου. Οι μακρόπνοες και ανθρωποκεντρικές λύσεις δεν μπορούν να δοθούν από αυτούς. Απλώς γιατί, στην Πολιτική έχουν εμπλακεί βασικώς τεχνοκράτες –εκλεγμένοι ή τοποθετημένοι. Όσο ψηλά κι αν έχουν φθάσει ακαδημαϊκά, οι γνώσεις τους είναι μονομερείς. Γνώσεις της απόλυτης εξειδίκευσης. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν κλασικές σπουδές, ποιος ο ρόλος της κλασικής Παιδείας, τι διαπραγματεύεται η φιλοσοφία, ποια είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους, ποια η Ευρωπαϊκή, ποια αυτή των λαών της γης, τι απασχόλησε τον Πλάτωνα, ποιες οι αριστοτελικές αρχές, γνώσεις, σκέψεις, θεωρίες.
Οι γνώσεις αυτές είναι οδηγός για το μέλλον. Η γνώση του παρελθόντος, οι παραλήψεις, τα λάθη και οι διορθώσεις τους, είναι το σχολείο του αποτελεσματικού πολιτικού που μπορεί να βλέπει μπροστά, στο φωτεινό αύριο. Όταν ο ένας τεχνοκράτης πολιτικός, «κοντράρει» με τον άλλο σε θέματα διακυβέρνησης, πού άραγε μπορούν να οδηγηθούν ή μη μόνον σε κύκλο λανθασμένων τεχνοκρατικών θεωριών όπου στο κέντρο υπάρχει μόνον ο παράγων Οικονομία; Εν ολίγοις, το κακό –χωρίς εισαγωγικά-, ξεκινάει από το σημείο όπου στην Πολιτική τα ηνία πήραν οι τεχνοκράτες που έχουν μελετήσει την τέχνη της πειθούς των αριθμών, παραγκωνίζοντας τους ανθρώπους του κλασικού ελληνικού πνεύματος, των διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών, όταν δηλ. στην Νομοθετική εξουσία τα ηνία κρατούν εξειδικευμένοι μακράν της κλασικής Παιδείας. Αναμφίβολα κι οι τεχνοκράτες είναι αναγκαίοι, όμως ο ρόλος τους είναι δευτερεύων στην διακυβέρνηση αυτή καθ’ εαυτή.
Η λύση με κέντρο τον Άνθρωπο θα έρθει όταν οι λαοί ακολουθήσουν τους Αγαθούς. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο ευρύτερα.
Γιατί, οι Αγαθοί είναι αυτοί που οδηγούν τους λαούς σε επιτυχίες και θριάμβους.
Ευρυδίκη Λειβαδά


ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.