ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Παρέμβαση Τσίπρα για επίσπευση της συμφωνίας

 


Παρέμβαση στη διαπραγμάτευση πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, με στόχο την σύντομη επίτευξη λύσης στο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
48 ώρες μετά το Εurogroup της Ρίγας το οποίο τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα για συμφωνία και εκταμίευση εντός του Απριλίου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες και να υπάρξει ευμενής απόφαση για την Ελλάδα ως τις αρχές του επόμενου μήνα ή το αργότερο στο τακτικό Eurogroup του Μαΐου.

Ταυτόχρονα, και εν όψει της επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης στο Brussels group ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, στην οποία εξετάστηκε πως μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή στον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γ. Χουλιαράκη να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντεκλαν Κοστέλο, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στο Brussels group. Η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα και πράγματι, θα υπάρξει σήμερα (27/04) τηλεδιάσκεψη του Brussels group και συνάντηση δια ζώσης την Τετάρτη.

Η εκδήλωση πρωτοβουλιών από την πλευρά του πρωθυπουργού, δεν σημαίνει πάντως «περιθωριοποίηση» του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο κ. Τσίπρας εντείνει τις δικές του προσπάθειες και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους διαύλους επικοινωνίας με τους ξένους ηγέτες που άνοιξε τους προηγούμενους δύο μήνες, για να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως έλεγαν συνεργάτες του, για το σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει και με τον κ. Ντράγκι και με τον κ. Γιούνκερ και με όποιον άλλον χρειαστεί.

Η παρέμβαση αυτή είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στην τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ επιβεβαιώθηκε εκ νέου η κοινή βούληση να υπάρξει λύση και συμφωνήθηκε να υπάρχει ανάμεσα στα δύο επιτελεία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για να είναι άμεση η δυνατότητα παρέμβασης στη διαπραγμάτευση.
Την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη Παρασκευή, μετά τις συναντήσεις της περασμένης Πέμπτης και την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου την αποδίδει στο γεγονός, ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα στους δανειστές.

Στο Μαξίμου εκφράζεται, πάντως, αισιοδοξία, ότι η συμφωνία είναι εφικτή τις επόμενες μέρες καθώς οι συγκλίσεις στα περισσότερα πεδία της διαπραγμάτευσης είναι υπαρκτές, ακόμα και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι στο οποίο επέμενε η κ. Μέρκελ και δημόσια.
 
Πέρα από τη διαπραγμάτευση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός εντείνει τις παρεμβάσεις του και στο εσωτερικό μέτωπο. Το Σάββατο, η συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες είχε ως αποτέλεσμα, οι τελευταίοι να αποδεχθούν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως προσωρινή.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των περιφερειαρχών κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι αν η χώρα χρειάζεται αυτό το εργαλείο για να καταλήξει η διαπραγμάτευση, οι περιφερειάρχες θα το δώσουν διότι «είμαστε υπερκομματικά πατριώτες».

ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.