ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κριθιάς

Συνέντευξη στο Δημήτρη Καβαρλή

Η Εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ συνεχίζει το οδοιπορικό της στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά, με προορισμό αυτή τη φορά την Τοπική Κοινότητα Κριθιάς. Το ΄΄ Βήμα των Αιρετών΄΄ φιλοξενεί τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καζάκα σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, στην καταγραφή και στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Κριθιάς.

Ο κ. Καζάκας βρίσκεται για δεύτερη φορά στο τιμόνι της Κοινότητας Κριθιάς εγκαινιάζοντας και στις δύο θητείες του τις νέες Αυτοδιοικητικές Μεταρρυθμίσεις, την πρώτη φορά με τον ΄΄Καποδίστρια΄΄κατά την τετραετία 1998 – 2002 ως Πρόεδρος και παράλληλα Δημοτικός Σύμβουλος του ΄΄Καποδιστριακού΄΄Δήμου Ασσήρου ενώ τη δεύτερη με τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ από το 2011 έως σήμερα ως Πρόεδρος του νέου διευρυμένου Δήμου Λαγκαδά. Επιχειρηματίας στο επάγγελμα έχει να επιδείξει εκτός της ενασχόλησης με τα κοινά πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση τόσο με την ποδοσφαιρική ομάδα όσο και με το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο της Κριθιάς αντίστοιχα.

Κύριε Πρόεδρε, με λίγα λόγια πως θα παρουσιάζατε την Τοπική Κοινότητα της Κριθιάς στους συνδημότες του ΄΄Καλλικρατικού΄΄ Δήμου Λαγκαδά?

Η Κριθιά είναι η πρώτη πληθυσμιακά Τοπική Κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά, με 1.650 μόνιμους κάτοικους περίπου και πάνω από 2.000 εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μεγάλη ομογενειακή κοινότητα των Κριθιωτών που βρίσκονται στην Αυστραλία και η οποία αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ στους πρόποδες του όρους Καμήλα ή Ντεβέ Καράν για τους παλιότερους, πάνω στο οποίο χτίστηκε ένα παρεκκλήσι προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Είναι δομημένη και χτισμένη σωστά βάση σχεδίου πόλεως, ενώ απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά που υπάρχουν στη περιοχή και γνωρίζει μεγάλη πολιτιστική άνθηση με πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στις 23 Αυγούστου, όπου ο Ιερός μας Ναός γιορτάζει την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την Λιτάνευση της ομώνυμης Ιερής Εικόνας όσο και την Κυριακή του Θωμά
όπου διοργανώνεται η «Γιορτή του Μαντιού», μιας πρωτότυπης πίτας που έφεραν οι πρόγονοί μας από την Ανατολική Θράκη το 1922 και την οποία παρασκεύαζαν σε επίσημες και γιορτινές ημέρες με σκοπό να τιμήσουν κάποιον φιλοξενούμενό τους.
Τέλος, στο Ιερό Παρεκκλήσιον της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η εικόνα της ΄΄Παναϊδέλας΄΄ που απεικονίζει την Παναγία σε στάση προσευχής. Για την ιστορία, η εικόνα βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση, μετά από όραμα που είδε μία γυναίκα του χωριού ΄΄Γκνόινα΄΄ στον ύπνο της. Οι συγχωριανοί της έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε και εντόπισαν την εικόνα μέσα στα χώματα. Στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα χτίστηκε το παρεκκλήσι, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες, προϋπήρχε της εγκατάστασης των Κριθιωτών το 1922.
Η εικόνα της Παναγίας της ΄΄Παναϊδέλας΄΄, που αναφέρατε κ. Καζάκα, χρονολογείται περίπου στην εποχή που ξέσπασε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος η θεολογική και πολιτική διαμάχη αναφορικά με τη λατρεία των εικόνων, η γνωστή σε όλους μας ΄΄Εικονομαχία΄΄. Πιστεύετε ότι η πρόσφατη διαμάχη που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μεταφορά της εν λόγω εικόνας, αποτελεί μία σύγχρονη μορφή ΄΄Εικονομαχίας΄΄ σε δημοτικό επίπεδο?

Κύριε Καβαρλή, η περίοδος της ΄΄Εικονομαχίας΄΄ είναι ένα ιστορικό γεγονός με ποικίλες θεολογικές και πολιτικές πτυχές και προεκτάσεις, που αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους ιστορικούς. Όσον αφορά τώρα στα του οίκου μας. Οι συγχωριανοί μου με εξέλεξαν στο τιμόνι της Τοπικής Κοινότητας Κριθιάς για να τους αντιπροσωπεύω και να προστατεύω,
αρχικά, σε πρώτη φάση, τα συμφέροντά τους και στη συνέχεια τα συμφέροντα όλων των δημοτών του Δήμου Λαγκαδά.
Ότι αφορά τον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος, εμένα προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο διότι, αυτός ο χαρακτηρισμός ΄΄Εικονομαχίες΄΄ υποβαθμίζει το θέμα που προέκυψε στο παρεκκλήσι μας, όπου εμείς το χειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο με την Ιερά Μητρόπολη και τους κατοίκους της Κριθιάς, γι΄ αυτό και δε θέλω να επανέλθω σε εκείνο το δημοσίευμα.

Είπατε ότι καθήκον σας είναι η προστασία των συμφερόντων της Τοπικής Κοινότητας και των Δημοτών. Υπάρχει κάποιο θέμα που αντίκειται ή βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα αυτά?

Στην Κριθιά υπάρχει ένα φράγμα στο ποτά-μι που κατευθύνεται από το Εξαμίλι στο Γαλλικό που κατασκευάστηκε το 1999 με χρήματα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης
Γεωργίας. Πρόσφατα, κάποιος ιδιώτης έκανε αίτηση για την παραχώρηση έκτασης 28,5 στρεμμάτων μπροστά από το φράγμα προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών καθώς και τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Τυχόν παραχώρηση αυτής της έκτασης θα αποκλείσει εξολοκλήρου την πρόσβαση στο φράγμα και θα δημιουργήσει πληθώρα αρνητικών συνεπειών τόσο για τους δημότες όσο και για το Δήμο.
Το φράγμα αυτό κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει την εκμετάλλευση εντατικών αγροτικών καλλιεργειών και να βοηθήσει την τοπική κτηνοτροφία. Βέβαια, από την κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν έχει συντηρηθεί και δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του από τις προηγούμενες Διοικήσεις καθώς, εκτός από σημαντικό παραγωγικό εργαλείο, αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο και ένα χώρο μεγάλης φυσικής ομορφιάς.
Ο Δήμος στο παραπάνω αίτημα του ιδιώτη δεν έχει δικαίωμα γνωμοδότησης καθόσον ο χώρος είναι ιδιοκτησία της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης. Παρόλα αυτά με ενέργειες του Τοπικού Συμβουλίου και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Λαγκαδά έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε και ο ιδιώτης να πραγματοποιήσει την επένδυσή του, αλλά και ο Δήμος να αξιοποιήσει το φράγμα προς όφελος των αγροτών της Κριθιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.