ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Μπορείς να κόψεις το κρέας;

image

Η τελευταία φορά που έφαγα κόκκινο κρέας πρέπει να ήταν στις αρχές του χρόνου, όταν βούτηξα, σαν γλάρος, μία φέτα ζαμπόν. Όμως στην πραγματικότητα, έχω πάνω από δύο χρόνια να καταναλώσω τετράποδο, κρέας θηλαστικού. Βέβαια ναι, ώρες - ώρες μου λείπει μία σταβλίσια μπριζόλα με πατάτες τηγανητές, βουτηγμένη σε ''βρόμικη'' μουστάρδα, λες και την έφεραν από καντίνα της Τούμπας. 
Φυσικά και η μύτη μου αντιδρά στα παιδάκια. Ο ουρανίσκος μου νοσταλγεί ηδονικά την αμαρτωλή λιπαρότητα που άφηναν τα έντερα του αρνιού ως κοκορέτσι.  Και κάτι λουκάνικα με σάλτσα μπάρμπεκιου, να θρέφουν κοιλιά, ποτισμένα με μοναστηριακές μπύρες. Όμως από τότε που σταμάτησα να καταναλώνω κόκκινο κρέας, σταμάτησα να πλήττομαι από ιώσεις. Για την ακρίβεια δεν έχω καν κρυολογήσει. Δεν ξαναπήρα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, μόνο για πονόδοντο. Σύμπτωση; Οι γιατροί μου λένε πως δεν είναι. Ο οργανισμός απαλλάσσεται από τα χημικά και τα αντιβιωτικά που δίνουν στα σφαχτά. Μοιράζεται, βέβαια, αυτά τα περίεργα που τρώει το κοτόπουλο και το ψάρι του ιχθυοτροφείου. Κάνει, όμως, μία αρχή. Δεν θυμάμαι πώς ακριβώς αρνήθηκα το χοιρινό σουβλάκι. Σίγουρα είχε να κάνει με το ξεκοιλιασμένο κουφάρι ζώου. Μας ενοχλεί το θέαμα των νεκρών θηλαστικών, όμως το ξεχνάμε όταν τα τρώμε. Αντιθέτως, δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα όταν παρατηρούμε ένα ψάρι να ξεψυχάει μπροστά στα μάτια μας. Είναι η αλυσίδα της ζωής, θα πείτε. Λοιπόν κάθε άνθρωπος του δυτικού κόσμου, αν φτάσει  τα 80 χρόνια ζωής, θα έχει φάει 7.000 ζώα. Έντεκα γελάδια,, 27 γουρούνια, 40 πρόβατα (με ελληνικό Πάσχα ίσως και περισσότερα), 2.400 κοτόπουλα και 4.500 θαλασσινά. Και σήμερα για κάθε άνθρωπο που περπατάει στη γη, εκτρέφονται δέκα ζώα. Ναι, εννοείται ότι το μερίδιο του κακομοίρη του Βιετναμέζου θα φαγωθεί Σαββατόβραδο με τον τελικό Champions League.
''Άρχισα να βλέπω το ''Cowspiracy'' ένα βράδυ, τρώγοντας αράπικα φιστίκια από το Lidl. Και γέμισε ο τόπος τσόφλια, σαν τα απομεινάρια από ξοφλημένες ιδέες. Το  ''Cowspiracy'' (εκ της αγελάδας και της συνομωσίας) είναι ένα ντοκιμαντέρ για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η εκτροφή ζώων. Αμερικανικής παραγωγής που, στη δεύτερη,  συμπληρωμένη έκδοσή του, χρηματοδοτήθηκε από το Λεονάρντο ντι Κάπριο. Σημειώστε μερικά στοιχεία: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι μεταφορές ευθύνονται για το 13 % - ναι, η ''αγελάδα'' ρυπαίνει περισσότερο από το αεροπλάνο. Παρεμπιπτόντως, οι αγελάδες εκπέμπουν κάθε μέρα 500 δισ. λίτρα μεθανίου. Στις ΗΠΑ οι εκπομπές από τα ζωντανά είναι ίδιες με τις εκπομπές από τη χρήση φυσικού αερίου. Το 80 - 90 % της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού έχει να κάνει με την κτηνοτροφία. Για μισό κιλό βοδινού κρέατος χρειάζονται 10.00 λίτρα νερού. Η βιομηχανική κτηνοτροφία προκαλεί το 30% της μόλυνσης στο καθαρό νερό. Το 30 % της επιφάνειας της γης είναι δεσμευμένο στην εκτροφή ζώων. Μία φάρμα με 2.500 αγελάδες δημιουργεί τα ίδια σκουπίδια με μία πόλη 411.000 κατοίκων. Το 40 % των ψαριών που σκοτώνουμε δεν καταναλώνεται. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αφανίζεται έκταση παρθένου δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Μπείτε στο cowspiracy.com. Το ντοκιμαντέρ εκθέτει, αρκετά, τις γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Γιατί δεν καταγγέλλουν ευθέως την παραγωγή ζωικών τροφίμων; Η Greenpeace, που δεν είχε δεχθεί να παραχωρήσει συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι πράγματι και η ίδια ανησυχεί κ.λ.π. Ναι, φυσικά και ανησυχεί. Όμως ποιος έχει δει ακτιβιστές σε φάρμες με αγελάδες; Είναι μια αμήχανη κατάσταση. Για το οικολογικό κίνημα είναι εύκολο να σου ζητεί λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να σου προτείνει νέα διατροφή. Άλλωστε, έτσι θα στρεφόταν εναντίον του παραγωγού της διπλανής πόρτας. Επικοινωνιακά διαχειρίζεσαι πιο εύκολα ένα μεγάλο εχθρό, παρά χιλιάδες μικρούς. Στο τέλος το θέμα φεύγει από τις κυβερνήσεις και τους οικολόγους, γίνεται μικρό σε όγκο, μεγάλο σε ουσία και μπαίνει στο πιάτο σου. Μπορείς να κόψεις ή να περιορίσεις το κρέας και τα ζωικά προιόντα; Δοκίμασέ το, δεν θα σου λείψει η πρωτείνη. Τις σάρκες μας δεν τρώμε συνέχεια; 

athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.