ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016


Αποτέλεσμα εικόνας για σοφη ρηση

<<Ποτέ δεν γίνεσαι τόσο γελοίος με τις ιδιότητες που έχεις όσο με αυτές που προσποιείσαι ότι έχεις>>, λέει μια σοφή ρήση που υιοθετούν, συνήθως, άνθρωποι με ιδιαίτερα αναπτυγμένη κρίση και αυτογνωσία.
Η ρήση αυτή είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη γιατί, ενδεχομένως, μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε ένα εκ πρώτης όψεως παράδοξο της δημοτικής μας ζωής, που τον τελευταίο καιρό εξέπληξε πολλούς και πολύ.
Πράγματι.... με σημαντικό πλεόνασμα δημαγωγικής διάθεσης, έντονα απλουστευτική προσέγγιση των πραγμάτων,ακραία εθελοτύφλωση μπροστά στα πραγματικά προβλήματα του τόπου και τις αληθινές δυσκολίες που δημιουργεί η αντιμετώπισή τους, ''υπερχειλίζοντα'' λαϊκισμό, ασύστολη παράταξη του βραχυπρόθεσμου έναντι του μεσοπρόθεσμου, βάζοντας ένα ''όχι'' απέναντι σε κάθε ''ναι'' και ένα σε κάθε θετική τοποθέτηση, από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται.
Αντίθετα, ακολουθώντας την ίδια περίπου ρητορική, δίνοντας δείγματα ενός δουλοπρεπούς πολιτικού μιμητισμού, αναπαράγοντας και διογκώνοντας τις περισσότερες από τις τοποθετήσεις, η τέως Δημοτική Αρχή εξακολούθησε να επιβεβαιώνει τον νευτώνειο νόμο τις βαρύτητας.
Με επιτάχυνση στην πτώση του ανάλογη με τα πολλά βαρίδια που κουβαλούσε. Και αυτό, παρά τα αλλεπάλληλα ''λίφτινγκ'' που με τον αντίστοιχο μιμητισμό επέβαλε στον εαυτό της και ο οποίος υποδήλωνε κάτι σαν ενοχή για το πρόσφατο παρελθόν της.
Πως γίνεται λοιπόν, η ίδια περίπου τακτική να παράγει τόσο αντίθετα αποτελέσματα; Ίσως τελικά, η απάντηση να είναι απλή από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.
Η τέως Δημοτική Αρχή αφού πέρασε μια δραματική για τον τόπο και την ίδια ''πολιτική εφηβεία'' αφού κατεδάφισε, χρέωσε, ευτέλισε, ισοπέδωσε, αποπροσανατόλισε, απέρριψε, αρνήθηκε κλπ κλπ, απαρνήθηκε στο τέλος τον παλιό της εαυτό της και βρήκε μια πολιτική ωριμότητα και μια σχετική τουλάχιστον υπευθυνότητα, τέτοιες που κάποιες στιγμές έπρεπε να αντιμετωπίσει και την απουσία από την κοινωνία των αντίστοιχων ιδιοτήτων και της διάθεσης να τις αποδεχθεί και να τις ''συγχωρήσει''. Κοινωνική ''αντίσταση'' η οποία έκανε την παράταξη, αναιρώντας και υπερβαίνοντας την υπέρβασή της, να αρχίσει να σωρεύει αυτοαναιρέσεις και αυτοακυρώσεις.
Συμπεράσματα:
Η αφέλει, η αγνότητα, η απειρία, ο φανατισμός,ο πολιτικός δογματισμός και πρωτογονισμός, ο εκτός πραγματικότητας υπερβατισμός, η ''ρομαντική'' εθελοτυφλία είναι οι ιδιότητες τις οποίες ο σχηματισμός του τέως Δημάρχου διέθετε σε όλους τους το μεγαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.