ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Δήμος Αιγιαλείας: Ο ρόλος των δημοτικών κυνοκομείων καθορίζεται απολύτως και ρητώς από την νομοθεσία μας


Αποτέλεσμα εικόνας για δημος Αιγιαλειας Ο ρολος των δημοτικων κυνοκομειων καθοριζεται απολυτως και ρητως απο την νομοθεσια μας


Κύριε Δήμαρχε,
Επικοινωνούμε μαζί σας, μετά από παρότρυνση του φιλοζωικού σωματείου μέλους μας Φιλοζωική Αιγιαλείας σχετικά με θέματα, που αφορούν τα αδέσποτα του Δήμου σας και ευελπιστούμε στην ανταλλαγή θέσεων, απόψεων, προτάσεων για το καλό των ζώων και φυσικά και της όμορφης πόλης σας.
ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Είναι απαραίτητο οι δράσεις των εμπλεκομένων φορέων με τα ζώα να εστιάσουν στο να σπάσουν τον φαύλο κύκλο , που συνεχώς τροφοδοτεί με νέα αδέσποτα την ήδη μεγάλη δεξαμενή αδέσποτων.
Α. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρώτο μέλημα του Δήμου σας θα πρέπει να είναι η συνεχής ενημέρωση των δημοτών σας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους μιας και είναι πια παγκοίνως γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα, τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν γεννήσει και τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά πετάγονται παντού και όσα επιβιώσουν γίνονται πλέον και αυτά αδέσποτα.
Β. Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά .
Για το νέο σχολικό έτος θα μπορούσαμε με την συνεργασία σας να παρουσιάσουμε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα « Άνθρωποι Και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» .
Γ. Καθοριστικής σημασίας για την μη δημιουργία συνεχώς νέων αδέσποτων είναι η συνεργασία Αστυνομίας, Δήμου και Φιλοζωικών Φορέων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδιά τους και ειδικότερα, όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή αυτών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μη εγκατάλειψη, επομένως στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων.
Ενδεικτικά για το τελευταίο θέμα παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και  σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.http://www.zoosos.gr/o-dimos-kalamatas-ksekinise-elegxous-gia-ta-oikosita-zoa-suntrofias/#axzz3ouAgEJh2 ).
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου (παραθέτουμε το λινκ της πρότασής μας από το σαιτ μας http://www.pfpo.gr/faq/) είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται και στην ουσία του θέματος αλλά και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και πλεονεκτεί έναντι του κυνοκομείου κυρίως διότι είναι μια πρόταση με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος και οι νόμιμες προϋποθέσεις για την δημιουργία του πολύ πιο απλές από αυτές του κυνοκομείου.
Το δημοτικό κυνοκομείο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να είναι νόμιμο, απαιτεί κόστος άνω των 400.000 ευρώ. (Προεδρικό Διάταγμα 463/1978/Α96 19780614 για τις προϋποθέσεις του κυνοκομείου / Νόμος 604/1977/Α16319770613)
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου, το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, κόστισε πριν 12 χρόνια 450.000 ευρώ, έχει 80 θέσεις και βέβαια τα ζώα παραμένουν εκεί μόνο για μια βδομάδα μέχρι να ιαθούν από την στείρωση και στην συνέχεια εφ όσον δεν υιοθετηθούν επαναφέρονται στο οικείο περιβάλλον τους, εντός πόλεως, όπως φυσικά ορίζει η νομοθεσία.
Το μηνιαίο κόστος συντήρησης  ενός κυνοκομείου με ελάχιστες θέσεις ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ (μισθοί, τροφές, φάρμακα, κτηνίατρος, Δεή, νερό, τηλέφωνο κλπ) κόστος μη επιτρεπτό στην Ελλάδα της συνεχούς  κρίσης.
Χώροι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και τις ελάχιστες συνθήκες ευζωίας των ζώων εκεί είναι παράνομοι και οι ποινές και τα πρόστιμα που ορίζονται πολύ υψηλά.
Χώροι με μια περίφραξη και τριτοκοσμικές συνθήκες δεν συνάδουν με την έννοια του πολιτισμού και της φιλοζωίας, αλλά και του θετικού οικονομικού αντίκτυπου λόγω τουρισμού.
Επιπλέον θα τονίσουμε την πλάνη που υπάρχει στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί ότι το δημοτικό κυνοκομείο είναι χώρος, όπου παραμένουν συνέχεια τα ζώα εκεί.Βεβαίως αυτό δεν είναι έτσι καθότι η νομοθεσία μας είναι σαφής.
Στο δημοτικό κυνοκομείο τα ζώα παραμένουν προσωρινά μέχρι να στειρωθούν ή να τους γίνει η όποια περίθαλψη απαιτείται και στην συνέχεια είτε υιοθετούνται είτε επαναφέρονται στον σημείο, όπου ζούσαν με κάθε δυνατή πρόνοια για την ευζωία τους από τον Δήμο και τις φιλοζωικές συλλογικότητες της πόλης.
Κύριε Δήμαρχε
Στόχος του φιλοζωικού κινήματος είναι η μη δημιουργία νέων αδέσποτων με τις δράσεις που ανωτέρω αναφέραμε  και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη βοήθειά μας τόσο σαν συλλογικό δευτεροβάθμιο όργανο όσο και μέσω των εκπροσώπων μας στη όμορφη πόλη σας, οι οποίοι και θα σας επισκεφθούν για να συζητήσετε με λεπτομέρεια τα παραπάνω  συνοπτικά αναπτυχθέντα 
Είμαστε δίπλα σας σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποσκοπεί στην αλλαγή του τοπίου και όχι στο κουκούλωμα του φαινομένου αδέσποτα ζώα. Η άγνοια συγχωρείται αλλά η μετά γνώσεως πράξεις μας  ενάντια στα ζώα δε συνιστούν φιλοζωία αλλά εγκληματική συμπεριφορά εν ονόματι της φιλοζωίας.
Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε με τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. Επιτρέψτε μας επίσης να παραθέσουμε συνημμένα κάποια στοιχεία, τα οποία θεωρούμε, ότι θα σας φανούν χρήσιμα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ

