ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Στείρωση κατοικίδιου ζώου

Αποτέλεσμα εικόνας για κουταβακια
Το cd που μου παρέδωσε ο Τάσος, είχε φωτογραφίες από ''κουταβάκια'' λίγων εβδομάδων, τίτλο ''κουτάβια'' και σημειωμένο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Το έφερε για να κοινοποιήσω τις φωτογραφίες 6 μικρών που είχε γεννήσει μία σκύλα που ζευγάρωσε με το δικό του. Ο Τάσος είναι πελάτης μου, το εισόδημά μου, αλλά η δουλειά που κάνω δεν είναι πώληση άψυχων προϊόντων. Νιώθω ότι έχω ευθύνη να μιλώ ανοικτά για αυτά που βλέπω, τα λάθη που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι σε σχέση με τα ζώα και που τελικά καταλήγουν να την πληρώνουν τα ζώα.
Αποτέλεσμα 6 κουτάβια (και χιλιάδες άλλα στη χώρα) τώρα σουλατσάρουν μέσα σε ένα σπίτι και πρέπει να φύγουν. Αυτό που ξεκίνησε ως χαρά μήπως άρχισε να γίνεται πρόβλημα; Για ανθρώπους και ζώα; Πρέπει να φύγουν. Είναι εύκολο αυτό; Πολύ αμφιβάλλω. Θα φύγουν σε καλά σπίτια; ή θα φύγουν επιπόλαια; Θα βρεθούν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ή θα τα βλέπουμε δεμένα δίπλα σε βαρέλια και κάτω από δέντρα. Γνωρίζω τον Τάσο αρκετά καλά και ξέρω ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βρουν σπίτι σωστό, αλλά πως φτάσαμε ως εδώ;
Η λαϊκή σοφία, η ''γνώση του παππού και της γιαγιάς'' και οι προσωπικές πεποιθήσεις έχουν καταστρέψει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ζώων στη χώρα μας. Γι αυτό βρίσκουμε στη χώρα μας κουτάβια και γατάκια στα σκουπίδια, σκυλιά κρεμασμένα ή πυροβολημένα, δηλητηριασμένα, δεμένα εφ' όρου ζωής, σκυλιά και γατιά να περιφέρονται σε άθλια κατάσταση στους δρόμους.
Έχετε δει ινδικά χοιρίδια να γεννούν ανεξέλεκτα και όλα μαζί να ζουν σε ένα κλουβί 50 εκατοστών μαζί με τα κόπρανα και τα ούρα τους. Έχετε δει γάτα να πεθαίνει από εσκεμμένη δηλητηρίαση(μια από τις αιτίες της δηλητηρίασης είναι ο υπερπληθυσμός ζώων στη γειτονιά που κάποιος επιλέγει να λύσει το πρόβλημα με έγκλημα και σοβαρό πλέον ποινικό αδίκημα). Έχετε δει γατάκια στους δρόμους πολτοποποιημένα από τα αυτοκίνητα, τυφλά να περιφέρονται στο πουθενά και να λιώνουν από πεινα και δίψα; Έχετε δει κουτάβια μέσα σε καλάθι να περιφέρονται σε μπαρ γιατί ''πρέπει να φύγουν'';
Πιστεύουμε λανθασμένα ότι ο σκύλος μας πρέπει να ζευγαρώσει και να γεννήσει μία φορά, δεν τον στειρώνουμε γιατί δεν θέλουμε να ''χαλάσουμε'' τις ορμόνες του ενώ η στείρωση σε νεαρή ηλικία προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού και την πυομήτρα. Θέλουμε η σκύλα μας να νιώσει τη μητρότητα και πιστεύουμε ότι οι φιλοζωικές με τα πενιχρά οικονομικά και τους ελάχιστους ανθρώπους που δουλεύουν εθελοντικά έχουν χώρο για κάθε ζώο που εμείς βαρεθήκαμε ή δεν μπορούμε να έχουμε και θα λύσουν το ''πρόβλημα''. Ενίοτε δε, κάποιο βράδυ, κάποιος θα πετάξει 2-3 κουτάβια στο καταφύγιο ή θα αφήσει μία κούτα με γατάκια στα σκουπίδια ή στην πόρτα του γείτονα.
Οι κτηνίατροι που συνήθως βλέπουν το πρόβλημα συσσωρευμένο, έχουν άποψη και κυρίως επιστημονική γνώση για το θέμα. Αν κάποιος φέρει ένα γατάκι ή κουτάβι από το δρόμο για περίθαλψη αυτό δε σημαίνει ότι είναι και το μόνο. Εμείς πάνω στα εξεταστικά μας τραπέζια βλέπουμε κάθε χρόνο δεκάδες παρατημένα ζώα και το πρόβλημα στο σύνολό του. Εκατοντάδες επίσης πεθαίνουν χωρίς κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξή τους.'' Έτσι είναι η φύση,'ισχυρίζονται μερικοί αλλά είναι φύση το περιβάλλον των δρόμων και η κακοποίηση ενεργητική ή παθητική;
Στο κείμενο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες για τη στείρωση, Διαβάστε πριν ''βάλετε'' το ζώο σας να ζευγαρώσει. Σκεφτείτε τις συνέπειες αυτής της πράξης και μην μένετε στην πρόσκαιρη χαρά της γονιμοποίησης. Τα κατοικίδια ζευγαρώνουν μόνο όταν έρχονται σε οίστρο για να αναπαραχθούν και όχι για την απόλαυση όπως εμείς. Είναι άδικο γι'αυτά και για τα νεογέννητα να σκεφτόμαστε το σεξ με τα δικά μας κριτήρια. Τα κατοικίδια δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά και υπεύθυνα σπίτια για όλα τα χαριτωμένα κουταβάκια και γατάκια απλά δεν υπάρχουν.
Τα καταφύγια στις φιλοζωικές ασφυκτιούν, ενώ δεν είναι λίγα και τα περιστατικά κακής λειτουργίας τους με ζώα να αλληλοσκοτώνονται μέσα σε αυτά.Ας κάνουμε την απλή σκέψη... πώς ξεκινάει το πρόβλημα; Μήπως άθελα μας το διογκώνουμε; Δεν είναι προς το προσωπικό μου συμφέρον να εξαφανιστούν τα κατοικίδια αφού θα έχω βιοποριστικό πρόβλημα.
Δεν θέλω να εξαφανιστούν γιατί δίνουν χαρά στο σπίτι μου, με κάνουν να χαμογελώ και απολαμβάνω τα  κόλπα τους και τη φροντίδα τους. Εντούτοις στη χώρα μας''παράγουμε'' πάρα πολλά και πάρα πολλά πεθαίνουν άδικα και άσχημα. Η στείρωση των κατοικίδιων είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης. ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης. Για την κοινωνία των ζώων και των ανθρώπων.

''Ζούμε μαζί - we live together''

Τα ζώα δεν μιλούν όπως εμείς, μιλούν όμως με τα μάτια και επειδή σε αυτά τα μάτια έχω δει πολύ δράμα πρέπει να μιλούμε εμείς για αυτά σε αυτούς που αγνοούν το πρόβλημα ή δεν θέλουν να το δουν.

Μανώλης Βορρίσης
Κτηνίατρος
Κτηνιατρική κλινική Κυκλάδων
www.syrosvets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.