ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

21 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

21 Mαρτίου :  Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. 
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου  και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90 - 95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.
η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο Άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδροο(30 χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος =3.21).
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, η Διεθνής Ένωση Ατόμων με Σύνδρομο Down θέλησε να προσφέρει σιγουριά και δύναμη στους μελλοντικούς γονείς των παιδιών με τη συγκεκριμένη αναπηρία, δημιουργώντας το παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτελεί ένα μήνυμα σε μια μελλοντική μαμά, από 15 άτομα με σύνδρομο Down.
https://youtu.be/Ju-q4OnBtNU

babyradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.