ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Τι είναι το βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή και γιατί λέγεται Μάρτη, Μαρτιά ή Μαρτίσια;

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρτακι
Έχει περάσει η εποχή που τα παιδιά φορούσαν από την 1η του Μάρτη, στον... καρπό του χεριού του ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά ή Μαρτίσια. Το κόκκινο και το λευκό συμβόλιζαν την αγνότητα και τη χαρά. Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία.
Ο Μάρτης πήρε το όνομά του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars =Άρη). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με το μήνα Ελαφηβολίωνα των Αρχαίων Ελλήνων.
Το έθιμο του Μάρτη
Ο ''Μάρτης'', είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια.Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την ''Κρόκη'', στο δεξί χέρι και το αριστερό πόδι. Το έθιμο υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν.
Σύμφωνα με τη λαική παράδοση, ο ''Μάρτης'' προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Ο ήλιος το Μάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτα στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τα τριαντάφυλλα. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες τη Λαμπρή για να καεί μαζί του.
Οπότε Καλό μας μήνα και με το Μάρτη στα χεράκια μας να υποδεχτούμε την άνοιξη......


online247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.