ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το εμπόριο της ντροπής

Αποτέλεσμα εικόνας για ζωα σε κλουβια


Κάθε φορά που περνάω από την πλατεία Κοτζιά στέκομαι μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε ζώα. Και απορώ με τον πολιτισμό μας. Είναι δυνατόν να βλέπουμε ένα ζωντανό πλάσμα να υποφέρει σε ένα στενό κλουβί στολίζοντας μια βιτρίνα σαν να είναι εμπόρευμα; Και να το θεωρούμε φυσιολογικό; 
Κι όμως είναι εμπόρευμα αφού εκτίθεται στη βιτρίνα και ο υποψήφιος αγοραστής που θα το δει και θα του αρέσει, θα μπει στο κατάστημα, θα το αγοράσει και όταν το βαρεθεί θα το εγκαταλείψει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα πετάξει και ένα αντικείμενο που αγόρασε παρορμητικά χωρίς να το χρειάζεται. Τα καταστήματα αυτά προάγουν την εικόνα του ζώου ως καταναλωτικού αντικειμένου και σε μια πολιτισμένη κοινωνία θα έπρεπε να απαγορεύονται. Τα ζώα δεν είναι προς πώληση αλλά προς υιοθεσία όπως ακριβώς και τα μωρά.
Πολλές ευρωπαικές χώρες, όπως η Αυστρία και το Βέλγιο, έχουν απαγορεύσει την πώληση ζώων από καταστήματα, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε αίτημα για την καταπολέμηση του εμπορίου των ζώων συντροφιάς, αφού το εμπόριο των ζώων εκτός από τη βαναυσότητα που εμπεριέχει, εγκυμονεί και κινδύνους για την εξάπλωση ασθενειών. Οι συνθήκες που τα ζώα συντροφιάς εκτρέφονται δεν είναι ιδανικές αλλά τις περισσότερες φορές ούτε νόμιμες με αποτέλεσμα πολλά ζώα να νοσούν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. ''Το λαθρεμπόριο ζώων συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία'' αναφέρουν στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές.
Στην Ελλάδα το θέμα της έλλειψης συγκροτημένης πολιτικής για την προστασία των ζώων φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. ''Οι συνθήκες μεταφοράς, έκθεσης και παραμονής των ζώων στα καταστήματα ισοδυναμεί συχνά με κακοποίηση καθώς τα ζώα παραμένουν για ημέρες ή εβδομάδες κλεισμένα σε στενά κλουβιά, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής. αμφίβολη είναι και η τύχη των ζώων που δεν πωλούνται'' αναφέρουν οι Ο.Π.
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Ο.Π. παρότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από την πολιτεία να προχωρήσει σε γενναία βήματα στην αλλαγή πολιτικής στο θέμα της πώλησης των ζώων, τώρα ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση της πώλησης των ζώων μέσω καταστημάτων. Επιπλέον ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς υπέβαλλε στη Βουλή πρόταση για να ενταχθούν στο διδακτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθήματα με βασικές αρχές προστασίας των ζώων. Τα μαθήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνονται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων.
''Έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να λάβει αποφασιστικά και δραστικά μέτρα για την προστασία των ζώων που πωλούνται από καταστήματα καθώς και των αδέσποτων ζώων και να θέσει τέρμα στη συνεχιζόμενη εξαθλίωσή τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φιλόζωους πολίτες και τις εκατοντάδες φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις όλης της χώρας σε έναν κοινό αγώνα για να σταματήσει το εμπόριο της ντροπής και να αναδειχθεί η υιοθεσία ως υπεύθυνη στάση κάθε πολίτη που επιθυμεί να ανοίξει την αγκαλιά του σε ένα ζώο συντροφιάς'' καταλήγουν οι Ο.Π.

athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.