Ο ρόλος των δημοτικών κυνοκομείων καθορίζεται απολύτως και ρητώς από την νομοθεσία μας

1. Βάσει της νομοθεσίας μας οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν δημοτικά κυνοκομεία αδέσποτων ζώων και κτηνιατρεία.
Βάσει του άρθρου 9 παρ. 2 και 9 του 4039/12 η παραμονή των ζώων στο κυνοκομείο είναι προσωρινή επομένως απαγορεύεται ο μόνιμος εγκλεισμός τους.
Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός οτι, στο ίδιο ως άνω άρθρο και παράγραφο ρητά αναφέρεται, οτι μετά την στείρωση ή περίθαλψη του αδέσποτου αυτό επαναφέρεται άμεσα στον χώρο που διήγε πριν την περισυλλογή του.
Πολλοί Δήμοι στοιβάζουν τα αδέσποτα μόνιμα και εφ' όρου ζωής στα κυνοκομεία παραβιάζοντας την νομοθεσία.
Εξ αιτίας και πρωτίστως εκ του γεγονότος οτι στην χώρα μας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας και δευτερευόντως κατά την άποψή μας λόγω οικονομικών δυσχερειών τα αδέσποτα φυλακίζονται μέσα σε ανήλιαγα κελιά, βρώμικα και εκτεθειμένα στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες καύσωνα, καταιγίδων και παγετού, δεν παρέχεται σχεδόν καμία ιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα να τα θερίζει ο θάνατος, υποσιτίζονται και πολλά εξ αυτών να είναι σε κατάσταση απίσχνασης, δεν στειρώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και μέσα στο κυνοκομείο ο αριθμός τους.
2. Οι λόγοι περισυλλογής ενός αδέσποτου σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 4 του 4039/12 είναι η στείρωση, ο εμβολιασμός και η αποπαρασίτωση, η σήμανση καικαταγραφή του, η περίθαλψή του, αν είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, και αν υπάρχουν καταγγελίες πολιτών οτι είναι επικύνδυνο προκειμένου να εξετασθεί η επικινδυνότητά του από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου.
Για κανένα άλλο λόγο δεν πρέπει να γίνεται περισυλλογή αδέσποτου ζώου.
3.Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, εάν το αδέσποτο δεν υιοθετηθεί,επανεντάσσεται στο σημείο όπου ζούσε πριν την περισυλλογή, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 9 παρ. του ιδίου νόμου εκτός των περιοχών που ρητά αναφέρονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα σε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αεροδρόμια, εντός περιφραγμένων αρχαιολογικών χώρων.
Αρμόδια για όλα τα παραπάνω είναι η 5μελής επιτροπή, που οφείλει να συστήσει ο κάθε Δήμος, η οποία παρακολουθεί το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης και κάθε ζήτημα που έχει να κάνει με την διαχείριση των αδέσποτων σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 12 του 4039/12 ως τροποποιήθηκε στο άρθρο 46 του νόμου 4235/14.
Ποια είναι η πρακτική πολλών των Δήμων σε σχέση με τα ανωτέρω
1. Περισυλλέγουν αδέσποτα αδιακρίτως και άνευ νόμιμου λόγου προκειμένου να τα εγκλείσουν μόνιμα στα κυνοκομεία στοιβάζοντάς τα στα κελιά, ακόμη και ζώα τα οποία είναι ήδη στειρωμένα, εμβολιασμένα κλπ
Τα περισσότερα κυνοκομεία έχουν εγκαταστάσεις των 40 - 50 θέσεων, εντούτοις στοιβάζουν σε αυτά υπερδιπλάσια ζώα. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν έτσι και αλλιώς παράνομα καθότι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
2.Τις πιο πολλές φορές η περισυλλογή γίνεται από μη εκπαιδευμένα συνεργεία, με την χρήση λάσου και άσκησης βίας επάνω τους, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ 3 ως τροποποιήθηκε στο άρθρο 46 του νόμου 4235/14 η περισυλλογή πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο.
