ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Το μοντέλο του Δημάρχου - Καλοχαιρετά

Αποτέλεσμα εικόνας για το μοντέλο του δημάρχου καλοχαιρετα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβερνητική πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.
Το μόνο για το οποίο θα μπορούσε κανείς να ψέξει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι καθυστέρησε τρομακτικά (δύο χρόνια) να φέρει αυτή τη θεσμική και άκρως δημοκρατική μεταρρύθμιση στο προσκήνιο.
Σε μια εποχή που ο ρόλος της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας και των διαρκών μνημονίων, είναι δραματικά περιορισμένος, τέτοιου είδους αλλαγές είναι εκείνες που δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσημο πολιτικής.
Οποιοδήποτε επιχείρημα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης περί "ακυβερνησίας στους Δήμους" καθίσταται έωλο αφού είναι σαφές ότι εκφέρεται από τους οπαδούς του "βολέματος" και δημάρχους που πιστεύουν στην "ενός ανδρός αρχή".
Δεν είναι δυνατόν η χώρα εδώ και πέντε χρόνια να διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας και να μην ισχύει το ίδιο στους δήμους που εν δυνάμει αποτελούν τα πρώτα κύτταρα της δημοκρατίας.
Τα δημοτικά συμβούλια, με τη σημερινή τους σύνθεση, η οποία απορρέει από το εκλογικό σύστημα, διακρίνονται από την απόλυτη αλαλία των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό δίνουν τα διαπιστευτήρια τους στον δήμαρχο, μήπως εκείνος τους αξιοποιήσει σε θέση αντιδημάρχου ή επικεφαλής δημοτικής επιχείρησης ή επιτροπής.
Για παράδειγμα, στον Λαγκαδά η παράταξη της πλειοψηφίας αντί για το 21,8 % των εδρών (δηλαδή 9 στις 41 συνολικά) κατέχει το 61% αυτών. Είκοσι πέντε στις σαράντα μία ! Και υπάρχουν σύμβουλοι που δεν έχουμε ακούσει ποτέ τη φωνή τους αφού συγκυριακά βρέθηκαν στα έδρανα!
Η απλή αναλογική και ειδικά με το "σφιχτό" ψηφοδέλτιο που προτείνει η κυβέρνηση (ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων να υπερβαίνει μόλις κατά το 20% τον αριθμό των εκλεγομένων) δίνει την ευκαιρία για παρατάξεις αρχών κι όχι για ευκαιριακά εκλογικά σχήματα, στελεχωμένα από πολιτικούς γυρολόγους.
Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή του δημάρχου, είτε στο β' γύρο μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών, είτε απευθείας από το δημοτικό συμβούλιο. Θα προσθέταμε, δε, ότι είναι υγιής θέση και η πρόβλεψη για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του δημάρχου.
Η περίοδος της μονοκρατορίας του δημάρχου και ειδικά σε μοντέλα χαμηλής αισθητικής και παντελούς έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτά που θέτει η σημερινή πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με προμετωπίδα τον πρόεδρο της , δήμαρχο Αμαρουσίου, απαιτείται να περάσει - και θα περάσει - στην Ιστορία.
Με τον δήμαρχο "πρώτο μεταξύ ίσων" στο δημοτικό συμβούλιο, οικοδομείται μια νέα κοινωνική συμμαχία στην Αυτοδιοίκηση που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο των αποφάσεων που τον αφορούν.
Για να ξεχάσουμε, επιτέλους, το μοντέλο του δημάρχου - Καλοχαιρετά, που θα μας αντικαταστήσει μόνο τον παλαιό κάδο σκουπιδιών κάτω από το σπίτι μας και να πάμε στον δήμαρχο που θα οραματιστεί και θα υλοποιήσει τις βαθιές δομές που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία : δωρεάν φροντιστήριο για τους μαθητές, κοινωνικό εστιατόριο, παιδικούς σταθμούς για όλους, κέντρα αστέγων και φροντίδα ΑμεΑ. Στον Λαγκαδά, τουλάχιστον, είμαστε έτοιμοι για αυτή την αλλαγή!

Θεόδωρος Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.