ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ο Δήμος Λαγκαδά και οι αδέσποτοι φίλοι μας


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στη χώρα μας είναι η συνεχή εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων, σκύλων και γατιών, σε όλη την επικράτεια.

Ο Δήμος Λαγκαδά λόγω γεωγραφικής κυρίως θέσης και έκτασης είναι από τους Δήμους που αντιμετωπίζουν εντονότερα το θέμα αφού η συνεχής και εκθετικά αυξανόμενη εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια, καθώς και η μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών οικόσιτων ζώων στο νομικό πλαίσιο εντείνει ακόμα περισσότερο το μέγεθος του θέματος.

Αποχαιρετώντας το 2018 κάνουμε μία αναδρομή σε όσα συνέβησαν στην καθημερινότητά μας, καταστάσεις που ζήσαμε, στόχους που κατακτήσαμε. 
Ο Δήμος Λαγκαδά είναι από τους δήμους της χώρας που προσπαθεί να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στο ζήτημα των αδέσποτων – ελεύθερων ζώων εφαρμόζοντας πρόγραμμα διαχείρισης – περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η παρακολούθηση της εφαρμογής του παραπάνω έχει ανατεθεί σε πενταμελή Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό. 
Για την φροντίδα και επίβλεψη των επανεντασσόμενων ζώων ο Δήμος Λαγκαδά μέσω του προγράμματος έχει 35 εγγεγραμμένους εθελοντές με έδρα και δράση εντός των διοικητικών του ορίων του προκειμένου να καταστεί δυνατή η καθημερινή διανομή των προμηθευόμενων από το Δήμο ζωοτροφών στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και να διασφαλιστεί η ευρωστία τους.
Για το 2018, τοποθετήθηκαν 7 νέες ταΐστρες στα σημεία που υπέδειξαν οι εθελοντές και πάνω από 180 μικροτσίπ από οικόσιτα ζώα συντροφιάς έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Δήμου.
Πάνω από 225 αδέσποτα έχουν περιθαλπτεί από την αρμόδια κτηνίατρο. Έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανατοποθετηθεί στο φυσικό τους περιβάλλον υπό την επίβλεψη τόσο του Δήμου όσο και των εθελοντών, όπως ακριβώς ορίζει ο Νόμος.
Η στείρωση είναι η σημαντικότερη ενέργεια για την σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων γι’ αυτό και φέτος στειρώθηκαν πάνω από 100 θηλυκά ζώα συντροφιάς. Με μέσο όρο 10 κουτάβια η κάθε μία, πάνω από 1000 κουτάβια Δεν είναι στο δρόμο και Δεν ψάχνουν οικογένεια.
Επίσης, ο Δήμος Λαγκαδά όντας από τους λίγους δήμους που υλοποιούν το πρόγραμμα σε τέτοιο βαθμό και με τόση συνέπεια, προχώρησε στη δημιουργία προγράμματος υιοθεσιών ώστε να βρεθούν οικογένειες για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Ο αριθμός των υιοθεσιών για φέτος ξεπέρασε τις 20 και ευελπιστούμε σε περισσότερες για το νέο έτος.
Για το έτος 2018 ο Δήμος Λαγκαδά κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα στους 107 Δήμους που θα χρηματοδοτηθούν για τη λειτουργία του προγράμματος και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Στόχος τόσο των εθελοντών αλλά και του Δήμου για τη νέα χρονιά είναι η διάνθιση του προγράμματος και να τιμήσουμε την πόλη μας με το τιμητικό βραβείο «Best City Awards» για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και αρωγής των δημοτών με κατοικίδια.
Η ζωοφιλία είναι μια πτυχή της ζωής που μας κάνει ένα με τους άλλους. Το να έχεις ευαισθησία, το να νοιάζεσαι όχι μόνον για τον εαυτό σου, αλλά και αυτόν που χρειάζεται την καλοσύνη σου, τότε σίγουρα δείχνεις ψυχικό πλούτο.
Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στους άλλους. Ας ανοίξουμε την αγκαλιά σε όσους πονούν, σε όσους πεινούν και δεν έχουν στέγη. 
‘Όσο για αυτά που καταφέραμε ελπίζουμε το 2019 να δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να δούμε τις προσδοκίες μας να εκπληρώνονται.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.