3. Όσοι Δήμοι επανεντάσσουν τα ζώα μετά την στείρωσή τους δεν τα επαναφέρουν στο σημειο που ζούσαν αλλά τα εξορίζουν στα όρη, στα βουνά, σε λατομεία, σκουπιδότοπους, όπου φυσικά αποβιώνουν είτε από τροχαίο στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο γνώριμο περιβάλλον τους είτε από ασιτία, έλλειψη νερού ή από δηλητηρίαση, όταν κατεβαίνουν σε κοντινά χωριά αναζητώντας τροφή.
4. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται χωρίς να συγκαλείται η αρμόδια 5μελής επιτροπή, επομένως είναι παράνομες.
Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στα δημοτικά κυνοκομεία
α. Καύσωνας το καλοκαίρι, κρύο και παγετός τον χειμώνα ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα.
β. Λιμοκτονούν υποσιτιζόμενα.
γ. Καμία φαρμακευτική αγωγή, όταν αρρωσταίνουν με αποτέλεσμα να πεθαίνουν αβοήθητα.
δ. Αλληλοσπαραγμός λόγω συνωστισμού.
ε. Κουτάβια είτε από περισυλλογή είτε από γεννήσεις μέσα στο κυνοκομείο τα οποία θερίζονται από ασθένειες καθότι δεν εμβολιάζονται και φυσικά πεθαίνουν.
στ. Τα νεκρά ζώα συνήθως δεν αποτεφρώνονται, ως η νομοθεσία ορίζει άρθρο 11 παρ 2 του 4039/12 και καταλήγουν στην χωματερή.
Για τους παραπάνω λόγους η Ομοσπονδία μας τάσσεται κατά των δημοτικών κυνοκομείων, που έχουν γίνει αποθήκες ψυχών, και προκρίνει την περίπτωση των δημοτικών κτηνιατρείων ή δημοτικών κτηνιατρικών κλινικών, επομένως και την μετατροπή των ήδη υπαρχόντων κυνοκομείων σε τέτοιες.
Τι πρέπει να γίνει
Να εφαρμόζεται ρητά και απαρέγκλιτα η νομοθεσία από τους Δήμους σε όλα τα ανωτέρω περιγραφόμενα θέματα. 
Η λύση στο ζήτημα αδέσποτα ζώα
1.Τα αδέσποτα ζώα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανευθυνότητας και της έλλειψης παιδείας των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, οι οποίοι για διάφορους λόγους τα εγκαταλείπουν και γίνονται αδέσποτα ή τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να γεννούν και παρατάνε τα κουτάβια ή γατιά.
2.Από τη άλλη η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το τεράστιο αυτό θέμα, που έχει προεκτάσεις κοινωνικές, ηθικές, πολιτισμικές καθώς και οικονομικές καθότι με τα χιλιάδες αδέσποτα, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που ο Έλληνας επιφυλάσσει στα ζώα του πλήττεται ο τουρισμός μας, κυρίως από την Βόρεια Ευρώπη, αφού η αθλιότητα αυτή είναι ξένη στην κουλτούρα τους και δεν μπορούν να διανοηθούν, οτι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και δη η Ελλάδα μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στα ζώα και φεύγουν σχεδόν στο σύνολό τους εξαιρετικά θυμωμένοι, δυσφημίζοντας με κάθε τρόπο τη χώρα μας.
Όσον αφορά τα ιδιόκτητα ζώα
Η εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά την υποχρεωτική σήμανση – τσιπ - των ιδιόκτητων κατοικιδίων και η καταγραφή τους τόσο στην κεντρική βάση δεδομένων, που αυτή την στιγμή την έχει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, όσο και στηνβάση που ο κάθε Δήμος επίσης πρέπει να διατηρεί σύμφωνα με το Άρθρο 5 παρ.1δ του 4039 και που κανείς σχεδόν Δήμος δεν έχει καθώς και η επιβολή στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης των διοικητικών προστίμων, που προβλέπονται για την περίπτωση αυτή.
Αφήνουμε για το τέλος την εκτενή και συνεχή καμπάνια ενημέρωσης εκ μέρους της Πολιτείας – Δήμων   κάτι τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα και τόσο αποτελεσματικό καθώς και δράσεις στα σχολεία , εκεί όπου πλάθεται ο νέος Έλληνας, όπως γίνεται στα σχολεία στην Ευρώπη.
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών ωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη


www.pfpo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.