ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αττική: Και «εμφύλιος» για τα σκουπίδια

«Κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κάτοικους των Άνω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του. Αντίθετα, θα μπορούν πολλοί να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν ότι η αυτοδικία και η βία φέρνουν τελικά αποτέλεσμα».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, και την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια της Αττικής.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του (για να τη διαβάσετε, πατήστε εδώ), «έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στην Φυλή [...] Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο χρόνος ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα 2,5 χρόνια και η τάση είναι πτωτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα ο ΧΥΤΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική».

Προειδοποίηση

«Στη Δυτική Αττική κάναμε το χρέος μας επί έτη πολλά και πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος», σημειώνει ο κ. Μπουραΐμης, προσθέτοντας παράλληλα:

«Εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που σας εκθέσαμε, τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αιτήματα

Ο δήμαρχος Φυλής, κλείνοντας την επιστολή του, ζητεί:

«Άμεση εκτέλεση όλων των έργων που προβλέπονται για την υλοποίηση του περιφερειακού Σχεδιασμού. Πλην της δημιουργίας των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα όλοι οι σταθμοί μεταφόρτωσης και η ανακύκλωση στην πηγή.

»Μελέτη και υλοποίηση σειράς έργων στην περιοχή του νέου Δήμου Φυλής ώστε να αμβλυνθούν ή και να εξαφανιστούν οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους από την λειτουργία ΧΥΤΑ.

»Λήψη μέτρων για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αλλά και μέτρων ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ζωών, όπως η πρόσφατη ενός ρακοσυλλέκτη στον ΧΥΤΑ Φυλής.

»Θεσμοθέτηση ενός πλαισίου ώστε ο Δήμος Φυλής (όπως και κάθε αντίστοιχος δήμος) να έχει εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και θα καταδειχθεί, εμπράκτως, ότι η κυβέρνησή σας, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, θέλει το Δήμο Φυλής να συμμετέχει όχι μόνο στο κόστος αλλά και στα οφέλη.

»Έγκαιρος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.