ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο Ορφέας και τα ορφικά μυστήρια


Ο Ορφέας καταγόταν από την Θράκη. Ήταν γιος του βασιλιά της Θράκης Οιάγρου και της Μούσας Καλλιόπης. Από μικρός είχε τάση προς τη μουσική την οποία διδάχτηκε από τον ίδιο τον Θεό Απόλλωνα που αργότερα του χάρισε την αγαπημένη του λύρα.
  Ο Ορφέας είναι ιδρυτής των  Ορφικών Μυστηρίων που συνδέονται με τον θεό Απόλλωνα και ξεκίνησαν στα βορειοελλαδικά βουνά. ο Ορφέας  συμβολίζει τον Ήλιο, ο οποίος δίνει ζωή σε όλη την πλάση. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ορφέας χρειάστηκε να κατέβει στον Άδη για να σώσει την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Η Κάθοδος του στον Άδη συμβολίζει τη νύχτα και η αναζήτηση της αγαπημένης του συμβολίζει την Αυγή, που όταν ο Ήλιος φανεί στον Ουρανό αυτή εξαφανίζεται .Ο Ορφέας με την κάθοδό του στον Άδη κατάφερε να νικήσει τον θάνατο. Η λύρα του Ορφέα συμβολίζει την αρμονία η οποία περιβάλει ολόκληρη την πλάση.
  Ο Ορφέας στην αρχή δεν παρουσιαζόταν με αυτό το όνομα, ονομάστηκε Ορφέας η Άρφα όταν επέστρεψε στη Θράκη έπειτα από ταξίδι του στην Αίγυπτο όπου μυήθηκε στα μυστήρια. Η Ορφική θρησκεία άρχισε να αποκτά μεγάλους θαυμαστές αρχικά τους ιερείς στην Ροδόπη και έπειτα σε όλη την Ελλάδα. Ο Ορφέας κατάφερε να ενώσει την λατρεία του Δία με αυτή του Διονύσου. Ο Ορφέας έγινε το έμψυχο πνεύμα της ιερής Ελλάδας ενώ η επτάχορδη λύρα του αγκάλιασε όλο τον κόσμο.
  Οι τελετές των μυστηρίων γίνονταν συνήθως τη νύχτα αφού το κεντρικό θέμα τους είναι το πέρασμα από το σκοτάδι στο πλούσιο φως. Σύμβολο των ορφικών μυστηρίων ήταν το φίδι που τυλιγόταν γύρω από ένα αυγό και συμβόλιζε τον κόσμο που τον περιβάλλει το δημιουργικό πνεύμα καθώς επίσης συμβόλιζε και τον νέο μυημένο ο οποίος σαν νεογέννητος δεχόταν την θεία αλήθεια μέσα από την ορφική λατρεία.

Της Φιλομήλας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.