ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Νοθευμένοι καφέδες και σκευάσματα Smoothie


Οι λόγοι για τους οποίους αναζητά κάποιος ένα υποκατάστατο, μπορεί να είναι το υψηλό κόστος, ή απουσία καφεΐνης που έχει ο πραγματικός καφές, ή ακόμα και η προνομιακή γεύση που μπορεί να κάνει αυτό το προϊόν "μοναδικό" αν και υποκατάστατο. Σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, συμμετέχει και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ψευτογιατρών, (της ομοιοπαθητικής) παίζοντας σημαντικό ρόλο στην άγνοια και την παραπληροφόρηση του καταναλωτή. 

Ο σημαντικότερος λόγος που υπάρχουν αυτά τα λεγόμενα υποκατάστατα, είναι οι ζημιογόνες επιπτώσεις που έχει η αποθήκευση τόνων καφέ από τις πολυεθνικές. Έτσι, με την προσθήκη διάφορων γεύσεων, οι εταιρείες θα πουλήσουν ξανά έναν ταγκιασμένο και επικίνδυνο καφέ, με την μορφή ενός αρωματικού καφέ (φίλτρου με γεύσεις), ή ενός Smoothie, ή άλλων παρόμοιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά με την μορφή «υποκατάστατου». Η αλήθεια όμως είναι ότι, δεν υπάρχουν κανενός είδους προϊόντα ή ουσίες, που μπορούν να αναπληρώσουν έναν φρέσκο καλοψημένο καφέ!!!. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να αντικαταστήσουν τον καφέ, είναι ως επί το πλείστον μόνο για εμφάνιση, όσο για την γεύση … αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι, ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει απ’ όλες αυτές τις εταιρείες, μόλις την αγγίζουν. Εκτός αυτού, πολλά από αυτά τα προϊόντα, περιέχουν πραγματικό καφέ!!!.


Cichorium intybus
Τα δύο κύρια υποκατάστατα του καφέ είναι το κιχώριο και τα δημητριακά.

Κιχώριο 
 Το κιχώριο Cichorium intybus, είναι ένα φυτό που καλλιεργείται συνήθως για την ρίζα του, την οποία κόβουν σε φέτες. Αφού ξεράνουν τις φέτες αυτές σε κλιβάνους, τις ψήνουν όπως τον καφέ!!! συνήθως με την προσθήκη ενός μικρού ποσοστού λίπους ή λαδιού. Το φρέσκο κιχώριο περιέχει περίπου: 77 τοις εκατό νερό, 7,5 κολλώδη ουσία, 1.1 γλυκόζη, 4.0 πικρές εξορυκτικές ουσίες, 0,6 λιπαρά, 9,0 κυτταρίνη και ινουλίνη, φυτικές ίνες και 0,8 τέφρα. Το αγνό ψημένο κιχώριο περιέχει 74,2 τοις εκατό υδατοδιαλυτό υλικό, που αποτελείται από: 16,3 τοις εκατό νερό, 26,1 γλυκόζη, 9.6 δεξτρίνη και ινουλίνη, 3.2 πρωτεΐνη, 16,4 χρωστικές ύλες και 2,6 τέφρα. Ακόμα 25,8 τοις εκατό αδιάλυτες ουσίες, δηλαδή, 3,2 τοις εκατό πρωτεΐνης και 5,7 λίπος, 12.3 κυτταρίνη και 4,6 τέφρα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το μεγάλο ποσοστό του νερού που χάνεται από το ψήσιμο του κιχωρίου, καθώς και την μεγάλη μεταβολή των σακχάρων, που αλλάζουν!!! με ένα μεγάλο ποσοστό πικρών ουσιών.


Στιγμιαίος καφές από κριθάρι
Δημητριακά
Τα υποκατάστατα των δημητριακών περιέχουν σχεδόν κάθε είδος δημητριακού όπως: στάρι, σίκαλη, βρώμη, ή ακόμα και πίτουρο. Η προσθήκη γίνεται με δύο απλούς τρόπους, ή από την αρχή με το ψήσιμο των κόκκων, ή αργότερα κατά την διαδικασία της μίξης (χαρμάνι), με ή χωρίς την προσθήκη ουσιών, όπως είναι η ζάχαρη, η μελάσα, η τανίνη, το κιτρικό οξύ, κ.α. Το ψήσιμό τους γίνεται πρώτα με την δημιουργία μιας ζύμης, με αυτή περιβάλλουν όλα αυτά τα προϊόντα πριν τα βάλουν στον φούρνο για να τα ψήσουν ξανά!!!. Πριν από αυτές τις "διαδικασίες" οι κόκκοι μπορεί να έχουν περάσει μια σειρά από άλλες ποικιλόμορφες διαδικασίες. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και ο εμποτισμός των κόκκων με διάφορες ουσίες, (αυτό μπορεί να γίνει, ακόμα και την περίοδο της βλάστησης).

Τι συμβαίνει πραγματικά; 
Τέλος για να κάνουμε την εικόνα πιο καθαρή και για να καταλάβει ο καθένας από εμάς τι συμβαίνει πραγματικά με αυτά τα «υποκατάστατα» ας δούμε τι παίρνουμε από την κατανάλωση τους. Η επίδραση του ψησίματος σε αυτά τα στάρια και τ’ άλλα υποκατάστατα είναι η παραγωγή ενός καταστροφικού ποτού απόσταξης, που δεν έχει καμιά, μα καμία σχέση με τον καφέ. Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι ακατέργαστες ίνες, τα άμυλα, οι υδατάνθρακες, κ.λπ., που αποσυντίθεται, με το ψήσιμο, παράγουν μια γεύση και ένα άρωμα, που δεν υποδηλώνει καφέ.

Ο αριθμός των υποκατάστατων, καθώς και οι απομιμήσεις αυτών είναι τόσες πολλές, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε την πλήρη περιγραφή τους. Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να απαριθμήσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά: βύνη, άμυλο, βελανίδια, φασόλια σόγιας, ρίζες τεύτλων, σύκα, δαμάσκηνα, πέτρες χωρίς ημερομηνία, ξηροί καρποί, γλυκές πατάτες, παντζάρια, καρότα, μπιζέλια και άλλα λαχανικά, μπανάνες, αποξηραμένα αχλάδια, σπόρια από σταφύλια, ρίζες πικραλίδας, φλούδες εσπεριδοειδών, σπόρους του λούπινου, ορός γάλακτος, φιστίκια, ρύζι, τον καρπό του φοίνικα, ρεβίθια και σπόρους από οποιοδήποτε δέντρο και φυτό που μεγαλώνει στην κάθε χώρα, μπορεί και αποτελεί, υποκατάστατο!!!!.

Υποκατάστατο; Για να βαφτίσουμε οποιοδήποτε προϊόν υποκατάστατο κάποιου άλλου, πρέπει πρώτα το προϊόν αυτό να αναπληρώνει επάξια αυτό που αντικαθιστά. Δεύτερον και κυριότερο, το προϊόν αυτό, θα πρέπει να έχει τις ίδιες διατροφικές αξίες για να μπορεί να ΄΄πολεμήσει΄΄ στον καθημερινό πόλεμο που κάνει ο οργανισμός, απέναντι στα προβλήματα υγείας και τις αρρώστιες που πιθανώς να προκύψουν στο μέλλον.

Όπως καταλαβαίνετε, κανένα από τα παραπάνω προϊόντα, δεν μπορεί και δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει, ούτε ένα μικρό ποσοστό των αξιών και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων που περιέχονται, σε ένα φλιτζάνι φυσικού φρέσκου καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.