ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ο Κλεισθένης - Άρθρο του Ιωάννη Ταχματζίδη

Αποτέλεσμα εικόνας για ταχματζιδησ ιωαννησ

Ο νόμος του Κλεισθένη έρχεται να αναθεωρήσει τον Καλλικράτη στο πλαίσιο του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Έρχεται, άραγε, για να εγκαθιδρύσει έναν δημοκρατικότερο τρόπο διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επιδίωξε ο Κλεισθένης της Αρχαίας Αθήνας; Μήπως, η αναθεώρηση ελλοχεύει κινδύνους που δεν είναι ορατοί άμεσα;
Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν βέβαια στη πράξη, όπως κατά πόσο υπάρχει η παιδεία στον Έλληνα για προγραμματικές συνεργασίες όταν και η αυτοδυναμία που εξασφάλιζε το προηγούμενο εκλογικό σύστημα εξανεμίζονταν μπροστά στις προσωπικές φιλοδοξίες των αιρετών. Σίγουρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο που μπορεί να δοκιμαστεί ένας τρόπος κοινής διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων αρκεί να εδραιωθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι εμπλεκόμενοι αιρετοί εργάζονται για το κοινό καλό με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας και προσφοράς. Πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις ή και αρνητισμός για κάτι καινούργιο που εφαρμόζεται.
Οι επιφυλάξεις αυτές θα ήταν λιγότερες αν δεν υπήρχε η άποψη ότι το κράτος θέλει να εποπτεύει στενά τη λειτουργία των Δήμων με οποιοδήποτε τρόπο όπως και μέσα από ένα εκλογικό σύστημα. Προϋπόθεση λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αυτονομία και η αποκεντρωμένη λειτουργία της μακριά από κομματικές ή κρατικίστικες νοοτροπίες. Πεδίο δόξης λαμπρό, ίδωμεν αν η φιλοσοφία του Κλεισθένη θα μπορέσει να λειτουργήσει σε τοπικό επίπεδο μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων που θα εργαστούν για το κοινό καλό. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να πούμε, ναι, μπορούμε να συνεργαστούμε με προγραμματικούς όρους. Αν αυτό συμβεί τότε ίσως, να μπορέσει να εφαρμοστεί και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μιας και οι πολίτες επιθυμούν εθνική συνεννόηση σε πολλά θέματα.

Πηγή www.grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.