ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ξαναζεσταίνονται οι κοινές υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής στο επίκεντρο, δημιουργούν νέα πολιτική δυναμική. Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έστειλαν κατηγορηματικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές σε καμία περίπτωση, ενώ τέτοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν ήδη στην Τρόικα.
Ετσι, εκτός μεγάλου απροόπτου, οι πρώτες (πανελλαδικού επιπέδου) κάλπες θα στηθούν το Μάιο και θα αφορούν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως προς τις εκλογές των ΟΤΑ, διαμορφώνεται ήδη νέα δυναμική. Δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πρώτα η Ντόρα Μπακογιάννη και μετά ο Γιάννης Μιχελάκης, τάχθηκαν υπέρ κοινών υποψηφιοτήτων όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου απέναντι στον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, εφόσον γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε συγκεκριμένες περιφέρειες μετά από ενδεχόμενη παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.
Η πρόταση αυτή άρχισε ήδη να προκαλεί συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, που άλλοι τάσσονται θετικά και άλλοι αρνητικά, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαίου. Γιατί είναι προφανές ότι αν τότε η Χρυσή Αυγή σε κάποιες μεγάλες περιφέρειες επιχειρήσει δυναμική εμφάνιση με υποψήφιο κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, μπορεί και πάλι να τεθεί το θέμα κοινών υποψηφιοτήτων του «συνταγματικού τόξου».
Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι ΑΝΕΛ, μένουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για να το συζητήσουν. Αν ο Φώτης Κουβέλης δεν συναινέσει, πράγμα πολύ πιθανό, μένουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν και που, άλλωστε, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, εξέταζαν το ενδεχόμενο κοινών υποψηφιοτήτων, προκειμένου -κυρίως- να αποτραπεί ένα ναυάγιο για το ΠΑΣΟΚ τόσο μεγάλο ώστε να απειλούταν η ευστάθειά του την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.