ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο Τόπος απαλλάχθηκε από ψυχωσικά άτομα!

 

ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗ: ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
 
Είναι η συχνότερη και σοβαρότερη από τις συναισθηματικές ψυχώσεις.
Ονομάζεται και κυκλική ψύχωση ή κυκλική παραφροσύνη. Το γεγονός ότι αυτή η ψύχωση παρουσιάζεται συχνότερα στους απογόνους μανιοκαταθλιπτικών, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, στηρίζει το επιχείρημα για μα γενετική προδιάθεση προς την ανωμαλία. Για το σημαντικό ρόλο της κληρονομικότητας στην εμφάνιση της νόσου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
 
Οι μανιοκαταθλιπτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από σοβαρές μεταπτώσεις της διάθεσης, από περιοδικές εναλλαγές μελαγχολικών μεταπτώσεων (κατάθλιψης) και μανιακών εξάψεων. Στη μεικτή συναισθηματική ψύχωση συνυπάρχουν και σχιζοφρενικά συμπτώματα, όταν συμβαίνει, τότε έχουμε τη σχιζοσυναισθηματική ψύχωση.
 
Στη μανιακή φάση, το άτομο παρουσιάζεται με ζωηρέ έκφραση, με πρόσωπο υπεραιμικό (υπεραιμία: αύξηση του αιματικού περιεχομένου ενός οργάνου ή μέρους του οργάνου ή ενός ιστού), με ισχυρή έξαψη και εύθυμη διάθεση, με λογόρροια, με διαρκώς επιταχυνόμενη ροή ιδεών (ιδεόρροια, flight of ideas), κατά την οποία η μια ιδέα αντικαθίσταται με μια άλλη με πολύ ταχύ ρυθμό και το άτομο φαίνεται να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Διακατέχεται από μια υπερτίμηση του εγώ, από παραλήρημα μεγαλείου, από αποχαλίνωση των κινήσεων, από αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, παρουσιάζοντας και δέκατα (πυρετό). Η φάση αυτή παρουσιάζεται με τρεις μορφές, την ήπια μορφή – υπομανία, την παραληρηματική μανία και τη χρόνια μανία.
 
Στην υπομανία ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλη ενεργητικότητα και ενθουσιασμό. Μιλάει συνέχεια, έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στις ικανότητές του. Ασχολείται με εφευρέσεις που «θα αλλάξουν τον κόσμο». Μεταπίπτει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, κοιμάται λίγο και καταστρώνει μεγάλα σχέδια.
 
Στην υπερμανία, την πιο σοβαρή μορφή, το άτομο συμπεριφέρεται περισσότερο έξαλλα. Τραγουδά, εκστομίζει αισχρόλογα και βρισιές και έχει παραισθήσεις και αυταπάτες. Θεωρεί τον εαυτό του μεγάλη προσωπικότητα, μεγάλο στρατηγό ή πολιτικό. Ακούει φωνές, που τον καλούν να αναλάβει υψηλά έργα. Μερικοί υπερμανιακοί εγκαταλείπουν κάθε ηθικό φραγμό και παρουσιάζουν ασυγκράτητη σεξουαλική συμπεριφορά, καταφεύγουν δε σε πράξεις βίας και προσβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.