ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Χαρακτηριστικά και δεξιότητες ενός ικανού Δημάρχου

Αποτέλεσμα εικόνας για δημαρχος καρτουν


1. Να μπορεί να καταλαβαίνει τους άλλους.
Για να καταλαβαίνει τους άλλους χρειάζεται να έχει:
α) Ανοιχτό μυαλό:Να είναι απαλλαγμένος από προκαταλήψεις. Να αποδέχεται τους Συμβούλους όπως είναι. Να έχει φιλική διάθεση προς αυτούς και να πιστεύει στις δυνάμεις και στις ικανότητές τους.
β) Ευαισθησία: Να μπορεί να κατανοεί, να συναισθάνεται και να νιώθει τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών.
γ) Διορατικότητα: Να μπορεί να βλέπει πίσω από τα λόγια, τις εκφράσεις και τη συμπεριφορά των Συμβούλων, την προσωπικότητά τους.
2. Να συνδέεται με τους Συμβούλους  του και τους πολίτες.
Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να έχει: 
α) Ειλικρίνεια και σεμνότητα: Πέρα απ΄την καθιερωμένη, σύντομη αυτοπαρουσίαση του, να μην περιαυτολογεί. Να μην προσπαθεί να δείξει ότι τα ξέρει όλα. Να μην παρουσιάζεται σαν κριτής και κατακριτής των πάντων.
β) Διάθεση για συνεργασία: Να μην συμπεριφέρεται αυταρχικά και εξουσιαστικά.Αντίθετα, να επιδιώκει την ισότιμη συνεργασία με όλους.
γ) Ικανότητα επικοινωνίας: Να μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά όλα τα μέσα λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας.
δ) Θετική αντιμετώπιση των Συμβούλων: Με ειλικρινές ενδιαφέρον γι' αυτούς, να αναφέρεται μόνο στις ικανότητες και τα χαρίσματά τους και ποτέ στις αδυναμίες τους.
3. Να δημιουργεί φιλικό, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον.
4. Να δίνει στους Συμβούλους του αρκετό χρόνο : 
Για να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να ζητούν να επαναληφθεί κάτι ή να διευκρινιστεί  περισσότερο.
5. Να παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον καθετί που λένε οι Σύμβουλοι και οι πολίτες και να δίνει υπεύθυνες και κατατοπιστικές απαντήσεις.
6. Τέλος, όσο και αν γνωρίζει το θέμα της εισήγησης του, να διαθέτει λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί για αυτή, επιδιώκοντας κάθε φορά να είναι σαν Δήμαρχος να είναι περισσότερο κατατοπιστικός, ευχάριστος και μεταδοτικός.
Η ιστορία μας 
Στις συνεδριάσεις των καθηγητών του σχολείου του, ο μεγάλος εκπαιδευτικός και διάσημος Παιδαγωγός Πεσταλότσι, συχνά διαφωνούσε και συγκρουόταν βίαια με τους συναδέλφους του. Έβγαινε τότε από την αίθουσα, όλος νεύρα, χτυπώντας την πόρτα σαν θεριό ανήμερο.
Ωστόσο, αν - όπως αναφέρουν οι βιογράφοι του τύχαινε εκείνη τη στιγμή να συναντήσει κάποιον από τους μαθητές του, ηρεμούσε. Ξαφνικά έβρισκε το κέφι του και γυρνούσε ευδιάθετος πάλι στην αίθουσα συνεδριάσεων. Έφτανε για τον Πεσταλότσι να δει μόνο έναν, οποιονδήποτε μαθητή του, για να ξεχάσει κάθε διαφωνία και σύγκρουση με τους συναδέλφους του και να συνεχίσει τη δημιουργική συνεργασία μαζί τους.
Συμπέρασμα: Η σχέση ανάμεσα στο Δήμαρχο και τος Συμβούλους του  πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από συναδελφική. Πρέπει να είναι σχέση έμπνευσης και δύναμης.Μια σχέση δημιουργική και για τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.