ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η πολιτική είναι άθλημα... ομαδικό.


Αποτέλεσμα εικόνας για πολιτικη


Μια - απελπιστικά - επικίνδυνη στασιμότητα επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα εκκρεμή προβλήματα της ευρύτερης περιφέρειας Λαγκαδά, ενώ παράλληλα, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα οι εκλεκτοί της λαϊκής ψήφου. Με το τελευταίο δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που χειρίζονται σήμερα τις τύχες των δήμων - αποκλειστικά - αλλά και σε αυτούς που εκπροσωπούν την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης στο εθνικό κοινοβούλιο, διότι, εκτός από μέλη του νομοθετικού σώματος, είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι του Νομού σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας.


Πρώτα, δεν υπάρχουν σοβαρά κονδύλια για έργα, και ούτε τρέχουν προγράμματα που ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, άρα, δεν προβλέπεται η εκτέλεση σημαντικών έργων.
Δεύτερον, οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι σφικτοί και ανελαστικοί, τουτέστιν ''...ίσα βάρκα - ίσα νερά'', τρίτον, η διαπραγματευτική ικανότητα της περιφέρειας σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Η δυναμική των βουλευτών στο ίδιο πεδίο των διεκδικήσεων είναι αρκετά χαμηλή. Μήπως όσοι πιάνουν... κάποια καρέκλα, γίνονται περισσότερο ''αθηναϊκοί'' και περισσότερο... '' αντικειμενικοί'' απ' όσο θα έπρεπε;
Σήμερα, οι Δήμοι περνούν αυτή τη στενωπό της έλλειψης ανδρών και γυναικών που θα ήταν ικανοί να μετατρέψουν σε θετικό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε όλους τους τομείς. Το οποίο συμπληρώνεται... επάξια  και από την αυξανόμενη - συνεχώς - ανεργία (κυρίως των νέων), ενώ τα διάφορα ημίμετρα που ισχύουν, άλλωστε για ολόκληρη τη χώρα, (τουτέστιν, κάποια προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης) δεν είναι ικανά να αναστρέψουν την έντονη απαισιοδοξία. 
Αντίθετα, πόσες φορές έχουν, από κοινού, διεκδικήσει όλοι οι τοπικοί μας άρχοντες την επίλυση κάποιου σοβαρού προβλήματος ή την επίτευξη ενός στόχου, με ομαδική παρουσία σε κυβερνητικά γραφεία των Αθηνών:  Πόσες φορές έχουν βρεθεί σε κοινό τραπέζι, συνεργαζόμενοι σε τοπικά θέματα (και όχι απλά ακροατές), οι βουλευτές του Νομού, με πραγματική διάθεση για το αποτέλεσμα και πόσες φορές οι δήμαρχοι τους έχουν καλέσει για κάτι τέτοιο:
Απαραίτητη διευκρίνιση: Ας μη βιαστούν κάποιοι εθελοτυφλούντες να ερμηνεύσουν κατά τον ΄΄ένα ή τον άλλο τρόπο τα παραπάνω. Καμία πρόθεση δεν έχω να κάνω στείρα κριτική ούτε να πολιτικολογήσω. Εάν εξάγουν τέτοια συμπεράσματα, πρόβλημά τους. Αυτό που με καίει, όπως καίει και το σύνολο του λαού της ευρύτερης περιφέρειας της επαρχίας Λαγκαδά και όλους αυτούς που ζουν κοντά ή μακριά και ενδιαφέρονται για τον τόπο αυτό είναι να δούμε, επιτέλους, αυτή την περιοχή να παίρνει βαθιές ανάσες και να ακολουθήσει, έστω και ασθμαίνοντας, άλλες που έχουν εισέλθει εδώ και χρόνια, σε ανοδική πορεία, ενώ εμείς έχουμε μείνει στάσιμοι ή - επιεικώς - … ανεξέταστοι.

Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.