ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ρατσιστικό παραλήρημα της Sun: «Κατσαρίδες» οι μετανάστες!

Ένα κύριο άρθρο της εφημερίδας "The Sun" στο οποίο οι μετανάστες χαρακτηρίζονται «κατσαρίδες», προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου ο η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στο Λονδίνο να κάνει τα πάντα ώστε «να καταπνίξει εν τη γενέσει την υποκίνηση του μίσους από τις βρετανικές ταμπλόιντ».

«Με γλώσσα παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούσε η εφημερίδα Kangura και ο ραδιοσταθμός Radio des Milles Collines στη Ρουάντα κατά την περίοδο που προηγήθηκε της γενοκτονίας του 1994, η αρθρογράφος της Sun (σ.σ. η Κέιτι Χόπκινς) δηλώνει: “Μην ξεγελιέστε. Αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες”», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια «πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» που, όπως υποστηρίζει, «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο δυσφήμισης, μισαλλοδοξίας και περιθωριοποίησης των μεταναστών και των ευρωπαϊκών μειονοτήτων, όπως είναι οι Ρομά». Τη δεκαετία του 1930 «τα ναζιστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν αρουραίους και κατσαρίδες τους ανθρώπους που ήθελαν να εξοντώσουν», πρόσθεσε.
 
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου στη βρετανική εφημερίδα τιτλοφορείται «Σωστικές λέμβοι; Θα χρησιμοποιούσα αναγνωριστικά ελικόπτερα για να σταματήσω τους μετανάστες», η Κέιτι Χόπκινς γράφει: «Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα στη θάλασσα, βάλτε τα βιολιά να παίζουν και δείξτε μου λιπόσαρκους ανθρώπους που μοιάζουν θλιμμένοι. Και πάλι δεν με νοιάζει». Η αρθρογράφος της ταμπλόιντ ζητά να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κανόνια για να σταματήσει η μετανάστευση ενώ δηλώνει ότι «της φαίνεται καλή ιδέα» να ανοίξουν «μερικές τρύπες στον πάτο οποιουδήποτε μέσου θυμίζει πλοίο».
 
«Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντοφ εν έτει 1984 (παραπέμπει στη δράση που είχε αναπτύξει την εποχή εκείνη ο φιλάνθρωπος μουσικός για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία), όμως είναι φτιαγμένοι έτσι που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη», συνεχίζει το άρθρο. 

Την περασμένη Δευτέρα μια μη κυβερνητική οργάνωση, ο «Οργανισμός Μαύρων Δικηγόρων» κατήγγειλε την εφημερίδα στη βρετανική αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρθρο αυτό θα μπορούσε να συνιστά υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος, με βάση έναν νόμο του 1986.

ΠΗΓΗ: real.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.